Grænsesøgende performancekunstner modtager Sonningprisen

Marina Abramović modtager Sonningprisen 2023 for sit livslange bidrag til performancekunsten. Med prisen følger 1 million kroner.
I fem årtier har hun produceret banebrydende og grænseoverskridende værker med sig selv i centrum. I de mest radikale værker har hun stillet sig selv betingelsesløst til rådighed for publikum, som kunne bestemme, hvordan værkerne skulle udvikle sig.
Hendes største publikumsucces er The Artist is Present. Et intenst værk, hvor Abramović i otte timer om dagen over en periode på næsten tre måneder sad på en stol ved et bord med en tom plads over for sig. Publikum kunne sætte sig og kigge på hende, så længe de ville. Værket er et rammende eksempel på hendes særkende, hvor nærvær, udholdenhed og publikumsinddragelse er nøgleordene. Udstillingen fandt sted på MoMA i New York.
I 2017 var hun i Danmark, hvor hendes og hendes tidligere partner Ulays værk Imponderabilia blev genopført. Publikum skulle passere en nøgen mand og en nøgen kvinde i en smal døråbning. Dette, for mange, grænseoverskridende værk var en del af udstillingen The Cleaner på Louisiana.
- I sit kompromisløse kunstneriske nærvær udfordrer Marina Abramović kulturelle grænser, kropslige grænser, kønslige grænser, grænser mellem kunst, kunstner og beskuer, grænsen mellem kunst og ikke-kunst. Hendes værker har dermed ikke kun gjort kunstverdenen større; for tilskueren, der drages ind i hendes kunst, bliver verden selv større.
Sådan lyder det i indstillingen fra Jesper Tang Nielsen. Han er gæsteforsker ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet og har indstillet Marina Abramović til Sonningprisen.
- Det bliver en stor ære at modtage Marina Abramović og overrække hende Sonningprisen. Hun har på mange måder defineret performancekunsten og presset både sine egne og publikums grænser i sine værker. Hendes bidrag til den europæiske kulturhistorie er uden sidestykke, siger Henrik C. Wegener, rektor på Københavns Universitet.
Marina Abramović har udført sine værker på museer for moderne kunst i blandt andet USA og Europa, og listen af værker er lang, hvoraf de mest berømte er:
- The Artist is Present (2010)
- Balkan Baroque (1997)
- Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful (1975)
- Imponderabilia (1977)
- Rhythm-serien (1974-1975)
Tid og sted
Sonningprisen 2023 bliver uddelt den 24. april 2023 i Festsalen på Københavns Universitet
Om Sonningprisen
På Sonningprisens hjemmeside kan du læse mere om prisen og se, hvem der tidligere har modtaget den.
Kontakt
Jesper Tang Nielsen
Gæsteforsker ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet
E-mail: jtn@kvvv.dk
Telefon: 24 94 26 28
Nena Sue Thomassen
Kommunikationskonsulent, Københavns Universitet
E-mail: nst@adm.ku.dk
Telefon: 35 33 26 36
Billeder



Information om Københavns Universitet
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Københavns Universitet henter ny universitetsdirektør i Københavns Kommune16.3.2023 15:41:13 CET | Pressemeddelelse
Søren Munk Skydsgaard overtager 1. maj stillingen som universitetsdirektør efter Jesper Olesen og vender dermed tilbage til sit universitet, hvor han i 1998 blev cand.polit.
Uge 6 er lig med sex2.2.2023 14:28:02 CET | Pressemeddelelse
Få videnskabens perspektiver på unge, krop og seksualitet. I anledning af Sex og Samfunds nationale fokus på seksualundervisning i folkeskolen, leverer KU svar, viden og perspektiver i krydsfeltet mellem ungdomsliv og seksualitet.
PRESSEINVITATION: I min baghave, tak. Grøn energi til alle.27.1.2023 12:16:30 CET | Presseinvitation
2022 fik sat en tyk streg under, at den grønne omstilling er noget vi har travlt med – til alles bedste. På energiområdet kræver den grønne omstilling dog meget bedre borgerinddragelse. Det sætter Københavns Universitet sammen med Green Power Denmark nu fokus på ved en stor konference 7. februar.
Bæredygtige laboratorier skåner klimaet og sparer penge3.1.2023 08:15:31 CET | Pressemeddelelse
Mere end 1.200 forskere og laboranter er med i nyt program, som har gjort KU’s laboratorier mere bæredygtige. Det gavner klimaet og skaber grønne forskningsmiljøer.
Unge talenter giver nye bud på, hvordan vi kan løse verdens problemer16.12.2022 16:40:27 CET | Pressemeddelelse
Fire gymnasieelever er netop kåret som vindere af Projekt Forskerspirer 2022 på Københavns Universitet. Vinderne af det landsdækkende talentprogram, har udtænkt originale projekter og kommer vidt omkring i forskningens verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum