Green New Deal skal løfte landdistrikterne frem mod 2030
Der skal være bedre balance mellem byrder og gevinster, når det gælder den grønne omstilling, mener Landdistrikternes Fællesråd, der lancerer en grøn helhedsplan for de danske landdistrikter under navnet Green New Deal.

Klimakrisen rummer ikke alene udfordringer. Den rummer også store muligheder for at skabe strukturelle forandringer af vores samfund. Med Green New Deal kan vi understøtte klimamålene og løfte landdistrikterne på én og samme tid.
Sådan lyder meldingen fra formand Steffen Damsgaard forud for Landdistrikternes Fællesråds årsmøde, der afholdes fredag.
Green New Deal er en helhedsplan bestående af fire pejlemærker, der tilsammen skal løfte landdistrikterne frem mod 2030.
Det kan, hvis den gennemføres, blive en ny guldalder for landdistrikterne, mener Steffen Damsgaard. Men det kræver et paradigmeskifte i klimapolitikken:
- Når det gælder den grønne omstilling, så skal byrder og gevinster i højere grad følges ad. I dag nyder de største byer godt af den strøm, der produceres ude i landdistrikterne. Men landdistrikterne drager i dag ingen nævneværdig fordel af at huse de store energianlæg. Det bør der laves om på nu, siger han.
For at rette op på den ulige fordeling af byrder, foreslår Landdistrikternes Fællesråd blandt andet en ny model for fordeling af gevinsterne ved energianlæg på land.
Den nye gevinstfordeling skal bane vejen for, at landdistrikterne bliver et attraktivt sted at bosætte sig. For særligt energikrisen har presset landdistrikternes økosystem. Når skolen lukker og busruten nedlægges, så presser det også den lokale dagligvarebutik og foreningslivet. Med Green New Deal ønsker Landdistrikternes Fællesråd at vende den udvikling.
Et nyt og grønt arbejdsmarked i landdistrikterne
Siden 2008 er antallet af små- og mellemstore virksomheder faldet med 11 pct. i landdistrikterne, mens det tilsvarende er steget med 15 pct. i hovedstadsområdet, viser en analyse fra SMVdanmark. Det samme mønster gør sig gældende for antallet af arbejdspladser.
Muligheden for at få sig et job i landdistrikterne er altså gradvist svundet, og det tvinger på sigt borgere til at bosætte sig tættere på de større byer.
Også her skal byrder og gevinster i højere grad følges ad. For den grønne omstilling kan potentielt blive et vendepunkt for erhvervsudviklingen i landdistrikterne, hvis arbejdspladserne i højere grad placeres der, hvor den grønne strøm produceres.
- Der er ingen tvivl om, at fremtidens arbejdsmarked er grøn. Men den skal også være lokal. Det kræver vedvarende investeringer i erhvervsudvikling i landdistrikterne, og at nye teknologier såsom PtX placeres tæt på, hvor den grønne strøm produceres. Det kan med de rette rammevilkår blive et nyt væksteventyr for landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard.
Se hele udspillet og de fire pejlemærker her.
Nøgleord
Kontakter
Signe Lauge Bach
Tlf:53850127sba@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd åbner ny ansøgningsrunde til Grøn Boligrotation i landdistrikterne8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd har netop åbnet en ny ansøgningsrunde til projekt Grøn Boligration i Landdistrikterne, som henvender sig til landsbyer landet over. Ambitionen med Grøn Boligrotation er at støtte landsbyer og kommuner i at skabe flere attraktive seniorvenlige boliger og sætte skub i energirenoveringen af landsbyernes eksisterende parcelhuse af ældre dato
Landdistrikter: Fremtidens kollektive transport og mobilitet kalder på flere løsninger28.4.2025 06:13:35 CEST | Pressemeddelelse
Busser og tog er rygraden i den kollektive transport, men det skal suppleres med flere transportformer, såsom flextrafik, taxi, samkørsel og delebiler. Sådan lyder nogle af hovedbudskaberne i nyt udspil fra Landdistrikternes Fællesråd, der viser vejen til bedre mobilitet i hele landet.
Hvem skal være Årets Landsby 2025?15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I år uddeles prisen til en landsby, hvor der er ’Fællesskab for Fremtiden’ og hvor borgerne står sammen om at håndtere nogle af de udfordringer, der kendetegner verden af i dag. Send en ansøgning før din nabolandsby, og senest den 13. juni 2025 kl. 12.00.
Landdistrikterne: Ros til regionernes fokus på flere læger i land- og yderområder10.4.2025 08:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Der er flere gode takter i regionernes 25 forslag til at sikre bedre lægedækning i hele landet, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer såsom flere uddannelsespladser uden for de største universitetsbyer, stærke faglige studiemiljøer decentralt og flere uddannelsesforløb uden for de større byer.
Landdistrikterne: Statsgaranti på boliglån skal indfri boligdrømmene på landet8.4.2025 10:09:14 CEST | Pressemeddelelse
Uden for centerbyerne i de fleste landdistriktskommuner oplever flere danskere at få afslag i banken til boligkøb, hvor postnummer, beliggenhed, samt lav boligværdi tilsyneladende er begrundelsen. Nyt lovforslag vil permanentgøre og udvide ordningen for statsgaranti på boliglån, så flere kan realisere ønskerne om boligkøb på landet. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum