Gode råd: Sådan får du en brandsikker Sankthansaften

Mange danskere ventes at holde Sankthansaften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.
Hos Alm. Brand så man under sidste års nedlukning en stigning i antallet af brandskader i private hjem under Sankthans, og man forventer samme billede i år.
”Sankthans er en fast og kærkommen tradition for mange danskere, så jeg kan sagtens forstå, at mange vælger at holde fast i den tradition. Men det er vigtigt, at man passer særdeles godt på. Hvis flammerne i et sankthansbål først får fast, kan det blive meget alvorligt,” siger Brian Wahl Olsen, direktør for skadepartnerskaber og forebyggelse.
Bålet er ikke en skraldespand
Mange ser sankthansbålet som en anledning til at brænde skrald af, men det er en dårlig ide at anvende genstande fra hjemmet som brændsel.
”Vi har set flere eksempler, hvor byggemateriale og gamle træmøbler bliver smidt på bålet, og det kan give voldsomme røggener og skabe et ustabilt bål. Det er vigtigt, at man kun bruger rent og tørt træ, når man opbygger bålet,” siger Brian Wahl Olsen.
Som udgangspunkt dækker din husforsikring, hvis sankthansbålet forårsager en brandskade på huset.
”Hvis et uheld med bålet ender i en brandskade på huset, vil brandskaden som udgangspunkt være dækket af din husforsikring. Men det kræver, at du ikke har udvist groft uagtsomhed. Mit vigtigste råd er derfor, at man altid har et øje på bålet og placerer det i god afstand til brændbart materiale. Vi har været igennem en tør periode, så husk også afstand til træerne i haven, der nemt antændes af varmen,” slutter Brian Wahl Olsen.
Gode råd fra Beredskabsstyrelsen:
Ved afbrænding af bål anbefales følgende afstande
- 30 meter fra bygninger med hårdt tag.
- 60 meter fra letantændelige markafgrøder.
- 200 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksninger m.v. samt oplag af brandfarlige stoffer og andet letantændeligt materiale.
Yderligere råd
- Brug aldrig brandfarlige væsker. Bruge i stedet en lang fakkel for at nå ind til kernen i bål.
- Sørg altid for at holde øje med bålet, hold afstand og vær opmærksom på børn og dyr omkring det.
- Hav altid vand – helst en vandslange – i nærheden af bålet og sørg for, at bålet er forsvarligt slukket, inden du forlader det. Hæld vand på og bevar opsyn med bålstedet.
- Ring 1-2-2, hvis der opstår brand.
Nøgleord
Kontakter
Jacob Bülow HansenSenior Presserådgiver
Tlf:28942740abjcha@almbrand.dkBilleder
Information om Alm. Brand Forsikring A/S
Alm. Brand er en dansk finansiel koncern, der blev grundlagt tilbage i 1792.
Gennem mere end 200 år har vi hjulpet vores kunder med at afdække deres forsikringsbehov, forebygge skader og været der, når en skade rammer. Vores erfaring gør, at vi ved, hvad der skal til, når det handler om at sikre dig og dine værdier, så du kan føle dig sikker og have ro i maven. Ordentlighed er vigtigt for os. Som kunde kan du være sikker på både ordentlighed og fornuft, når det kommer til priser, fleksibilitet og dækning. Vi mener, det skal være nemt at være kunde hos os, og vi arbejder hele tiden for at kunne tilbyde dig de bedste løsninger, der gør hverdagen nemmere for dig som kunde. Både i dag, i morgen og i fremtiden.
Følg pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S
Forsikringsselskab advarer: Ved du disse ting, når du lejer eller udlejer boligen?12.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange danskere vælger at leje eller udleje deres lejlighed, hus eller sommerhus ud i sommerferien. Men uden den rette forsikring kan det hurtigt ende med at blive en dyr fornøjelse, advarer forsikringsselskabet Alm. Brand.
Forsikringsselskab advarer: Skybrud og kraftig regn på vej. Sender forebyggende råd til 80.000 kunder i berørte områder6.7.2025 11:46:24 CEST | Pressemeddelelse
DMI har varslet risiko for lokale skybrud og kraftig regn på Sydfyn og Lolland-Falster fra søndag aften og på hele Sjælland natten til mandag. Forsikringsselskaberne Codan og Alm. Brand opfordrer derfor danskerne til at gå en ekstra runde om huset og særligt tjekke tagrender og løfte uvurderlige ejendele op fra gulvet for at undgå skader.
Alm. Brand: Sådan er du stillet ved flystrejker og missede fly4.7.2025 15:56:08 CEST | Pressemeddelelse
Feriedrømmen kan hurtigt blive til en frustrerende oplevelse, hvis flyet bliver aflyst på grund af strejke eller du misser flyet. Men hvad har du egentlig ret til, og hvad dækker din rejseforsikring?
Alm. Brand: Færre skader end ventet efter voldsom vejrcocktail onsdag3.7.2025 14:32:02 CEST | Pressemeddelelse
Det seneste døgn har budt på en voldsom vejrcocktail med voldsom varme, skybrudslignende regn, lyn, torden og kraftige vindstød over store dele af landet. Forsikringsselskabet Alm. Brand melder om færre skader end ventet.
Forsikringsselskab advarer: Sådan undgår du skader i hjemmet inden voldsom vejrcocktail rammer2.7.2025 09:26:54 CEST | Pressemeddelelse
DMI varsler risiko for voldsomt vejr med skybrud, torden, hagl og kraftige vindstød. Vejrtjenesten forventer at uvejret rammer Fyn, Lolland-Falster og Sjælland fra onsdag eftermiddag og aften. Forsikringsselskaberne Codan og Alm. Brand opfordrer derfor danskerne til at gå en ekstra runde om huset og særligt tjekke tagrender og løfte uvurderlige ejendele op fra gulvet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum