Kongernes Samling

Gobeliner til Koldinghus tager form

Del

Repræsentanter fra Ny Carlsbergfondet og Kongernes Samling har sammen med fire danske samtidskunstnere netop besøgt de væverier i tre franske byer, der arbejder med at skabe 16 gobeliner til Koldinghus.

Kongernes Samling har netop været på besøg på en række franske gobelinvæverier, der arbejder med at realisere 16 gobeliner på baggrund af kartoner skabt af de fire danske samtidskunstnere, Bjørn Nørgaard, Kirstine Roepstorff, Tal R og Alexander Tovborg.

Gobelinerne er en donation fra Ny Carlsbergfondet til Koldinghus i anledning af slottets 750-års jubilæum i 2018, og det store projekt forventes at blive færdigt i 2027. Serien af gobeliner til Koldinghus hører til blandt de mest omfattende og ambitiøse projekter i Ny Carlsbergfondets historie og væves i Frankrig over en længere årrække.

Gennem tre dage har de fire kunstnere sammen med repræsentanter fra Ny Carlsbergfondet og Kongernes Samling, som Koldinghus tilhører, besøgt væverier i både Aubusson, Paris og Beauvais. Turens formål var at bese det arbejde, væverne har udført indtil nu, og desuden understøtte det ambitiøse fransk-danske samarbejde, som projektet repræsenterer. På hele turen deltog derfor også de franske vævere og repræsentanter fra Mobilier national, der leder produktionen af gobelinerne i Frankrig.

Museumsdirektør for Kongernes Samling Thomas C. Thulstrup:
”Besøget hos væverne i både Aubusson og i Paris har været overvældende. På værksteder på begge lokaliteter var dygtige vævere i gang med at omsætte de danske kunstneres forlæg til gobeliner til det gamle kongeslot Koldinghus. For første gang fik jeg og mine kolleger en fornemmelse af projektets omfattende og enestående karakter. Det var en meget følelsesmæssig stærk og bevægende oplevelse at stå foran de gobeliner, hvoraf de fleste kun lige knap er halvt færdige - som om nogle år vil udsmykke både Dansesalen og Riddersalen i Koldinghus. Der er ingen tvivl om, at Koldinghus-gobelinerne vil transformere oplevelsen på Koldinghus. Fire af Danmarks absolut dygtigste kunstnere er i samarbejde med nogle af verdens dygtigste vævere ved at skabe enestående værker, som kommer til at overraske, betage og imponere besøgende på Koldinghus. Det er en af Danmarkshistoriens største udsmykningsopgaver i nyere tid og jeg er Ny Carlsbergfondet dybt taknemlig over den fornemme donation, som blev givet til Koldinghus i forbindelse med slottets 750-års jubilæum i 2018. Men ligeledes dybt taknemlig over den energi og indsats, de fire kunstnere har lagt i projektet, og sidst, men ikke mindst, dybt imponeret over de mange dedikerede og dygtige vævere, som i så mange år arbejder fokuseret på at skabe Koldinghus-gobeliner. Gobelinerne vil forventeligt blive afsløret for offentligheden i 2027. Jeg kan næste ikke vente. Det bliver en historisk dag for Koldinghus”.

Forperson for Ny Carlsbergfondet Christine Buhl Andersen:
”Besøget på de private væve-værksteder i Aubusson har været både bevægende og overvældende. Oplevelsen har bragt projektets mange samarbejdspartnere endnu tættere sammen i mødet med de vævere, der forløser kartonerne skabt af de danske kunstnere. Generation efter generation er gobelinhåndværket gået i arv i byens familiedrevne væve-værksteder, der under ledelse af Mobilier national nu er i fuld gang med at væve de såkaldte mellemstykker. Det har ganske enkelt været storslået og uforglemmeligt at se vævearbejdet, der pågår”.

Hervé Lemoine, direktør for Mobilier national:
“Dette projekt er vigtigt for vores institution, da det viser den internationale anerkendelse, fransk færdighed og væveri stadig nyder den dag i dag. Det er også et bevis på den styrke og samhørighed, der eksisterer mellem Mobilier national som offentlig og national enhed og de private væveværksteder i Aubusson”.

BAG OM GOBELINERNE OG VÆVEARBEJDET
Gobelinerne, der alle væves i Frankrig, skal udsmykke to store sale på Koldinghus: Dansesalen og Riddersalen. De to sale var førhen én stor sal, skabt af Christian 4 i forbindelse med en ombygning af det gamle kongeslot i begyndelsen af 1600-tallet. Når gobelinerne flytter ind på Koldinghus, reetableres noget af den oprindelige sammenhæng mellem salene.

Motivisk er gobelinerne også relateret til Koldinghus’ historie. Hver kunstner fortolker i storformat et tema, der er relateret til slottet i Kolding. Gobelinerne udføres af væverne 1:1 ud fra kunstnernes originale kartoner.

I 2019 var kartonerne udstillet i de samme sale, inden de blev fragtet til Frankrig, hvor de nu fungerer som forlæg for vævernes arbejde under supervision af de fire danske kunstnerne. I alt skal der produceres 108 m2, fordelt på fire store gobeliner, der hver kommer til at måle 3 x 6 m, og tolv mellemstykker mellem salenes vinduer, de såkaldte entre fenêtres, der hver måler 0,8 x 2,8 m.

Det tager en væver op mod et år at væve en kvadratmeter, og det møjsommelige og yderst tidskrævende arbejde med gobelinerne færdiggøres forventeligt i 2027.

Mobilier national, der er en institution under det franske kulturministerium, driver selv flere af de væverier, der arbejder med gobelinerne, der skal til Koldinghus. Mobilier national har ligeledes udliciteret noget af arbejdet til de fire private væverier i Aubusson. Den netop overståede tur var både kunstnernes, Ny Carlsbergfondets og Kongernes Samlings første besøg på de private væverier i Aubusson. Bjørn Nørgaard, der også står bag gobelinerne til Christiansborg Slot, fungerer som rådgiver på projektet.

Kontakter

Billeder

Bjørn Nørgaard nærstuderer en af de store gobeliner, som vævere i Paris er i fuld gang med at væve.
Bjørn Nørgaard nærstuderer en af de store gobeliner, som vævere i Paris er i fuld gang med at væve.
Download
Fra venstre: en af væverne fra Aubusson, Bjørn Nørgaard, Christine Buhl Andersen og Thomas C. Thulstrup
Fra venstre: en af væverne fra Aubusson, Bjørn Nørgaard, Christine Buhl Andersen og Thomas C. Thulstrup
Download
Tal R ser for første gang en af de store gobeliner, som vævere i Paris er i gang med at væve.
Tal R ser for første gang en af de store gobeliner, som vævere i Paris er i gang med at væve.
Download
Tal R ser for første gang en af de færdige gobeliner.
Tal R ser for første gang en af de færdige gobeliner.
Download
Tal R på besøg i et af værkstederne i Aubusson.
Tal R på besøg i et af værkstederne i Aubusson.
Download
En af de franske vævere, der arbejder med at væve en af Bjørn Nørgaards gobeliner.
En af de franske vævere, der arbejder med at væve en af Bjørn Nørgaards gobeliner.
Download
Kirstine Roepstorff foran skitserne til tre af hendes gobeliner sammen med vævere fra Aubusson.
Kirstine Roepstorff foran skitserne til tre af hendes gobeliner sammen med vævere fra Aubusson.
Download
Alexander Tovborg i samtale med nogle af de franske vævere.
Alexander Tovborg i samtale med nogle af de franske vævere.
Download

Om Kongernes Samling

Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.

Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling

400 år gammel dansk tradition kommer til live i påsken på Koldinghus15.3.2024 14:12:09 CET | Pressemeddelelse

I påskeferien fra 23. marts til 1. april sætter Koldinghus fokus på kongelige historier og påsketraditioner. Slottet inviterer bl.a. på kongelig æggejagt, hvor man kan lære mere om kongelige personer. Besøgende kan også prøve kræfter med en 400 år gammel tradition, bindebrevet, der var forløberen for gækkebreve, som vi kender i dag. Og traditionen tro er springvandet i Slotsgården pyntet med blomster og grønt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye