Fremtrædende SDU-forsker skal skabe verdensomspændende retningslinjer for behandling af rygsmerter

I Danmark er rygsmerter den hyppigste årsag til sygemeldinger og førtidspension, og det en af de hyppigste årsager til, at man opsøger sin læge, en kiropraktor eller en fysioterapeut.
Men rygsmerter er også et globalt problem. Rygsmerter påvirker verden over 600 millioner mennesker hver dag. Rygsmerter bidrager til fattigdom og social ulighed i hele verden, fordi mennesker ikke har adgang til effektiv behandling og ikke kan passe deres arbejde.
Derfor går WHO – FN’s verdenssundhedsorganisation – nu for alvor ind i kampen mod rygsmerterne.
WHO (World Health Organization) nedsætter derfor et ekspertudvalg bestående af de dygtigste forskere fra hele verden. Forskerne skal kulegrave den nyeste viden og udforme officielle retningslinjer for behandling til regeringer i alle verdens lande.
En stor anerkendelse
Udvalget kommer til at bestå af 25 medlemmer, heraf 6 europæere, og professor og forskningsleder Jan Hartvigsen fra Center for Sundhed i Muskler og Led ved SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik (IOB) er udpeget som eneste dansker.
- Det er jo en enorm anerkendelse af Jan Hartvigsens ekstremt høje faglige niveau, at WHO beder ham om at deltage i at sætte dagsordenen på dette område. I ekspertgruppen sidder kun verdens ypperste repræsentanter fra forskning og fra praksis. Jan Hartvigsen har gennem en årrække været regnet for at være i verdenseliten på sit felt, og jeg glæder mig over, at Jans ekspertise nu kommer hele verden til gavn, siger Jens Troelsen, professor og institutleder for IOB.
- Det er et stort og utroligt spændende arbejde, vi skal i gang med. Min udpegelse er et eksempel på, at vi i Danmark godt kan have indflydelse i den store verden, selvom vi er et lille land. Arbejdet går i første omgang ud på at gøre livet bedre for folk, der bor i lande, der er fattigere end Danmark. Men anbefalingerne vil også komme til at præge den måde, vi håndterer rygproblemer på herhjemme, siger Jan Hartvigsen.
Akut brug for solide retningslinjer
Der er en akut årsag til, at WHO har et ønske om at skabe evidensbasserede retningslinjer for bevægeapparatet:
- Antallet af mennesker, der oplever, at rygsmerter nedsætter deres funktionsevne, stiger hastigt i mange lavindkomstlande. Tallene hos os i højtindkomstlande stiger i takt med en aldrende befolkning – og lavindkomstlandene nærmer sig hurtigt vores niveau, fortæller Jan Hartvigsen.
- Vi har efterhånden fået præcise data fra lande i Afrika, Asien, Mellemøsten og Sydamerika. Vi kan se, at funktionsnedsættelse på grund af rygsmerter stiger, og at der ikke er adgang til god rådgivning og behandling. Faktisk er man mange steder på vej til at indføre behandlinger, som vi herhjemme er ved at forlade, fordi vi ved, de ikke virker eller kan være direkte skadelige, siger Jan Hartvigsen.
Ekspertgruppens opgave bliver derfor at samle den bedst dokumenterede viden fra mange kulturer og forskellige traditioner – for at vende den uheldige udvikling.
Verdens mangfoldighed i én samlet dokumentation
- Der findes mange tilgange til det at være et sundt menneske. Det er helt sikkert ikke det samme for en dansker som for en person fra Saudi Arabien, og derfor skal vi respektere kulturelle forskelle. Men de retningslinjer, vi laver, skal bygge på universel videnskabelig dokumentation, fortæller Jan Hartvigsen.
Ekspertgruppen har derfor geografisk repræsentation fra hele verden af eksperter, som forstår de lokale erfaringer og traditioner, der er i de enkelte lande.
- Det hele skal med ind og kunne kvalitetsmåles efter de allerhøjeste standarder; sådan er det at arbejde for WHO, siger Jan Hartvigsen.
Det nyoprettede organ i FN hedder “WHO Back Pain Guideline Development Group”. Der er 25 medlemmer af gruppen - heraf 6 europæere. Deltagere kommer fra Danmark, Tyskland, Israel, USA, Peru, Australien, Nigeria, Malaysia, Indien, Benin, Belgien, Sydkorea, Sydafrika, Egypten, Canada, Schweiz, Frankrig, Pakistan, Kina og UK.
Fakta: Om Jan Hartvigsen
- Professor og forskningsleder ved SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik
- Seniorforsker ved Kiropraktorernes Videncenter
- En af verdens højest rangerende forskere (top 0,1%) inden for smerter og sygdomme i ryg, nakke og bevægeapparatet
- Ridder af Dannebrog, udnævnt 2020
- Udpeget som rådgivende ekspert i WHO indtil 2024.
Nøgleord
Kontakter
Jan Hartvigsen
Professor og forskningsleder, Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
jhartvigsen@health.sdu.dk
Tlf. 60 11 45 22
Bo Kousgaard
Kommunikationsmedarbejder
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
bkousgaard@health.sdu.dk
Tlf. 23 23 86 24
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Center for Sundhed i Muskler og Led ved SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik er et tværfagligt forskningscenter, der har til formål at forbedre menneskers muskuloskeletale sundhed gennem hele livsløbet.
Centret har mere end 50 forskere, der er dedikerede til at forbedre helbredet for mennesker, der oplever smerter og handicap på grund af lidelser og sygdomme i bevægeapparatet.
Centret er aktivt engageret i kommunikation om evidens og implementering af evidensbaseret pleje i det danske samfund og internationalt for at påvirke folkesundheden positivt.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum