Gevinst ved energirenovering kan nu forudsiges mere præcist

En ny beregningsmodel gør det muligt at beregne de realiserbare besparelser ved energirenovering mere nøjagtigt end hidtil. Med den nye model kan man for et større udsnit af danske bygninger forudsige de realiserbare besparelser ved energirenovering, med en samlet usikkerhed på 1 %. Beregningsmodellen er resultatet af en Ph.d.-afhandling udarbejdet af civilingeniør Morten Brøgger fra SBi, Aalborg Universitet København.
”Med den nye beregningsmodel bliver det tydeligt, at vi ikke kan spare så meget, som vi troede. Til gengæld får vi et langt mere realistisk billede af, hvor meget vi rent faktisk kan spare, og hvor meget vi skal investere for at realisere besparelserne,” påpeger Morten Brøgger.
Flere data – større præcision – bedre investeringer
Den ny beregningsmodel benytter sig af data fra den danske energimærkningsordning i kombination med varmeforbrugsdata fra Bygnings- og boligregistret (BBR). Det er den nye model og det langt større datasæt, der giver den store præcision.
I tidligere modeller har man betragtet bygninger fra samme periode som værende energimæssigt ens, og det er ikke nødvendigvis rigtigt. Bygger man beregningen på energimærkningsdata for de enkelte bygninger, kan man opnå et langt mere nuanceret billede af energibehovet til opvarmning i boliger.
”En mere præcis beregning af, hvor meget energi, der reelt kan spares, vil være et godt udgangspunkt for prioritering af den politiske indsats.” understreger Morten Brøgger og fortsætter: ”Modellen vil kunne anvendes af myndigheder og forsyningsselskaber, men også af større boligforeninger, der har behov for at prioritere deres indsats og få et realistisk bud på, hvor meget der reelt kan spares pr. investeret krone.”
Beregningsmodellen kan ved hjælp af detaljerede omkostningskurver bruges til at vurdere omkostningseffektiviteten af forskellige energibesparende foranstaltninger. Herved kan forskellige investeringer afvejes og prioriteres i forhold til hinanden. Kombineres modellen eksempelvis med en model af potentialet ved omlægning til vedvarende energiteknologier, kan perspektivet udvides yderligere.
Fakta
- Modellen kan forudsige omkostninger og besparelser ved energirenovering af et vilkårligt bygningssegment med en usikkerhed på 1 %.
- Modellen bygger på danske energimærkningsdata og data fra BBR.
- Modellen er udviklet til, at vurdere det realiserbare besparelsespotentiale ved energirenovering af et større udsnit af bygninger.
Modellen tager højde for rebound-effekten. Det vil sige muligheden for, at beboerne ændrer adfærd efter energirenoveringen, så besparelsen ikke bliver så stor som beregnet. Ved at tage højde for rebound-effekten fås et mere realistisk bud på, hvor stor en del af besparelsen, der kan forventes realiseret.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til Ph.d.-stipendiat Morten Brøgger, mbr@sbi.aau.dk, mobil: 6061 0936.
Billeder

Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum