Grundig forårsrengøring giver ikke kun et rent hjem: Der er også energibesparelser at hente

Nu er det Påske. For mange danskere betyder det ikke blot et gensyn med familie og venner. Det er også et gensyn med gulvmoppe, skuresvamp og støvsuger. Mange af os bruger nemlig påskedagene på at gå i krig med den helt store forårsrengøring. Og det er ikke kun et rent og indbydende hjem, der venter på den anden side. En grundig rengøring kan nemlig også have betydning for energiforbruget i hjemmet.
”Ofte tænker vi ikke over, at et apparats energiforbrug kan ændre sig. Men over tid kan ting som støv, kalk, fedt eller rim faktisk have en stor påvirkning, da det lægger sig som et lag, der betyder, at apparaterne skal arbejde ekstra hårdt for at udføre deres arbejde. Som et eksempel kan en fryser flytte sig en hel energiklasse, når der er et par millimeter rim, hvilket svarer til, at forbruget stiger med omkring 20 procent,” forklarer Matilde Grøn Bjørneboe, som er ansvarlig for Energistyrelsens SparEnergi.dk og ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.
Ifølge en ny undersøgelse fra Energistyrelsen er det blot 46 procent af danskerne, som ved, at der er energibesparelser at hente ved at gøre rent. F.eks. ved at rense emhætten og fjerne støv på bagsiden af køleskabet. Men der faktisk reelle besparelser at hente, hvis man går lidt ekstra i dybden med forårsrengøringen.
Her er Matilde Grøn Bjørneboes tips til 3 steder, hvor du kan opnå energibesparelser, hvis du gør hovedrent:
3 ting, du kan gøre ved fryser og køleskab:
- Som tommelfingerregel bør man afrime fryseren, når der er cirka 5 mm rim. Det plejer at svare til 1-2 gange om året, så det kan fint klares sammen med forårsrengøringen.
- Udover afrimning kan man få en besparelse ved at rengøre bagsiden af køleskabet og fryseren. Der samler sig en masse støv på de bugtende rør, og det giver en ekstra belastning på kølesystemet, som øger dets energiforbrug.
- Endelig kan du tjekke om temperaturen i køleskabet er sat til 5 grader og fryseren til -18 grader. Så bruger du ikke unødig energi på at køle unødvendigt meget ned.
2 ting, du yderligere kan gøre i køkkenet
- Afkalk elkedlen og kaffemaskinen – et tykt kalklag isolerer varmelegemet, så der skal mere energi til at varme vandet. Og faktisk vil en nyafkalket maskine ikke bare mindske energiforbruget – maskinen holder længere, kaffen smager bedre og tevandet varmes hurtigere op.
- Rens emhætten – man tænker måske ikke over det til hverdag, men masser af støv, fedt og stegeos samler sig i emhætten og stopper den til. Det betyder, at emhætten skal køre på et højere trin for samme effekt, hvilket både giver et højere energiforbrug og mere støj.
1 ting, du kan gøre ved tøjvask
- Hæng en snor op i haven. Med påsken kommer foråret med lysere og varmere tider i sigte. Det betyder, at du har mulighed for store energibesparelser ved at finde tørresnoren frem og tørre vasketøjet udendørs i stedet for i tørretumbleren. For en familie, som i snit tumbler tøjet 10 gange om måneden, er der årligt 400 kroner at spare ved at tørre tøjet udendørs.
Hovedrengøring er ikke den eneste måde, du kan energioptimere boligen på.
Baggrund for befolkningsundersøgelsen
Undersøgelsen består af en dataindsamling foretaget af Norstat i perioden 15. – 24. marts 2023 via internettet med udgangspunkt i Norstats panel. Undersøgelsen er gennemført blandt 2.000 danskere i alderen 18-75 år.
Resultat fra befolkningsundersøgelsen, som er brugt i artiklen:
Q: Vidste du, at du kan reducere dit energiforbrug ved at gøre rent? F.eks. ved at rense emhætten og fjerne støv på bagsiden af dit køleskab?
Ja: 46 procent
Nej: 51 procent
Ved ikke: 4 procent
Kontakter
Frederikke Rørvang MikkelsenPresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:+45 33 95 50 32frdrm@ens.dkBilleder

Links
Information om Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum