FødevareDanmark

Gør som Tjekkiet!

Del

FødevareDanmark opfordrer regeringen og Folketinget til at indføre prisloft på el og gas – efter tjekkisk model.

- Jeg opfordrer kraftigt regeringen og Folketinget til at gøre, som man nu gør i Tjekkiet!

Sådan lyder opfordringen fra formanden for FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen, til de danske politikere.

Baggrunden er, at Tjekkiet nu indfører et prisloft på el og gas for husholdninger og små virksomheder.

Det tjekkiske prisloft lægges på, hvad der svarer til 1,72 danske kroner per kilowatt-time plus distributionsomkostninger fra 1. november. For gas bliver prisloftet, hvad der svarer til 89 øre.

- Jeg tror ikke, at jeg fornærmer nogen ved at sige, at det er husholdningerne og de små virksomheder, der er hårdest ramt af de voldsomme stigninger i energipriserne. Det gælder ikke mindst de virksomheder og butikker, der arbejder med fødevarer, fordi likviditeten her er begrænset, og fordi vi er bundet af lovgivning, som gør, at vi ikke kan spare væsentligt på energien. Vi har i den grad behov for hjælp lige nu. Der er allerede lukket en del, og mange flere vil følge, hvis der ikke meget snart kommer en hjælp, som vi kan bruge. Det kan vi ikke med indefrysningsmodellen, der blot er livsforlængende medicin med døden til følge, lyder det fra Leif Wilson Laustsen, der fortætter:

- Jeg synes, at den tjekkiske model ser rigtig fornuftig ud, også fordi den for mig at se ikke skubber yderligere til inflationen, for jeg er helt enig med regeringen i, at det også er vigtigt at bekæmpe inflationen.

Leif Wilson Laustsen håber meget, at den tjekkiske model indgår i de overvejelser, som politikerne lige nu gør sig om, hvordan energikrisen bedst kan håndteres.

FAKTA:

I den tjekkiske model er det udbyderen, der bliver kompenseret, så energien dermed kan sælges billigere.

Planen skal ifølge den tjekkiske finansminister Zbynek Stanjura finansieres af en særskat, som regeringen vil indføre for blandt andet energiselskaber, olieraffinaderier og banker.

Kilde: Ritzau, der citerer det tyske nyhedsbureau DPA.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Formand Leif Wilson Laustsen, tlf. 23 25 14 06
Adm. direktør Torsten Buhl, tlf. 21 27 41 50

Information om FødevareDanmark

FødevareDanmark
FødevareDanmark
Poppelvej 83
5230 Odense

63 73 00 00http://www.fodevaredanmark.dk/

FødevareDanmark er en paraplyorganisation for navnlig små og mellemstore fødevarevirksomheder i Danmark. Paraplyen repræsenterer en samlet omsætning på ca. 10 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra FødevareDanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FødevareDanmark

Synspunkt: Dejlige dage på Lolland21.6.2022 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse

”Det er jeg helt enig i.” Cirka sådan lød den mest anvendte replik under debatterne på Madens Folkemøde i år, hvor det gennemgående tema var klimaet. Alle var enige med hinanden om, at vi skal spise mindre kød og flere grøntsager, og at landbruget skal omstille sig i pagt hermed. For så vidt kunne debattørerne lige så godt have diskuteret, om Jorden er flad eller rund – de kunne ikke have været mere enige.

Kommentar: Det er godt at se, at regeringens landbrugsudspil på klimaområdet forholder sig klogt og sagligt til de udfordringer, der er.28.4.2021 17:17:34 CEST | Aktuelt

"Det ville være dumt for Danmark og skadeligt for klimaet, hvis regeringen havde fulgt de mange opfordringer til at drosle ned for den animalske produktion i Danmark, når vi er blandt de bedste i verden til klimavenlig kød- og mælkeproduktion og, ja, læder kan jo også godt tælle med i den forbindelse. Derfor glæder det mig, at regeringen lægger op til udvikling, også på klimaområdet, og ikke afvikling. Vi er jo trods alt kun i år to efter Klimaloven og dens målsætninger, og al erfaring viser, at vi kan nå langt med teknologisk udvikling – alene og i samspil med andre lande, som jo har samme udfordringer. Det er den helt rigtige vej at gå," lyder det fra Formand i FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum