Arbejdstilsynet

Fritrækning af maskiner er farligt arbejde

Del

Det er blevet forår og dermed tid til markarbejde. Men de store maskiner kan nemt køre fast på de våde og mudrede marker. Desværre sker der jævnligt ulykker, når maskiner skal trækkes fri på marken, advarer Arbejdstilsynet.

I februar gik det galt, da en lastvogn skulle trækkes fri med en traktor, hvorved traktoren væltede ned over en person, der afgik ved døden. Der sker desværre hvert år alvorlige ulykker ved fritrækning af maskiner. Det skyldes, at der kan være enorme kræfter på spil, når tungt materiel har arbejdet sig ned i den mudrede jord og derfor skal trækkes fri.

Ulykkerne sker ofte, når der benyttes tov til fritrækning, hvor fritrækningen sker ved direkte træk med andet køretøj – et såkaldt ”slæbetræk”. Så er der risiko for, at en genstand rykker sig løs fra en af de trækkende maskiner og derefter rammer en medarbejder med enorm kraft.

Der sker meget sjældent ulykker, når fritrækningen sker kontrolleret med egnet spil eller det rette bjergningsudstyr.

Gode råd til fritrækning

  • Planlæg markarbejdet inden I går i gang: Er det muligt at udføre opgaven uden at køre fast?
  • Informer medarbejderne om, hvad de skal gøre, hvis de kører fast. Fritrækning er farligt arbejde, og der bør være en person til stede, som har kendskab til, hvordan man sikkert kan fritrække
  • Overvej om I har det rette udstyr, eller om opgaven skal overlades til professionelle, der har det rette udstyr.
  • Brug så vidt muligt egnet spil frem for træktov. Ved brug af egnet spil kan fritrækning gøres kontrolleret og medarbejderne kan komme på afstand af fareområdet.
  • Brug ALDRIG frontvægten til fastgørelse af træktov eller lignende, Frontvægten er slet ikke dimensioneret til at trække i. Fastgør i stedet træktov hvor leverandøren af maskinen har anvist det, typisk i et specielt forstærket trækøje eller rundt om akslen.
  • Sæt ALDRIG kæder og eksempelvis fiberstroppe sammen. Anvend i stedet kæde på kæde og fiberstrop på fiberstrop.
  • Brug ALDRIG en gammel traktor uden styrtbøjle til fritrækning.

Kontakter

Venlig hilsen

Lars Flindt Pedersen
Pressechef
lfp@at.dk
Pressetelefon 72 20 93 94


Arbejdstilsynet
Landskronagade 33 | 2100 København Ø
T 70 12 12 88 | at@at.dk | www.at.dk | Behandling af personoplysninger

Arbejdstilsynet, Danish Working Environment Authority
Landskronagade 33 | 2100 Copenhagen
T +45 70 12 12 88 | at@at.dk | www.at.dk | Processing of personal data

Links

Information om Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet
Landskronagade 33
2100 København Ø

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Arbejdsmiljørådet lancerer ny kampagne der skal forebygge erhvervsbetinget hudsygdom blandt unge27.1.2021 12:56:43 CET | Pressemeddelelse

Hudlidelser er en af de mest almindelige erhvervssygdomme, og særligt de unge er overrepræsenteret i statistikken. En hudlidelse kan have store konsekvenser resten af arbejdslivet, så det er i høj grad værd at forebygge. Derfor har Arbejdsmiljørådet iværksat kampagnen ”Beskyt huden”, som giver fem konkrete anbefalinger til, hvordan man som arbejdsgiver kan forebygge erhvervsbetinget hudsygdom.

Undgå gennemstyrtning ved tagarbejde9.12.2020 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

I oktober måned omkom en ung håndværker efter, at han var styrtet igennem et tag og faldet 6 meter ned i forbindelse med, at han skulle udskifte gamle bølgetagplader. Eksemplet er desværre ikke enestående. ”De seneste 3 år har vi haft en del ulykker på baggrund af gennemstyrtning på tage, og heraf har fire af dem været dødsulykker”, siger Lene Teilberg, tilsynschef for bygge og anlæg. ”Ulykkerne sker især ved færdsel på tagplader, der ikke er bæredygtige fx eternitplader, klare bølgeplader, glasplader og PVC-plader, og især når der er tale om gamle plader på haller med åsekonstruktioner og lignende, som slet ikke er beregnet til at færdes på”, fortsætter Lene Teilberg. Gennemstyrtning på tagflader kan give alvorlige kvæstelser og i værste fald medføre invaliditet og dødsfald, og derfor skal man altid sikre, at forholdene er i orden, inden man går ud på taget. Sådan undgår I ulykkerne Ulykker med gennemstyrtning kan undgås. Gå aldrig direkte ovenpå gamle tagplader uden at etablere sikri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum