Wineandbarrels A/S

Grib sablen og skyd nytåret ind som Napoleons officerer

Del

Når nytårsfesten skal skydes i gang på spektakulær vis, skal champagnen sables. Bliv klogere på, hvordan den gamle militærtradition opstod, og få ekspertens gode råd til, hvordan du skal gøre.

Traditionen med at bruge sabler til åbning af champagne stammer ifølge de fleste overleveringer fra Frankrig og officererne i Kejser Napoleons hær. Foto: PR.
Traditionen med at bruge sabler til åbning af champagne stammer ifølge de fleste overleveringer fra Frankrig og officererne i Kejser Napoleons hær. Foto: PR.

Nytårsaften står mange danskere klar med et glas champagne ved midnat, så det nye år kan skåles ind til tonerne af rådhusklokkerne. En festlig tradition, der bliver endnu festligere, når champagneflasken åbnes med en sabel.

Wineandbarrels er Danmarks førende specialist indenfor vintilbehør, og indehaver Jakob Dau mærker en tydelig stigning i interessen for champagnesabler omkring nytår.

– At sable sin champagne giver bare festen en ekstra dimension, og vi oplever da også en firdobling i omsætningen af champagnesabler i december måned. Underordnet om man foretrækker de autentiske officerssabler eller mere morderne dansk design, så er sabling en ekstravagant måde at fejre på. Det er i øvrigt ingen hemmelighed, at det især er mænd, som drages af de blanke våben og muligheden for at udleve sin indre Napoleon, fortæller Jakob Dau.

Napoleons officerer opfandt champagnesabling

Traditionen med at sable champagne stammer fra champagnens hjemland Frankrig og blev, i hvert fald ifølge nogle historier, opfundet af Napoleons officerer.

Madame Clicquot-Ponsardin, bedre kendt som Den Gule Enke (”La Veuve Clicquot”), overtog som 27-årig familiens champagnefirma. Udover champagneproduktionen blev hun også kendt for at holde store fester for Napoleons officerer blandt andet i håbet om, at hendes vinmarker ville blive skånet under Napoleonskrigene. Når festerne nærmede sig deres afslutning, gav hun officererne en flaske champagne hver, som de dog havde svært ved at åbne på hesteryg. En dag tog en handlekraftig officer sit sværd frem og åbnede champagneflasken med det, og på den måde opstod fænomenet champagnesabling.

Gode råd, hvis du selv vil prøve

Hvis man selv har mod på at kaste sig over champagnesablingens ædle kunst, har Jakob Dau et par gode råd at give med på vejen:

God plads: Sørg for, at der er god plads omkring dig, for en champagneprop kan flyve langt. Allerbedst er det at gå udenfor.

Et godt greb: Fjern folien og ståltråden fra flaskehalsen og hold flasken, så halsen peger væk fra dig selv. Sæt eventuelt tommelfingeren i fordybningen i bunden – det giver et godt greb om flasken.

Følge limningen:Find flaskens samling. Det er den linje, der går langs flasken fra top til bund. Lad sablen glide langs linjen med jævn fart. Når sablen rammer den tykke kant på halsen, vil trykket i flasken få proppen til at flyve afsted.

Vil man se, hvordan en champagnesabling ser ud (og hvordan man i hvert fald ikke skal gøre), findes der en masse ganske underholdende videoer på nettet.

Nøgleord

Kontakter

Daniel Friis Schultz
COO – Wineandbarrels A/S
(+45) 71 99 33 44
(+45) 53 89 97 97
daniel@wineandbarrels.com

Billeder

Traditionen med at bruge sabler til åbning af champagne stammer ifølge de fleste overleveringer fra Frankrig og officererne i Kejser Napoleons hær. Foto: PR.
Traditionen med at bruge sabler til åbning af champagne stammer ifølge de fleste overleveringer fra Frankrig og officererne i Kejser Napoleons hær. Foto: PR.
Download
– Underordnet om man foretrækker de autentiske officerssabler eller mere morderne dansk design, så er champagnesabling en ekstravagant måde at fejre nytåret på, fortæller Jakob Dau. Foto: PR.
– Underordnet om man foretrækker de autentiske officerssabler eller mere morderne dansk design, så er champagnesabling en ekstravagant måde at fejre nytåret på, fortæller Jakob Dau. Foto: PR.
Download
Når rådhusklokkerne slår tolv og 2019 bliver til 2020 skal champagnen poppes. En spektakulær måde at fejre det nye år på, er ved sabling af champagnen. Foto: PR.
Når rådhusklokkerne slår tolv og 2019 bliver til 2020 skal champagnen poppes. En spektakulær måde at fejre det nye år på, er ved sabling af champagnen. Foto: PR.
Download

Information om Wineandbarrels A/S

Wineandbarrels A/S
Wineandbarrels A/S
Rønnevangsalle 8
3400 Hillerød

+45 71 99 33 44https://www.wineandbarrels.com/

Wineandbarrels er Skandinaviens største specialiserede fagmænd indenfor udstyr til vin i alle størrelser – lige fra reoler og køleskabe til karafler og proptrækkere. Virksomheden så dagens lys i 2008 og har showroom og butik i Hillerød. www.wineandbarrels.com

Følg pressemeddelelser fra Wineandbarrels A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Wineandbarrels A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum