Grønt blink på vejene skaber falsk tryghed
I påsken kom det frem, at regeringen vil gøre det muligt for frivillige reddere at bruge grønt blink i trafikken. En ordning, der umiddelbart lyder som et kvikt fix i en tid, hvor der i randområder kan være lang ventetid på en ambulance. Men løsningen skaber endnu større kaos og utryghed, og den er dybt kritisabel, fastslår Kim Volder Hammershøj, formand for Reddernes Fagforening.
”For uanset, hvor sympatisk tanken end lyder at lade frivillige løse akutte problemer, vækker det stor bekymring, at folk kommer til at køre rundt med grønne blink uden den fornødne uddannelse,” understreger han.
Grønne blink på taget kan koste menneskeliv i trafikken
Normalt forventer vi, at når vi ringer 112, møder vi uddannet personale i tjenesten. Mennesker, der gennem uddannelse, kan holdes personligt ansvarlig for deres vurderinger og handlinger. Herunder også i trafikken.
”Helt konkret kan der opstå et utal af situationer, der sætter andre trafikanter i fare. Hvem har ansvaret, hvis en frivillig med grønt blink på taget suser uansvarligt gennem trafikken, så fru Larsen pludselig skal trække ind til siden og kommer til at køre en mor med en barnevogn ihjel? Vi kan i forvejen se, at deltidsbrandfolk og andre frivillige kører alt for stærkt, når de rykker ud via 112. Det er derfor vores vurdering, at trafiksituationen vil blive endnu mere utryg for de øvrige trafikanter, hvis man giver de frivillige grønne blink” siger Kim Volder Hammershøj.
I kølvandet på de mange akutordninger rejser der sig et hav af spørgsmål om ansvar og borgersikkerhed. Ikke mindst ved fejlbehandling, men også om deling af personfølsomme oplysninger og hvem man lukker ind i sit hjem. Er det din nabo eller nabos nabo? Og hvor står borgeren og den frivillige, hvis der har fundet et konkret tyveri eller identitetstyveri sted?
Kim Volder Hammershøj mener, det bør diskuteres, om de frivillige er klar til stå personlig ansvarlig for den lange række af ansvarsområder, som de professionelle gør og er uddannet til at håndtere.
Hvem tager ansvaret, når det går galt?
Kim Volder Hammershøj har fuld forståelse for, at politikerne har brug for befolkningens engagement og fristelsen til at gribe til grønne blink i mangel af bedre. Han vil gerne have en hjerteløberordning, hvor de bliver kaldt ud til konstateret hjertestop, men uden brug af grønne eller blå blink.
”Brug ambulancerne til de akutsyge! Så kan politifolk, brandvæsen og ambulancetjenesten, der alle har den fornødne uddannelse vurdere den aktuelle situation, give den mest kyndige behandling og skabe ro og orden både for den enkelte akutsyge og andre borgere i en kaotisk trafikal situation,” understreger Kim Volder Hammershøj.
Nøgleord
Kontakter
For interview med formand Kim Volder Hammershøj kontakt enten direkte eller ring til REDDERNES FAGFORENING på telefon 21633601 eller mail kommunikation@reddernesfagforening.dk
Kim Volder HammershøjFormandReddernes Fagforening
Tlf:+45 22 54 73 63formand@reddernesfagforening.dkBilleder
Information om Reddernes Fagforening
Redderens Fagforening er en demokratisk fagforening med medlemsdemokrati. Det er medlemmerne, der vælger bestyrelsen, som står for den daglige drift i samarbejde med vores faste samarbejdspartnere.
Følg pressemeddelelser fra Reddernes Fagforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Reddernes Fagforening
Reddernes Fagforening hilser Akademikernes udmelding om udmeldelse af Forhandlingsfællesskabet velkommen9.10.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi bliver flere og flere faggrupper og fagforeninger udenfor Forhandlingsfællesskabet, som mener, vi bedst selv kan adressere de behov, vores medlemmer har,” siger Kim Volder Hammershøj, formand for Reddernes Fagforening efter tirsdagens udmelding fra Akademikerne.
Reddere tager imod ny professionsuddannelse i paramedicin med åbne arme18.4.2024 14:36:44 CEST | Pressemeddelelse
Det præhospitale område har brug for nye kompetencer. Reddernes Fagforening hilser derfor den nye professionsbachelor i paramedicin velkommen og glæder sig over, at den nye professionsuddannelse kommer det trængte sundhedssystem til undsætning.
60 procent af ambulancefolkene stemmer NEJ til OK2416.4.2024 10:56:56 CEST | Pressemeddelelse
Resultatet af afstemningen om OK24-aftalen taler sit tydelige sprog. Knap 60% af de stemmeberettigede ambulancereddere har stemt NEJ. Ambulancefaget er overset og mangler reel indflydelse og kan kun reddes ved at samle sig i en fagforening, siger ambulancebehandler Bent Holst.
Uvidende politikere står for dagens lønløft4.12.2023 21:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ambulancereddere er en mangelvare i alle landets regioner. Redderfaget lider i så høj grad af manglende arbejdskraft, at det for længst er blevet direkte farligt for akut syge personer i hele Danmark. Derfor undrer Reddernes Fagforening sig over, at politikerne med dagens lønløft helt overser redderfaget.
Uvidende politikere står for dagens lønløft4.12.2023 19:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ambulancereddere er en mangelvare i alle landets regioner. Redderfaget lider i så høj grad af manglende arbejdskraft, at det for længst er blevet direkte farligt for akut syge personer i hele Danmark. Derfor undrer Reddernes Fagforening, at politikerne med dagens lønløft helt overser redderfaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum