Syddansk Universitet

Gener afgør fostres følsomhed for kviksølv

Del

Op til 30 procent af børn bærer et gen, der kan øge hjernens sårbarhed over for kviksølv under den tidlige udvikling.

For de fleste børn er udsættelse for lave niveauer af kviksølv fra moderens kost ganske ufarlig, men visse genvarianter kan øge følsomheden og føre til lavere intelligenskvotient (IQ).

Det er resultatet af en undersøgelse udført af internationale forskere, blandt andre Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på SDU, som har forestået alle analyserne for kviksølv.

Undersøgelsen med 2.147 børn udforskede sammenhængen mellem kviksølvindholdet i navlestrengen, IQ ved otteårsalderen og bestemte gener.

Ophobes i fisk og skaldyr

Eksponering for kviksølv kan hæmme hjernens udvikling, især inden fødslen. Kviksølv spredes gennem atmosfæren, regner ned i verdenshavene, søer eller floder, hvor det omdannes af bakterier til methylkviksølv, som ophobes i fisk og skaldyr.

I en foreløbig undersøgelse af 1.127 børn fra England fandt forskere fire genvarianter kaldet polymorfier, der var forbundet med øget giftighed af kviksølv.

Den nye rapport omfattede yderligere 1.045 børn og viste en meget sikker sammenhæng med en mutation i det gen, som koder for en receptor for hormonet progesteron, der spiller en stor rolle for hjernens sårbarhed.

Kviksølv giver lavere IQ hos nogle

Indholdet af kviksølv i navlestrengen er udtryk for, hvor meget af moderens udsættelse for methylkviskølv gennem kosten, der er videregivet til fostret.

-Som helhed syntes kviksølv ikke at medføre nogen sikker påvirkning af IQ hos børnene, og det kunne jo tyde på, at der ikke var nogen fare på færde. Analyserne afslørede imidlertid, at børn med en bestemt gendefekt, som ikke medfører sygdom i sig selv, opnåede lavere IQ-score, hvis de havde en forhøjet udsættelse for kviksølv.

-Med andre ord viste børn med disse genvarianter tegn på kviksølvpåvirkninger, som ikke kunne påvises i gruppen som helhed, forklarer Philippe Grandjean.

Analyserne blev justeret for fisk og skaldyr i kosten (den vigtigste kilde til methylkviksølv, men også en kilde til gavnlige fedtsyrer) samt mødrenes socioøkonomiske status og uddannelse.

Hvert tredje barn har defekt gen

Forskerne bag undersøgelsen fandt, at omkring 30 procent af børnene i fosterstadiet var mere følsomme over for påvirkningen fra kviksølv og dermed i farezonen for lavere IQ på grund af det.

-Kun hvis børnene havde et defekt gen kunne vi se en lavere intelligenskvotient (IQ) i otteårsalderen.

-Det gjaldt for omtrent hvert tredje af de engelske børn, som i gennemsnit havde en lavere belastning med kviksølv end danske børn. De danske børn har vi dog ikke tal for siger Philippe Grandjean.

Beskyttelse af de mest sårbare

-Vi er ikke alle helt ens, for nogle af os er mere sårbare over for forurening end andre. Formålet med vores forbyggende indsats må være at beskytte de mest sårbare.

-Vi skal derfor beskytte de gravide mod kviksølv, specielt fordi grænseværdierne ikke beskytter de børn, som måtte have en gendefekt, siger Philippe Grandjean.

Fødeafdelingen på OUH tilbyder måling af kviksølv i en hårprøve fra alle de gravide, der kommer til første undersøgelse med ultralyd. Hårprøven analyseres på SDU, og ved forhøjede tal bliver kvinden vejledt i at undgå de fisk, som har højt indhold af kviksølv.

Kontakter

Professor Philippe Grandjean, SDU.
E-mail:pgrandjean@health.sdu.dk

Journalist Marianne Lie Becker, SDU.
E-mail: mlbecker@health.sdu.dk
Mobil: 21261926

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

ShipWeldFlow: Digital twins in ship production12.1.2021 07:00:00 CETPress release

Researchers from the Maersk Mc-Kinney Moller Institute of the University of Southern Denmark (SDU) plan to revolutionize the way ships are designed, planned, and produced. This will happen through a new Grand Solution project supported by Innovation Fund Denmark. Together with Odense Maritime Technology A/S (OMT) and Inrotech A/S, SDU aims to bring experiences from the Danish robot adventure back to the maritime sector, focusing on digital twins and artificial intelligence.

Tilbage hvor det begyndte: Skibsproduktion får digitale tvillinger12.1.2021 07:00:00 CETPressemeddelelse

Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU vil sammen med virksomhederne Odense Maritime Technology A/S og Inrotech revolutionere måden, hvorpå skibe designes, planlægges og produceres. Det sker i et nyt Grand Solution-projekt støttet af Innovationsfonden. Omdrejningspunktet er digitale tvillinger og kunstig intelligens, som skal bringe erfaringerne fra det danske roboteventyr tilbage til den maritime sektor.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum