Gravide med ADHD kan ånde lettet op
Det er Center for Registerforskning på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, der har stået i spidsen for studiet, og som er det hidtil største af sin art. Forskerne har undersøgt i alt godt én million børn født mellem 1998 og 2015 i Danmark og fulgt op til udgangen af 2018. De har identificeret knap 900 børn, hvis mødre fortsatte behandlingen med ADHD-medicin gennem hele graviditeten, eller som startede på ADHD-medicin under graviditeten og 1270 børn, hvis mødre stoppede med at indtage ADHD-medicin før graviditeten. Disse grupper er blevet sammenlignet og resultatet er ganske opløftende.
Der er absolut ingen øget risiko for udviklingsmæssige følger af medicinen på de børn, der har været eksponeret for ADHD-medicin under mødrenes graviditet.
”Det er ikke alene godt nyt for de mødre, der hidtil har været nødt til at tage ADHD-medicin under deres graviditet. Det er også godt nyt for de stadigt flere kvinder, som behandles med ADHD-medicin, og som gerne vil være gravide,” siger Kathrine Bang Madsen, seniorforsker på Center for Registerforskning og førsteforfatter på den videnskabelige artikel om studiet, som netop er publiceret i tidsskriftet Molecular Psychiatry.
Det estimeres, at andelen af gravide, som tager ADHD-medicin, globalt er over 1 procent og dermed blandt den mest ordinerede medicin under graviditeten. I de nordiske lande er der dog en del færre, da kliniske retningslinjer har været meget restriktive pga. manglende evidens på området.
Kliniske retningslinjer
Samtidig er det godt nyt for de psykiatere, praktiserende læger, jordemødre, sundhedsplejersker og andre sundhedsfaglige personer, som skal rådgive gravide, men som mangler kliniske retningslinjer i forhold til graviditet og ADHD-medicin.
”Vi kan se, at antallet af kvinder i den fødedygtige alder, som medicineres for ADHD, er stærkt stigende, og derfor er det super vigtigt at få denne viden ud. Vi ved, at der er en øget risiko for depression og ulykker, når man ikke tager ADHD medicin, hvis dette er indikeret, ligesom risikoen for ikke at kunne fastholde et arbejde er øget. Derfor er rådgivningen af disse kvinder særdeles vigtig.” siger Kathrine Bang Madsen.
Forskerne undersøgte, om børnene havde udviklet neurologiske udviklingsforstyrrelser, herunder autisme og ADHD, nedsat syn eller hørelse, epilepsi, feberkramper eller væksthæmning.
”Der er kun en tynd hinde der adskiller moderens blod fra fosterets blod. Og det betyder, at lægemidler af en vis størrelse i mors blod kan krydse hinden og passere gennem navlestrengen til fosteret. Vi ved fra dyreforsøg, at centralstimulerende medicin (Methylphenidat og Amfetamin), som er det hyppigst anvendte ved ADHD, kan passere til fosteret og derfor har der været bekymringer om, hvorvidt det kunne skade barnets neurale udvikling samt vækst,” forklarer Kathrine Bang Madsen.
Hun understreger samtidig, at studiet bør følges op af mere forskning, der ser på, om der er forskelle på de enkelte typer af ADHD-medicin.
Fakta om studiet:
Studietype: Populationsbaseret kohortestudie i de danske sundhedsregistre
Eksterne samarbejdspartnere: Kun medforfattere.
Ekstern finansiering: Sygeforsikringen ”danmark” og The National Institute of Mental Health (USA).
Interessekonflikt: Henrik Larsson meddeler at have modtaget bevillinger fra Shire Pharmaceuticals; honorarer fra Medice, Shire/Takeda Pharmaceuticals og Evolan Pharma AB; samt sponsorship for en conference om ADHD fra Shire/Takeda Pharmaceuticals og Evolan Pharma AB, alt sammen uden for dette studie.
Henrik Larsson er editor-in-chief for JCPP Advances.
Dr. Newcorn meddeler følgende (udenfor dette studie): konsulent/rådgiver for Adlon Therapeutics, Arbor, Corium, Lumos, Medice, Myriad, NLS, OnDosis, Rhodes, og Supernus; forskningsstøtte fra Adlon, Otsuka, Shire, Supernus; honorarer fra Otsuka and Takeda, og har tjent som konsulent for the US National Football League.
Dr. Hove Thomsen har modtaget speaker-honorar fra MEDICE and Takeda inden for de seneste tre år.
Alle andre forfattere har intet at deklarere.
Andet: Nej
Link til videnskabelig artikel: https://rdcu.be/c5d1N
Nøgleord
Kontakter
Seniorforsker Kathrine Bang Madsen,
Center for Registerforskning, Aarhus BSS, Aarhus Universitet
Email: kathrine.bang@au.dk
Tlf: 23831745
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Stor donation til forskning skal ruste ledere til samfundsudfordringer6.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Købmand Herman Sallings Fond donerer 30 millioner kroner til Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet.
Professor Michael Bang Petersen i spidsen for ny magtudredning28.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På opdrag fra Folketinget skal Danmark have en opdateret magtudredning. Professor Michael Bang Petersen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet skal lede forskningsarbejdet.
Støjforurening er skyld i vold31.3.2023 11:44:28 CEST | Pressemeddelelse
Støj fra lufthavne, motorveje og andre tunge støjkilder er ikke bare irriterende og usundt. Støjen er også hvert år direkte årsag til titusindvis af voldelige overfald. For der er en direkte sammenhæng mellem at blive udsat for voldsom støjforurening og voldelig adfærd, hvilket har store både menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger. Det konstaterer et nyt studie fra Aarhus BSS ved Aarhus Universitet.
Ny uddannelse med fokus på digital ledelse13.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ét er at have viden og forståelse for digitale løsninger på det tekniske plan. Og ét er at have forståelse for at drive forretning. Men kombinationen, digital forretningsforståelse, er sjælden, om end flere og flere virksomheder har efterspurgt den. Nu udbyder Aarhus BSS på Aarhus Universitet en ny kandidatuddannelse, der skal efterkomme virksomhedernes behov og udfylde et hul i udbuddet af erhvervsøkonomiske uddannelser.
Børneforskningscenter kan sætte det lange lys på9.1.2023 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny bevilling fra TrygFonden på 70 mio. kr. bidrager til, at TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet kan fortsætte sine forskningsaktiviteter frem til 2031. Forskerne vil bruge denne mulighed til at fokusere på perioder i barndommen og den tidlige ungdom, hvor der er særligt potentiale for at styrke læring og udvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum