Det Danske Filminstitut

Gabriel Bier Gislason og Annette K. Olesen til Tribeca

Del

FESTIVAL. Gabriel Bier Gislasons debutfilm, den romantiske gyser 'Natten har øjne', og Annette K. Olesens ensembledrama 'Ingen kender dagen' er udtaget til den prominente Tribeca Filmfestival i New York i juni.

Trine Dyrholm spiller en af de bærende roller i ensembledramaet 'Ingen kender dagen' af Annette K. Olesen, der får verdenspremiere på Tribeca Filmfestivalen. Foto: Anders Nydam
Trine Dyrholm spiller en af de bærende roller i ensembledramaet 'Ingen kender dagen' af Annette K. Olesen, der får verdenspremiere på Tribeca Filmfestivalen. Foto: Anders Nydam

Når Tribeca Filmfestivalen i New York slår dørene op den 8. juni, bliver det med to danske verdenspremierer på programmet.

Annette K. Olesens ensembledrama 'Ingen kender dagen' er udvalgt til den internationale konkurrence for spillefilm. Her skal filmen dyste som en af ti titler om priserne for henholdsvis bedste spillefilm, manuskript, fotografering og skuespil.

På programmet er også Gabriel Bier Gislasons debutfilm, den romantiske gyser 'Natten har øjne', der er udtaget til Midnight Special, en sektion dedikeret til gys, horror og science fiction.

Tribeca Filmfestivalen er en af de vigtige platforme for promovering af europæisk film i USA. Festivalen, der er stiftet af blandt andre Robert De Niro, finder sted i år fra 8. til 19. juni. Se mere på tribecafilm.com.

Ensembledrama om tillid

I 'Ingen kender dagen' følger vi fem mennesker, der befinder sig på hvert deres sted i landet – og i livet.

I løbet af 24 timer bliver de alle konfronteret med en af tilværelsens skæbnesvangre skilleveje. En utro ægtemand, en læge i indre kamp med sin moral, en nygift højgravid kvinde, en identitetssøgende skoleelev og en 7-årig datter satser hver især det mest sårbare, vi har mellem hinanden – tillid. Men tilliden er under angreb, og konsekvenserne bliver både fatale, forbudte og pinagtigt morsomme.

Filmen bygger på fem noveller af henholdsvis Carsten Jensen, Martin Kongstad, Caroline Albertine Minor, Niels Henning Krag Jensby og Kamilla Hega Holst, med manuskript af Maren Louise Käehne. På rollelisten ses blandt andet Trine Dyrholm, Jakob Cedergren, Morten Hee Andersen og Lisbet Dahl.

Annette K. Olesen fik sin spillefilmdebut i 2002 med Berlin-vinderen 'Små ulykker' og har siden instrueret blandt andet 'Forbrydelser' (2004), 'Lille soldat' (2008), 'Skytten' (2013) samt afsnit af tv-serien 'Borgen'.

'Ingen kender dagen' er produceret af Jonas Frederiksen for Nimbus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. Scandinavian Film Distribution lancerer filmen i de danske biografer den 29. september.

Debutfilm fra New Danish Screen

Gabriel Bier Gislasons første spillefilm trækker stærkt på jødisk mytologi og mysticisme.

Maja lever af at optræde som nisse i storcentre og biblioteker. Da hun møder Leah, en ung jødisk kvinde fra London, falder hun pladask for hende. Men da Leah får et mystisk anfald, frygter Maja, at deres hæsblæsende romance må slutte, og tager en impulsiv beslutning om at følge med Leah tilbage til hendes hjem i det ortodokse jødiske kvarter i London. Her møder hun snart sin nye underbo, Leahs mor Chana, der oprindeligt selv er fra Danmark. Hun er en dominerende og hemmelighedsfuld kvinde, og Maja finder hurtigt ud af, at noget er helt galt.

Manuskriptet er skrevet af Bier Gislason, der er uddannet instruktør og manuskriptforfatter fra New York University. Han har tidligere lavet flere kortfilm i både Danmark og USA.

I hovedrollerne som Maja og Leah ses Josephine Park og Ellie Kendrick. Park vandt i år en Robert for sin birolle i 'Venuseffekten' og har vundet statuetten to gange tidligere for sin birolle i serien 'Doggystyle' for henholdsvis første og anden sæson. Engelske Kendrick er kendt herhjemme for sin rolle som Meera Reed i serien 'Game of Thrones'. Også med på rollelisten er Sofie Gråbøl og David Dencik.

Filminstituttets talentordning New Danish Screen har støttet filmen, som er produceret af Thomas Heinesen for Nordisk Film. Dansk premiere er den 30. juni.


Fakta om dansk film på Tribeca

Tribeca Filmfestivalen er stiftet af Robert De Niro, Jane Rosenthal og Craig Hatkoff og løb af stablen for første gang i 2002. Med festivalen ønskede de at stimulere til økonomisk og kulturel vækst i det sydlige Manhattan efter angrebene i 2001 på World Trade Center.

Dansk film har været stærkt repræsenteret på Tribeca Filmfestivalen de senere år og har desuden høstet en række priser på den prestigefyldte newyorkerfestival:

Marijana Jankovics 'Maya' vandt prisen for bedste kortfilm i 2019.

I 2018 blev Rasmus Bruun belønnet med skuespillerprisen for sin rolle i Mads Brüggers 'Sankt Bernhard Syndikatet'.

I 2017 vandt Elvira Linds 'Bobbi Jene' hele tre priser, inklusive bedste dokumentar.

I 2015 tilfaldt den ære Camilla Nielssons 'Democrats', mens Jeppe Røndes 'Bridgend' vandt tre priser samme år.

Billeder

Trine Dyrholm spiller en af de bærende roller i ensembledramaet 'Ingen kender dagen' af Annette K. Olesen, der får verdenspremiere på Tribeca Filmfestivalen. Foto: Anders Nydam
Trine Dyrholm spiller en af de bærende roller i ensembledramaet 'Ingen kender dagen' af Annette K. Olesen, der får verdenspremiere på Tribeca Filmfestivalen. Foto: Anders Nydam
Download

Links

Information om Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K

+45 3374 3400https://www.dfi.dk/

Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum