Furesø Kommune satser stort på grøn omstilling hos borgere og virksomheder

Furesø Kommune har siden 2008 opnået en CO2-reduktion på 56 procent og en omstilling til 80 procent økologi i de kommunale køkkener.
”Vi står på et rigtig solidt erfaringsgrundlag”, konstaterer Lene Munch-Petersen (A), der som formand for Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling netop har været med til at vedtage det fremtidige sigte for den kommunale indsats for den grønne omstilling.
“Som virksomhed har Furesø Kommune med konkrete handlinger skabt opsigtsvækkende, målbare effekter og vist, at den grønne omstilling er mulig. Det er et rigtig godt afsæt for de kommende års indsatser. Vi har i byrådet lagt os fast på konkrete mål for kommunens udvikling frem mod 2030, og her er det vigtigt, at vi som kommune kan understøtte alle borgere og virksomheder i kommunen i at reducere klimabelastningen i hverdagen,” siger hun.
En række grønne foreninger har i løbet af 2019 og 2020 arbejdet tæt sammen med kommunen om lokale indsatser og projekter, der bidrager til den grønne omstilling. Det er lykkedes over al forventning.
”Jeg har talt med mange borgere ved de grønne arrangementer, vi har holdt i Furesø, og jeg er virkelig imponeret over, hvor mange borgere der er i gang med at ændre vaner. Folk bruger ikke længere sprøjtegifte, de cykler mere, spiser flere grøntsager, spiser mindre kød, reducerer forbruget af plastik og affaldssorterer meget mere. Små og store indsatser, der er helt nødvendige for, at vi som samfund kommer i mål med den grønne omstilling," fortæller Lene Munch-Petersen og tilføjer, at de mange idéer og initiativerne nu skal ud til borgere og virksomheder i stor skala.
De konkrete indsatser handler blandt andet om at fremme grøn mobilitet med særligt fokus på at gøre det nemt at opsætte el-ladestandere ved boliger og virksomheder, gøre det nemt at vælge en delebilsordning og fremme cyklisme og kollektiv transport. Vejret bliver vildere, vådere og varmere, og derfor skal flere kende til fordelene ved såkaldte LAR-løsninger, hvor regnvand bliver på grunden i stedet for at blive ledt væk. Endelig skal flere boligejere tilskyndes til at klimaoptimere boligen og reducere dens energiforbrug.
Sideløbende med det nære har Furesø Kommune og 20 andre kommuner anlagt et overordnet perspektiv med udarbejdelsen af en DK2020-klimaplan.
Den databaserede plan fastlægger skridtene mod at nå de internationale forpligtelser i Parisaftalen, fortæller Øjvind Vilsholm (Ø), der er næstformand i Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling.
"DK 2020 er et nyt og værdifuldt projekt, hvor vi får kortlagt alle de indsatser, der er besluttet og har betydning for udledning af drivhusgasser og klimatilpasning. Med kortlægningen får vi beregninger på, hvor meget hver indsats reducerer udledningen af klimagasser. Dermed har vi også et bedre grundlag for at vælge de rigtige indsatser, så vi reducerer udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030 og kan nå en netto nul-udledning i 2050," siger han.
”Vi arbejder altså med klimaet på alle niveauer. Fra de helt hverdagsnære initiativer, der fremmer den grønne omstilling her og nu, til en ambitiøs og fuldstændig nødvendig plan for, hvordan vi vil komme i mål med vores andel af 2030-målene. Og endelig helt frem til et stop for CO2-udledninger, når vi når 2050. Det er jeg rigtig godt tilfreds med," slutter Øjvind Vilsholm.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikation
Tlf:72354012kommunikation@furesoe.dkLene Munch-Petersen (A)
Formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling; Medlem af Udvalg for byudvikling og bolig; Medlem af Udvalg for dagtilbud og familier
Øjvind Vilsholm (Ø)
Medlem af Økonomiudvalget; Medlem af Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling; Medlem af Udvalg for dagtilbud og familier
Claus TorpBy- og kulturdirektør
Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv, Center for Kommunale ejendomme og Anlæg, Center for By og Miljø.
Billeder

Information om Furesø Kommune
Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Furesø Kommune opfylder mål for genanvendelse af affald30.6.2025 15:05:05 CEST | Pressemeddelelse
Furesø Kommune har et år før tid nået mål for reel genanvendelse af husholdningsaffald. Desuden er tendensen, at mængden af affald fra husholdninger ikke længere stiger.
Furesø Kulturskole lancerer Kulturpakker til kommunens dagtilbud og skoler23.6.2025 10:47:42 CEST | Pressemeddelelse
Furesø Kulturskole blev en realitet i 2024, da Farum Billedskole blev lagt ind under Furesø Musikskole, og har siden kunnet tilbyde en bred vifte af hold og aktiviteter for børn og unge indenfor kunstneriske og musiske fag. Nu lancerer Kulturskolen et nyt program med tilbud til skoler og dagtilbud under navnet Kulturpakker.
Faglighed og omsorg i højsædet: Kvalitet og nærvær i Børnehuset Vingesus19.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Børnehuset Vingesus i Furesø Kommune starter relationen mellem barn og dagtilbud ikke ved lågen – den begynder hjemme i stuen. Her møder pædagoger og forældre hinanden for første gang, og et spirende tillidsbånd bliver skabt. Det er ikke bare en gestus – det er en grundsten i den pædagogiske tilgang, hvor tryghed, respekt og ægte nysgerrighed på barnet er i centrum.
Lokale unge vil få flere unge til at stemme i Furesø18.6.2025 13:57:13 CEST | Pressemeddelelse
Støtte fra Furesø Kommune, Nordea-fonden og Tuborgfondet har gjort det muligt at ansætte fire lokale unge, som vil hæve valgdeltagelsen blandt unge i Furesø Kommune. De har allerede store planer.
Furesø Kommune inviterer lokale lodsejere til møde om grøn trepart17.6.2025 10:31:55 CEST | Pressemeddelelse
Nordsjællands Landboforeninger, den lokale grønne trepart og Furesø Kommune inviterer lokale lodsejere til møde den 26. juni om mulighederne for at omlægge landbrugsjord.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum