Gode og trygge liv i almene boliger
De seneste syv måneder har politikere, borgere og boligeksperter talt sammen om, hvordan det bliver ved med at være trygt og rart at bo i almene boliger i Furesø. Nu afleverer udvalget en rapport med konkrete anbefalinger til, hvordan der også kan sikres attraktive almene boligområder med en ballanceret beboersammensætning. Samtidig inviteres boligministeren på besøg.

Et mål for Furesø Kommune i 2030 er, at alle uanset alder og indkomst bor i velfungerende boligområder og lokalsamfund. Mere end hver fjerde borger i Furesø bor i almen bolig. De fleste boligområder er kendetegnet ved gode fællesskaber og tæt naboskab, og de danner rammen om de hyggeligste familiestunder, når børnebørnene besøger mormor og suser hen på den fælles legeplads i nærheden.
Rådgivende udvalg arbejdet i syv måneder
Furesø Kommune har de seneste syv måneder haft et rådgivende '§17 stk. 4-udvalg' med repræsentanter fra Furesøs almene boligselskaber, borgere, lokalpolitikere og udefrakommende eksperter. Gennem forskellige ekspertoplæg, data og drøftelser på fem udvalgsmøder er udvalget kommet med omkring 25 konkrete anbefalinger til, hvordan Furesø forebygger boligsociale udfordringer og sikrer en balanceret beboersammensætning i de almene boligområder.
”Mere end hver fjerde borger i Furesø bor i almene boliger. Langt de fleste er glade for deres naboer og de gode boligområder. Vi skal fortsat have fokus på at sikre gode boliger, stærke fællesskaber og en balanceret beboersammensætning. Igennem syv måneder har politikere, repræsentanter fra de almene boligselskaber og eksperter mødtes og talt om, hvordan vi kan blive ved med at have trygge og attraktive almene boligområder i Furesø”, fortæller borgmester Ole Bondo Christensen (A) på vegne af det 15 personer store udvalg og fortsætter:
”Udvalget anbefaler et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem boligorganisationerne, kommunen og frivillige. Der skal fremover være klare mål for en balanceret beboersammensætning i vores forskellige boligafdelinger, og når der renoveres, skal der bringes nye funktioner og mere natur ind i boligområderne. Når der bygges nyt, anbefaler udvalget, at der bygges både ejer-, lejer- og andelsboliger samtidig, så ejerformerne blandes”.
Ingen parallelsamfund i Furesø
Udvalget slår fast, at de almene boliger i Furesø Kommune generelt er meget velfungerende og ikke oplever de problemer, som der er i nogle andre kommuner.
Almene boliger løser en vigtig opgave ved at kunne tilbyde attraktive og rimeligt billige boliger til 10.000 borgere i Furesø. Det rådgivende udvalg har set på, hvordan Furesø også fremover undgår parallelsamfund, og hvordan udfordringerne i nogle af de almene boligområder, kan håndteres.
Udvalget anbefalinger bl.a. et tættere samarbejde mellem kommune og boligorganisationer, og at der sættes mål for hvordan udviklingen af boligområdet skal være. Områdets udvikling vil dermed blive fulgt tættere end i dag. Det kan have betydning for beboersammensætningen. Kommunen og boligselskabet kan beslutte, at en studerende eller en borger med fast arbejde kan springe boligkøen over i et område med mange beboere uden arbejde. Der vil også kunne blive sat gang i handleplaner for områder, hvor der er brug for en mere balanceret beboersammensætning. Her kan fælles udlejnings- og anvisningskriterier være noget af det, der arbejdes videre med. Samtidig er det vigtigt, at kommunen, boligselskaberne og andre aktører, f.eks. erhvervsliv og fritidsklubber, arbejder sammen om de boligsociale udfordringer, som der kan være.
Når almene boliger renoveres eller bygges om, anbefaler udvalget, at der tænkes i nye fællesaktiviteter, og naturen skal spille en større rolle, så også de almene boliger bidrager til målet om mere biodiversitet i Furesø.
Når nye områder bygges er anbefalingen, at der tænkes blandede ejerformer ind. Så nogle bygninger er ejerboliger, andre er andels- og lejeboliger.
Fra den 3. maj 2021 bliver det rådgivende udvalgs anbefalinger forelagt alle udvalg i Furesø Kommune. Udvalgene skal beslutte, om der skal arbejdes videre med anbefalingerne.
Samtidig har borgmester Ole Bondo Christensen inviteret indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad til Furesø, så ministeren kan møde udvalget og repræsentanter fra boligforeninger i en snak om udvalgets anbefalinger og ministerens visioner for området.
Fakta om det rådgivende §17,stk. 4-udvalg (og kontaktpersoner):
Udvalget er sammensat af eksperter og ressourcepersoner med ekspertise og langvarig erfaring fra den almene boligsektor samt repræsentanter fra Furesø Byråd:
Ressourcepersoner fra boligselskaberne i Furesø:
- Jette Aistrup (VAB)
- Henrik Haugaard (Furesø Boligselskab)
- Christina Iversen (Furesø Boligselskab)
- Mette Møllerhøj (Direktør Lejerbo)
Eksterne ressourcepersoner med særlig ekspertise:
- Birgitte Mazanti (Centerleder i Center for boligsocial udvikling)
- Sanne Kjær (Kundedirektør i KAB)
- Solveig Tingey (Cheføkonom i BL)
- Ellen Højgaard Jensen (Direktør i Dansk Byplanlaboratorium og bestyrelsesmedlem i SAB)
Ressourcepersoner bosiddende i Furesø:
- Mohammed Hamouti (Beboer Farum Midtpunkt, leder af boligsocial helhedsplan og erfaring med boligsocialt arbejde)
- Søren Bech (Ingeniør, tidligere almen beboer, erfaring fra boligselskab og kommune)
Repræsentanter fra Furesø Byråd:
- Ole Bondo Christensen (A)
- Susanne Mortensen (C)
- Lene Bang (A)
- Tine Hessner (B)
- Lars Carpens (V)
Fakta om almene boliger i Furesø
- Der er 45 almene boligafdelinger med næsten 5.000 boliger fordelt på syv boligorganisationer.
- De ca. 5.000 boliger huser ca. 10.000 furesøborgere.
- De almene boliger udgør 28 pct. af den samlede boligmasse i kommunen.
- 62 pct. af boligerne ligger i Farum, mens 38 pct. af boligerne er i Værløse.
- 90 pct. af de almene boliger i Furesø Kommune er familieboliger, 3 pct. er ungdomsboliger og 7 pct. er ældreboliger.
- De fleste almene boliger i Furesø er bygget i 50’erne, 60’erne og 70’erne.
Kontakter
Ole Bondo Christensen (A)
Borgmester og formand for Økonomiudvalget.
Claus TorpBy- og kulturdirektør
Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv, Center for Kommunale ejendomme og Anlæg, Center for By og Miljø.
Kommunikation
Tlf:72354012kommunikation@furesoe.dkBilleder
Information om Furesø Kommune
Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Borgermøde om udvidelse af motorvejen mellem Farum og Ring 430.1.2023 13:00:34 CET | Pressemeddelelse
En planlagt udvidelse af Hillerødmotorvejen og forlængelse af motorvejen til Hillerød vil øge trafikstøjen i Furesø. Furesøs borgmester opfordrer borgere til at komme til Vejdirektoratets borgermøde om udvidelse af motorvejen og udtrykke behov for støjdæmpning. Første skridt er lavere hastighed.
Flere gazeller end nogensinde i Furesø27.1.2023 13:14:56 CET | Pressemeddelelse
18 virksomheder i Furesø Kommune har i det forgangne år haft så godt gang i forretningen, at de kan smykke sig med titlen 'Gazelle'. 2. februar er de inviteret på scenen til en fejring, når Furesøs erhvervsliv igen mødes til den traditionsrige nytårskur
Furesø byder velkommen til ny velfærdsdirektør26.1.2023 15:01:35 CET | Pressemeddelelse
Karen Nørskov Toke bliver ny velfærdsdirektør i Furesø Kommune fra 1. marts 2023. Karen Nørskov Toke er i dag konstitueret direktør i Københavns Sundheds- og Omsorgsforvaltning.
Puljen for Vores Furesø åbner igen26.1.2023 10:05:01 CET | Pressemeddelelse
Står du eller din forening med en idé til et særligt initiativ eller projekt for Furesøs borgere? En idé til noget, som I ikke plejer at gøre, og som I mangler lidt økonomisk støtte til? Så kan I søge op til 25.000 kr. i puljen for Vores Furesø, der nu er åben for nye ansøgninger. Fristen er 1. marts.
Ungekulturhuset får faste åbningstider i hele 202316.1.2023 14:38:28 CET | Pressemeddelelse
På baggrund af Furesø Ungepanels anbefaling har udvalg for Kultur, Fritid og Idræt den 10. januar besluttet, at de 50.000 kr., der ellers er afsat til ’Unge Penge Puljen’, skal gå til at bemande Ungekulturhuset.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum