Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Gassen i Danmark bliver markant grønnere

Del

Det danske gasforbrug får et stort, grønt ryk fremad, da andelen af CO2-neutral biogas forventes at stige fra 30 procent til omkring 70 procent af det totale gasforbrug i 2030. Det betyder også en hurtigere vej mod et grønnere forbrug hos industrivirksomheder som Nordic Sugar, når de omstiller fra olie og kul til gas.

Gasforbruget i Danmark hastigt på vej til at blive grønt.

En række politiske aftaler, tiltag og støtteordninger betyder, at biogasproduktionen i Danmark kommer til at stige markant. Dermed bliver gassen i det ledningsnet, som forsyner huse og holder produktionen i gang i flere danske virksomheder, langt mere klimavenlig. Det viser en ny opgørelse fra Energistyrelsen.

For blot et år siden var vurderingen, at 30 procent af gassen ville være grøn i 2030. Det tal er nu mere end fordoblet. Med den udbygning, der lige nu er planlagt, vil omkring 70 procent af gasforbruget i 2030 være grønt.

”Vores gassystem er på samme rejse, som el-systemet har været – det bliver grønnere og grønnere. Vi har støttet udviklingen af biogas, og vi har hele tiden vidst, at gassen var godt på vej til at blive grøn. Men der er i dén grad tale om en acceleration af den grønne omstilling. Når gassen bliver grøn, gør det en helt konkret forskel for klimaet, når der bliver brugt gas til at holde varmen på villavejen og især, når der bliver produceret varer i industrikvarteret”, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Når sukkerfabrikken Nordic Sugar, der i dag er den næststørste CO2-udleder i den danske industri, bliver koblet til gasnettet, bliver det således til et net, hvor mængden af biogas stiger markant de kommende år. Det betyder markant faldende udledninger.

Mængden af grøn gas i de danske gasledninger i 2030 betyder, at CO2-udledningen vil være cirka 2,3 mio. tons mindre, end hvis gassen havde været fossil. Det svarer vil udledningen fra ca. 900.000 personbiler. Der er potentiale til, at det danske gasforbrug kan blive 100 procent grønt i 2040.

FAKTA

  • I 2019 udgjorde biogas kun 10 procent af danskernes gasforbrug. Energistyrelsens nye opgørelse viser, at tallet nu forventes at være cirka 42 procent i 2025 og cirka 70 procent i 2030.
  • Udviklingen hænger dels sammen med tiltag, der reducerer gasforbrug bl.a. i husholdninger. Men det hænger også sammen med en markant større produktion af biogas.
  • Biogasproduktionen øges som følge af udbud til biogas og grønne gasser samt som følge af ansøgninger til tidligere støtteordninger til biogas.
  • Den samlede biogas produktion ventes at levere 52 PJ i 2030.

Kontakter

Klimaministeriets pressetelefon: 41 72 38 05

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Politisk aftale sikrer 850 mio. kr. til udvikling af fremtidens grønne brændstoffer18.6.2021 09:19:25 CEST | Pressemeddelelse

CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum