MSC – Marine Stewardship Council

Globalt fokus på bæredygtig tunfisk - World Tuna Day d. 2. maj

Del
Den 2. maj blev i 2016 officielt udnævnt af FN til World Tuna Day, og på lørdag markeres dagen for fjerde gang.
Bæredygtigt 'pole and line' fiskeri ved Maldiverne
Bæredygtigt 'pole and line' fiskeri ved Maldiverne

Tunen er den eneste dyreart, der på denne måde har sin egen mærkedag, og det illustrerer fiskens betydning både som global fødekilde og som grundlag for økonomien i mange lande og blandt millioner af mennesker, især i mindre østater i Stillehavet og Det Indiske Ocean. Men dagen skal først og fremmest skabe opmærksomhed om truslen fra overfiskning og fremme bevidstheden om de sociale og økonomiske gevinster ved et bæredygtigt fiskeri.

I vedlagte fakta-ark har vi samlet nogle grundlæggende oplysninger om tunen og fiskeriet efter tunfisk.

Den globalt anerkendte certificeringsordning for bæredygtigt fiskeri MSC (Marine Stewardship Council) har arbejdet med bæredygtigt fiskeri efter tunfisk i mange år, men først i de senere år er sektoren for alvor rykket. Således er andelen af den globale fangst, der er med i MSC-ordningen fordoblet fra 14 til 28 % i løbet af de seneste 5 år.

Dermed er problemerne dog ikke løst. Linnea Engström, Programdirektør for MSC i Norden, forklarer: ”Selv om tun er en af verdens mest populære spisefisk er omkring 1/3 af bestandene stadig meget skrøbelige. Ved at købe tun med det blå mærke, kan forbrugerne spille en rolle i at sikre bestanden af tun også for fremtidige generationer”.

Når et fiskeri søger om certificering skal det ikke blot igennem en grundig udredning af en tredjepart, det indebærer også krav til fiskeriet om yderligere forbedringer. Det kan handle om mindre bifangst af andre arter, bedre forvaltning og samarbejde eller krav til mere skånsomme redskaber og metoder.

  • Det fine ved MSC-mærkningen er netop, at man ikke bare støtter et bæredygtigt fiskeri, man støtter også fiskere, der har truffet et aktivt valg om at forbedre deres fiskeri og gøre det mere bæredygtigt. Uden MSC ville disse forbedringer næppe være sket, og det havde ikke været muligt for fiskerne at få nogen få nogen belønning i form af højere priser for deres fangst”, forklarer Linnea Engström.

I anledning af World Tuna Day udgiver MSC (Marine Stewardship Council) en ny global håndbog om tun, rettet mod alle, der beskæftiger sig med tunfisk eller som blot interesserer sig for samspillet mellem tun og mennesker. ’MSC Sustainable Tuna Handbook’ beskriver de vigtigste fakta om tunen og især om det globale fiskeri efter tun, og de mange udfordringer, der skal løses, før man kan tale om et bæredygtigt fiskeri. Den indeholder desuden en række eksempler på hvordan konkrete fiskerier i Stillehavet og det Indiske Ocean arbejder med at sikre bæredygtighed i både fangstmetoder og forvaltning.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Bæredygtigt 'pole and line' fiskeri ved Maldiverne
Bæredygtigt 'pole and line' fiskeri ved Maldiverne
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om MSC – Marine Stewardship Council

MSC – Marine Stewardship Council
MSC – Marine Stewardship Council
Marine House, 1-3 Snow Hill
FC1A-2DH London

http://www.msc.org

Om Marine Stewardship Council (MSC)

Marine Stewardship Council (MSC) er en international Non-Profit organisation, der står bag MSC-mærket, der er kendetegnet af en blå fisk. MSC driver et globalt program, hvor vi samarbejder med vores partnere om at fremme bæredygtige fiskeriprincipper for fisk og skaldyr over hele verden. MSC blev etableret for 20 år siden og er i dag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr.

For at blive solgt med MSCs blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en tredjeparts certificeringsorganisation efter MSC´s fiskerimiljøstandard for bæredygtigt fiskeri.

Standarden sikrer:

  • At fiskebestandene er bæredygtige/er fra en sund bestand - der er nok fisk tilbage i havet for at reproducere.
  • At havmiljøet bevares, så det kan understøtte livet i havet.
  • At fiskeriet har implementeret effektive forvaltningsplaner, der sikrer at man hurtigt kan reagere ved ændringer i status quo.

Mere end 390 fiskerier i over 35 lande er certificeret i henhold til MSCs standard. Disse fiskerier står for ca. 15 procent af den globale fangst af fisk og skaldyr. Mere end 41.000 fiske- og skaldyrsprodukter verden over bærer MSCs miljømærke. For yderligere oplysninger besøg www.msc.org.

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council-teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland slår kræfterne sammen som region for Østersøen og Centraleuropa12.12.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Council (MSC) reagerer på de ændrede forhold i regionen ved at oprette en ny MSC-subregion for Baltikum og Centraleuropa. Den nye organisationsstruktur er beregnet til bedre at imødekomme udfordringerne med bæredygtig forvaltning af ressourcerne i Østersøen og Nordsøen og de voksende behov hos MSC-partnere i regionen. I november besluttede MSC at slå teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland sammen til ét team med ansvar for 17 lande i den baltiske og centraleuropæiske region. Det nye teams aktiviteter vil omfatte støtte til regionale fiskerier i MSC-programmet, der opererer i Østersøen og Nordsøen, samarbejde med industripartnere, videnskab, myndigheder, NGO'er samt opbygning af offentlighedens bevidsthed om behovet for bæredygtige fisk og skaldyr. Østersøen og Centraleuropa er en strategisk region for udviklingen af markedet for bæredygtige fisk og skaldyr. I området er over 1500 partnere (fiskerier, forarbejdningsvirksomheder, detailhandlere, NGO'er, akademiske

MSC advarer: Risiko for nyt sildekollaps – anbefalet 44% reduktion på fangster4.10.2023 12:13:21 CEST | Pressemeddelelse

Den nordøstatlantiske sildebestand er presset ned til kritiske niveauer, og fangsterne anbefales nu at blive reduceret med 44 %. Årsagen til denne udvikling er fiskerinationernes manglende evne til at blive enige om fordeling af kvoter for den såkaldt atlanto-skandiske sild (AS-sild), der både er den mest spiste i Danmark, og en af Europas mest ikoniske og økonomisk vigtige fiskebestande. I stedet fiskes AS-sild såvel som atlantisk makrel og blåhvilling i henhold til kvoter fastsat ensidigt af individuelle nationer, hvilket resulterer i en vedvarende overudnyttelse af disse ressourcer. Regeringer går i søvne ind i en potentiel gentagelse af sildekollapset i 1960'erne ved at undlade at forhindre overfiskeri af atlantisk-skandisk sild (AS-sild), afslører nye tal fra ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Den videnskabelige organisation med ansvar for at rådgive regeringer om bæredygtige fangstbegrænsninger, har meddelt [1], at en kraftig nedskæring på 44% i AS-sildf

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye