
Vinekspert advarer: Stil aldrig de dyre dråber i stuen

Mange kender oplevelsen; man har lige været en tur nede hos vinhandleren, og har købt en dyr flaske fra Italien, Frankrig, eller Spanien. Man kommer hjem, og fluks sættes den ind i vinreolen i stuen, så man kan se på den og glæde sig til den rette lejlighed, hvor den skal frem på bordet. Men ifølge ekspert i vinopbevaring Jakob Dau gambler du med din vins kvalitet, hvis flaskerne ikke bliver opbevaret korrekt – og stuen er slet ikke det rette rum.
Han er stifter af Wineandbarrels, Skandinaviens største forhandler af udstyr til opbevaring af vin og har årelang erfaring med alle typer vinopbevaringsløsninger. Læs herunder ekspertens bedste tips til at passe godt på ferievinen.
Forskel på vin. Der er stor forskel på opbevaringspotentialet af vin. Langt størstedelen af den vin, danskere køber, kan drikkes med det samme – og skal helst drikkes inden for et års tid. Som tommelfingerregel har vin lagret på egetræsfade et længere potentiale, mens vin modnet i stålfade hurtigere mister balance og finesse. Når det er sagt, kan man ødelægge en vin på blot et par dage, hvis man bærer sig rigtig dårligt ad.
Køligt og konstant. Høj temperatur er den nemmeste måde at ødelægge en vin på. Vin udvikler sig gennem indviklede kemiske reaktioner i flasken, og jo varmere den er, des hurtigere sker disse reaktioner. Udviklingen sker mest harmonisk ved 13 grader, mens en 23-grader varm stue accelerer modningshastigheden til det ottedobbelte. En kølig kælder eller et vinkøleskab sikrer opbevaring uden temperaturudsving.
Mørkt og godt. Sollys er en anden af vinens store fjender, og UV-stråler ødelægger både duft og smag. På samme måde som varme, fremskynder strålerne vinens modningsproces i en sådan grad, at vinen hurtigt overskrider sin holdbarhed eller udvikler sig i en helt forkert retning. Vinflaskernes mørke glas er til for at bremse lyset, men det er dog stadig et must at dække vinen til. Alle vinkøleskabe har glaslåger med UV-beskyttelse, der sikrer vinen mod sol.
Ned at ligge. Er din vin udstyret med propper af kork, skal flaskerne opbevares liggende. Hvis de står op, er proppen nemlig ikke i kontakt med vinen og tørrer derfor ud. Og da kork er et fleksibelt materiale, krymper proppen, så ilt kan sive ind i flasken. Ilt og vin er en dårlig kombination, der hurtigt ender med, at vinen oxiderer, på samme måde som et overskåret æble, der ligger fremme og bliver brunt.
Rystende læsning. At have sin vin stående oven på køkkenets køleskab er et regulært fuldt hus i dårlig vinpleje. Der er varmt, lyst, flaskerne står oprejst og sidst men ikke mindst bliver vinen udsat for minivibrationer fra kølemotoren. De små, konstante rystelser river vinen fra hinanden. Af samme årsag er det en dårlig ide at tage vin med sig hjem i flyet, hvor den på få timer kan rystes til at smage komplet anderledes. Dette problem er også til stor frustration for flyselskaber, der gerne vil servere god vin for kunderne. Regulære vinkøleskabe er derfor konsekvent udstyret med vibrationsdæmpere, der forhindrer rystelserne at ødelægge vinen.
Nøgleord
Kontakter
Daniel Friis Schultz
COO – Wineandbarrels A/S
(+45) 71 99 33 44
(+45) 53 89 97 97
daniel@wineandbarrels.com
Billeder



Information om Wineandbarrels A/S
Wineandbarrels er Skandinaviens største specialiserede fagmænd indenfor udstyr til vin i alle størrelser – lige fra reoler og køleskabe til karafler og proptrækkere. Virksomheden så dagens lys i 2008 og har showroom og butik i Hillerød nord for København. www.wineandbarrels.com
Følg pressemeddelelser fra Wineandbarrels A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Wineandbarrels A/S
Njut mer av ditt vin med rätt glas30.9.2020 23:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Med några grundläggande regler för val av vinglas kan vinälskande skandinaver få en ännu större upplevelse av deras favoritviner. Följ expertråden för att hitta exakt rätt vinglas.
Få større nydelse af din vin med det rigtige glas8.7.2020 06:21:00 CEST | Pressemeddelelse
Med enkelte grundregler til valg af vinglas kan det vinelskende danske folk få en endnu større oplevelse ud af deres yndlingsvin. Følg ekspertens råd til det helt rigtige vinglas.
Grib sablen og skyd nytåret ind som Napoleons officerer16.12.2019 08:24:00 CET | Pressemeddelelse
Når nytårsfesten skal skydes i gang på spektakulær vis, skal champagnen sables. Bliv klogere på, hvordan den gamle militærtradition opstod, og få ekspertens gode råd til, hvordan du skal gøre.
Fra Hillerød til Hongkong: Vinentusiast tidobler omsætning på fem år14.11.2019 06:12:00 CET | Pressemeddelelse
På bare fem år har iværksætter Jakob Dau tidoblet omsætningen i firmaet Wineandbarrels. Hvad der startede som en hobbyvirksomhed beskæftiger i dag medarbejdere fra Hillerød til Hongkong.