Furesø Kommune

Furesø går en røgfri fremtid i møde med flere røgfrie udearealer til børn og unge

Del

Furesø Byråd besluttede den 16. december at gå en røgfri fremtid i møde. Det skal fremover ikke være naturligt at ryge, hvor børn og unge færdes. Derfor vil Furesø idræts- og foreningsområder, hvor der færdes børn, samt legepladser på kommunal grund i løbet af 2021 blive røg- og tobaksfri.

Konkret vil det betyde, at man som borger vil møde skilte med venlige henstillinger, om at man som ryger, eller tobaksbruger trækker væk fra de berørte matrikler. På skiltene vil der eksempelvis kunne stå: ”Her leger en røgfri fremtid. Tak fordi du ikke ryger her”.

”Rygning er den enkeltstående største dræber i Danmark. Det er ikke bare usundt, men er en dødelig afhængighed, som har store konsekvenser for livskvaliteten. Flere og flere børn ryger - også i Furesø. I Furesø Kommune ryger 14 % af de unge i øjeblikket, og det er alt for mange. Derfor skal vi voksne tage ansvar og gøre alt, hvad vi kan for, at børn og unge ikke inspireres til at tænde deres første cigaret på kommunale matrikler,” siger Matilde Powers (A), formand for Furesøs udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv.

Røgfri Fremtid

Furesø Kommune er medlem af Røgfri Fremtid, som er et partnerskab startet af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden. Målet for partnerskabet er at ingen børn og unge ryger i 2030. Furesø Kommune har arbejdet løbende med initiativer vis mål er at beskytte børn og unge mod røg og tobak. I januar 2018 blev der indført røgfri arbejdstid for alle medarbejdere i Furesø Kommune, og i august 2019 blev skoletiden også røgfri. Både i skoler som i regi af SSP, er der fokus på indsatser og informationer, der skal få færre børn og unge til at ryge. I 2021 planlægges der aktiviteter målrettet udskolingselever, herunder Act on it – Don’t Smoke, et teaterforedrag om rygning, som også blev afholdt for 8.klasserne i 2019.

Med beslutningen om at indføre røgfrie udendørsarealer, tager Furesø nu et ekstra skridt i forhold til at nedbringe antallet af unge rygere. Børn og unge er let påvirkelige i forhold til rollemodellers og voksnes adfærd. Kræftens Bekæmpelse anbefaler initiativer som røgfri matrikler og røgfri skoletid, fordi de er effektive indsatser for at nedbringe antallet af rygere markant.

De næste skridt mod en røgfri generation

”Børn og unges fysiske og mentale sundhed er et af vores allermest vigtige indsatsområder. Jeg er derfor rigtig glad for, at Byrådet har besluttet at tage dette vigtige skridt mod en røgfri fremtid for vores yngste generationer i Furesø,” siger Bettina Ugelvig Møller (A), næstformand for Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv.

I første kvartal af 2021 indledes en drøftelse med Furesø Idrætsråd og Folkeoplysningsudvalg om, hvordan man går til opgaven med at gøre de kommunale idræts- og fritidsfaciliteter røgfrie. Ligeledes blev det på byrådsmødet besluttet, at forvaltningen indleder dialog med boligforeninger om røgfrie legepladser.

Kommunen forventer, at de første skilte bliver sat op i starten af 2021.

Fakta om rygning i Danmark

  • Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge.
  • Blandt 16-19-årige ryger 24 pct. hver dag eller lejlighedsvist - i 2013 var det 22 pct.
  • Langt de fleste rygere begyndte at ryge, inden de fyldte 18 år
  • Rygning dræber ca. 14 000 danskere årligt

Kontakter

Matilde Powers (A), formand for Furesøs udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv, tlf. 7216 5646
Bettina Ugelvig Møller (A), næstformand for Furesøs udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv, tlf. 7216 5909
Tine Gram, velfærdsdirektør i Furesø Kommune, tlf. 7216 4800

Billeder

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum