Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Grundforskningscenter i diskrimination åbner på Aarhus BSS

Del
Hvad er diskrimination? Hvorfor diskriminerer vi, og hvad kan vi gøre for at forhindre diskrimination? Det er nogle af de centrale spørgsmål, som et nyt grundforskningscenter på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet vil forsøge at besvare og kvalificere i de kommende år.

Centret hedder CEPDISC (Centre for the Experimental-Philosophical Studies of Discrimination), hører hjemme på Institut for Statskundskab og åbner i august. I spidsen for centeret står professor i statskundskab Kasper Lippert-Rasmussen, som i mere end 10 år har forsket i netop diskrimination.

CEPDISC er blevet en realitet på baggrund af bevilling på ca. 62 mio. kr. fra Danmarks Grundforskningsfond, og forskerne skal i de kommende seks år beskæftige sig med både moralske, filosofiske og etiske forhold omkring diskrimination samt helt konkrete undersøgelser af, hvordan vi som mennesker opfatter og forholder os til diskrimination.

”Vores forskning vil forhåbentlig få folk til at reflektere over, hvad diskrimination er, og hvad de ser som problematisk ved diskrimination, og måske være med til at give dem bud på, hvad vi kan gøre for at mindske mængden af diskrimination i samfundet,” siger centerleder Kasper Lippert-Rasmussen.

Kasper Lippert-Rasmussen har en lang liste af publikationer i højt anderkendte tidsskrifter samt flere bøger om diskrimination på sin publikationsliste og er netop bogaktuel med sin seneste bog, Making Sense of Affirmative Action (Oxford University Press, 2020), hvor han tager begrebet ”positiv særbehandling” under behandling.

CEPDISC vil være en del af Institut for Statskundskab på Aarhus BSS, hvor størstedelen af centrets forskere er ansat. Desuden vil det trække på flere internationale samarbejder, f.eks. i form af et advisory board med forskere fra bl.a. Harvard og Oxford.

”Det giver blivende værdi for Aarhus BSS og forskningsmiljøet her at få en så stor og langsigtet bevilling som den til et grundforskningscenter. Det giver en betydelig synlighed – ikke mindst internationalt – og en økonomi til at tiltrække topkapaciteter, som vil danne relationer til forskerne her og øge rekrutteringen af nye dygtige forskere nu og for eftertiden,” siger prodekan for forskning på Aarhus BSS Per Baltzer Overgaard.

Institutleder ved Institut for Statskundskab Peter Munk Christiansen er også glad for centret.

”Bevillingen til det nye center er en anerkendelse af, at instituttet også på dette faglige område kan måle sig med de store og stærke miljøer i udlandet,” siger Peter Munk Christiansen.

  • CEPDISC står for “Centre for the Experimental-Philosophical Study of Discrimination” eller “Center for Eksperimentel-Filosofiske Studier af Diskrimination”.
  • CEPDISC er blevet til efter indstilling fra Danmarks Grundforskningsfond til en centerbevilling over seks år fra august 2020.
  • Professor i statskundskab Kasper Lippert-Rasmussen er centerleder.
  • Andre forskere tilknyttet CEPDISC er lektor Göran Duus-Otterström, docent Marion Godman, postdoc Ditte Marie Munch-Jurisic, lektor Lasse Laustsen, professor Michael Bang Petersen, professor Kim Mannemar Sønderskov, professor Lotte Thomsen og adjunkt Fabio Wolkenstein.
  • CEPDISC kobler som noget nyt perspektiver fra etik og politisk filosofi med indsigter fra socialpsykologi og politisk psykologi.
  • CEPDISC vil bl.a. lave studier med registerdata og eksperimenter med deltagelse af befolkningen.

Nøgleord

Kontakter

Kasper Lippert-Rasmussen
Professor i statskundskab, Aarhus BSS
Aarhus Universitet
M: 60 65 87 80
E: lippert@ps.au.dk

Billeder

Links

Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Aarhus Universitet: Aarhus BSS



Om Aarhus BSS

Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS

”Kan du huske, da vi….” – er en vigtig vending for forældre, der vil understøtte deres børns sprog19.3.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse

Nyt forskningsstudie fra TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet viser, at helt almindelige hverdagssamtaler om oplevelser, forældre og børn har haft sammen, kan give 3-5-årige børn lige så gode muligheder for at udvikle deres sprog som boglæsning med far eller mor. Begge aktiviteter er dog vigtige, for de giver børn forskellige typer af sprogligt input.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye