Gør dyrevelfærd og rene råvarer til en del af juletraditionen
Flæskesteg, medister, sylte og leverpostej er bare nogle af de retter, som traditionelt er at finde på det klassiske danske julebord. Oveni det kommer et væld af grøntsager. Så hvorfor ikke bruge julen som anledning til at gøre en ekstra indsats for, at det, som familien spiser, bidrager til bedre dyrevelfærd og renere fødevarer?
Vidste du fx, at økologiske grise har adgang til det fri, samt tre en halv gang mere plads både ude og inde, som en ikke-økologisk gris og dobbelt så meget som en frilandsgris? Og vidste du, at økologiske grise er de eneste som ikke må fodres med gensplejset foder? Oveni det, er det heller ikke tilladt at fiksere den økologiske so i stalden eller halekupere de økologiske grise.
”I en tid, hvor mange mennesker prioriterer mindre men bedre kød, er det oplagt at tænke dyrevelfærd med ind i de valg, vi træffer. Mange danskere er optaget af dyrevelfærd, men er måske ikke klar over, at den økologiske gris er den gris, som har mest plads og adgang til udearealer,” siger Helle Bossen, der er chefkonsulent i Økologisk Landsforening.
Også når det handler om andre råvarer til julebordet, er der en umiddelbar gevinst. Ikke mindst når det handler om at spare sig selv og familien for at indtage fødevarer, der indeholder rester af pesticider. For eksempel er der i 94 pct. af de ikke-økologiske appelsiner og klementiner fundet rester af pesticider.
”Det bedste råd, hvis man vil undgå pesticider, når man fx skal bruge appelsiner til gløgg eller giver børnene en klementin, er at gå efter de økologiske citrusfrugter,” anbefaler Helle Bossen og tilføjer, at DTU Fødevareinstituttet årligt finder pesticidrester i en lang række ikke-økologiske fødevarer fx i andre juleklassikere som æbler, kartofler og hvedemel, der alle ligger i top fem over de fødevarer, hvorfra danskerne får flest pesticidrester.
”Vi kan jo opfordre forbrugerne til at indføre en ny tradition i anledningen af julen. Nemlig at bidrage til både dyrevelfærd og beskyttelse af sundhed, miljø og drikkevand gennem de valg, som de træffer i supermarkedet.”
Hvis du vil læse mere om økologi, dyrevelfærd og rene fødevarer, kan du besøge https://xn--iloveko-u1a.dk/hvorfor-oekologi/dyrevelfaerd-i-det-fri/
Kontakter
Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening
Telefon: 3179 2700 Mail: hb@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening
Telefon: 2542 9302 Mail: vk@okologi.dk
Billeder
Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Finansminister Nicolai Wammen besøger økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer siden 201912.9.2025 08:39:21 CEST | Pressemeddelelse
Mandag den 15. september klokken 12.00 lægger finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser.
Her og nu: Videoklip fra Økologisk Høstmarked6.9.2025 13:11:26 CEST | Pressemeddelelse
Redaktioner kan frit bruge dugfriske videoklip fra Lille Østergård Økologi – en af 26 gårde, der lige nu holder høstmarked. Gæsterne fejrer årets høst sammen med landmænd, der undgår sprøjtegifte, og har plads til flere sommerfugle og et godt økologisk køb i markedsboderne.
Denne weekend: Høstmarked uden sprøjtegifte over hele landet5.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Traktortur, pluk-selv-æbler og -grøntsager, hop i halm, hør levende musik og spis ved langborde. Det bugner med oplevelser fra jord til bord denne weekend d. 6. og 7. september, hvor de økologiske gårde åbner dørene til Økologisk Høstmarked. Det er for alle og gratis.
Finansloven afspejler regeringens økologiske fordoblingsmål29.8.2025 11:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til finanslovsforslaget for 2026.
De professionelle køkkener køber mere økologi – nu skal vi tale om de næste skridt26.8.2025 09:19:22 CEST | Pressemeddelelse
Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med seks procent fra 2023 til 2024. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Økologisk Landsforening ser frem mod de næste skridt og kalder på mere politisk prioritering, mere vidensdeling og en større bevidsthed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum