Tænketanken CONCITO

Furesø styrker elevernes naturdannelse gennem Den Grønne Rygrad

Del

Vi skriver januar 2022 og nye og gamle kommunalpolitikere er klar til at trække i arbejdstøjet og indtage byrådssale i hele landet. I Furesø Kommune har man netop indgået et samarbejde med Den Grønne Rygrad for at styrke kommunens fokus på naturdannelse, klima og bæredygtighed i folkeskolen.

Furesø kommune har klare ambitioner om, at deltagelsen i Den Grønne Rygrad skal hjælpe lærerne i kommunen med at sikre overblik, sammenhæng og engagement i natur- og bæredygtighedsundervisningen.
Furesø kommune har klare ambitioner om, at deltagelsen i Den Grønne Rygrad skal hjælpe lærerne i kommunen med at sikre overblik, sammenhæng og engagement i natur- og bæredygtighedsundervisningen.

For mange mennesker var klima og miljø afgørende for, hvor de satte deres kryds ved det nylige kommunalvalg. Hver tredje dansker svarede op til valget, at klima og miljø var et af de tre vigtigste emner for dem. Der er derfor ingen tvivl om, at arbejdet med klima- og bæredygtighedsudfordringer skal udgøre en essentiel del af kommunernes arbejde de næste fire år. Furesø er en af de kommuner, der tager disse udfordringer alvorligt.

Furesø er ambitiøse omkring den grønne omstilling

Gennem samarbejdet med Den Grønne Rygrad stadfæster Furesø Kommune et mangeårigt fokus på grøn omstilling. Projektet har særligt fokus på at styrke grøn dannelse og motiverende, praksisnær undervisning i videnskab, teknologi og matematik (STEM-fagene) i grundskolen med udgangspunkt i klima- og bæredygtighedstemaer.

”Klimaforandringerne udfordrer os, og mange - både børn og voksne - vil gerne handle. I folkeskolen oplever vi en efterspørgsel på værktøjer til at klæde børn og unge på til bedre at kunne forholde sig til og handle i klimaforandringernes tid. Vi oplever, at børn motiveres, når de arbejder praksisnært, også med lidt svære emner som klima,” siger programchef i CONCITOs Klimaambassade, Synnøve Kjærland.

Furesø kommune har klare ambitioner om, at deltagelsen i Den Grønne Rygrad skal hjælpe lærerne i kommunen med at sikre overblik, sammenhæng og engagement i natur- og bæredygtighedsundervisningen, både i og udenfor klasselokalet. Om samarbejdet med Den Grønne Rygrad siger Peter Thomsen, skoleleder på Lille Værløse skole:

”Samarbejdet med Den Grønne Rygrad er en unik mulighed for at styrke og bakke op om de igangværende indsatser for naturdannelse, klima og bæredygtighed på Furesøs folkeskoler. Gennem samarbejdet får vores lærere adgang til inspirerende workshops og et anvendeligt værktøj, som kan hjælpe med at skabe overblik over de mange eksterne læringstilbud med fokus på natur, klima og bæredygtighed, som vi har her i Furesø.”

Furesøs elever og lærere skal på en naturdannelsesrejse
Centralt i Furesø Kommunes arbejde med grøn dannelse er udviklingen af en ny naturdannelsesstrategi, som kommunen har valgt at kalde for Naturdannelsesrejsen. Den fokuserer på elevens oplevelser med natur, bæredygtighed og klima. Tanken er, at strategien skal være et levende dokument, som kommunens lærere kan benytte aktivt i planlægningen af deres grønne undervisning. 

Som del af strategien vil de lokale, praksisnære tilbud, som allerede findes i kommunen, derfor blive samlet i et digitalt værktøj. Det skal give lærerne et godt overblik, så de nemt kan inddrage de mange gode, eksterne undervisningsforløb, eksempelvis fra Skolelandbruget og Den Grønne Guide, når de planlægger deres undervisning.

Furesø Fælles Elevråd er glad for indsatsen.

”Skolen skal være bedre til at klæde eleverne på til at være handlingsorienterede robuste mennesker, som kan imødegå den krise de er født ind i. Derfor er dette et skridt i den rigtige retning,” siger formand for rådet, Sylvester Spangenberg.

Kommuner landet over engagerer sig i den grønne dagsorden, hvilket mærkes tydeligt i projektet Den Grønne Rygrad. Udover Furesø har Jammerbugt, Ringsted og Aabenraa kommune netop indgået samarbejdsaftaler med projektet. De slutter sig nu til fem andre Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima, miljø og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen.

”Vi glæder os til at give en hånd med i arbejdet med at styrke de grønne undervisnings-ambitioner i Furesø – en kommune der allerede har så meget at bygge videre på,” siger projektleder Amalie Dynnes Ørsted fra Haver til Maver, der sammen med CONCITOs Klimaambassade står bag Den Grønne Rygrad.

FAKTA OM DEN GRØNNE RYGRAD:

Den Grønne Rygrad er et projektsamarbejde mellem den grønne tænketank CONCITOs Klimaambassade og skolehaveforeningen Haver til Maver, og projektet har til formål at danne ramme for arbejdet med grøn dannelse i grundskolen ved at styrke klima- og bæredygtighedsundervisningen med udgangspunkt i STEM-fagene.

Den Grønne Rygrad arbejder inden for temaerne: energi, fødevarer, klima, ressourcer, natur og sundhed.

Den Grønne Rygrad vil indtil foråret 2024 samarbejde med 15-20 kommuner om at understøtte og forankre grøn dannelse i grundskolen.

Indtil nu er der samarbejder med Furesø, Hvidovre, Jammerbugt, Ringsted, Skanderborg, Svendborg, Vejle, Aabenraa og Aalborg og flere kommuner er på vej med samarbejdsaftaler inden for den kommende tid.

Den Grønne Rygrad er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Læs mere om Den Grønne Rygrad og udbyttet for kommuner, lærere og elever på https://concito.dk/groenne-rygrad

For yderligere information:

Synnøve Kjærland, Programchef i CONCITOs Klimaambassade, tlf. +45 2989 6754

Amalie Dynnes Ørsted, Projektleder i for Haver til Maver, tlf.  +45 5194 9682

Kontakter

Billeder

Furesø kommune har klare ambitioner om, at deltagelsen i Den Grønne Rygrad skal hjælpe lærerne i kommunen med at sikre overblik, sammenhæng og engagement i natur- og bæredygtighedsundervisningen.
Furesø kommune har klare ambitioner om, at deltagelsen i Den Grønne Rygrad skal hjælpe lærerne i kommunen med at sikre overblik, sammenhæng og engagement i natur- og bæredygtighedsundervisningen.
Download

Information om Tænketanken CONCITO

Tænketanken CONCITO
Tænketanken CONCITO
Læderstræde 20
1201 København K

https://concito.dk/

Danmarks grønne tænketank CONCITO formidler klimaløsninger til politikere, erhvervsliv og borgere.

Vores formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

Stadig flere kommuner styrker undervisningen i klima27.1.2022 07:43:23 CET | Pressemeddelelse

De seneste års massive arbejde med håndtering af coronakrisen har givet kommunerne sved på panden, men det har ikke fået dem til at afskrive fokus på klima og bæredygtighed. Tværtimod. Hele ti kommuner har nu indgået samarbejde med Den Grønne Rygrad, der sammen med kommunernes medarbejdere, lærere og elever vil skabe mere motiverende og praksisnær STEM-undervisning med fokus på bæredygtighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum