KFUKs Sociale ArbejdeKFUKs Sociale ArbejdeKFUKs Sociale Arbejde

Fra Menneskehandel til Hvidvask

Del
Konference: Et nyt samarbejde mellem finanssektoren, NGO’er og forskere. En ny måde at bekæmpe hvidvask og organiseret kriminalitet forbundet med Menneskehandel.

”Der er bekymrende få sigtelser og stort set ingen domsfældelser for menneskehandel i Danmark, hvor omfanget er stort. Det skal vi kunne gøre bedre. Der er behov for at tænke i nye baner. Anti Money Laundering indsatsen er et af de steder vi kan rette vores opmærksomhed hen, for at øge antallet af efterforskninger”, siger Malene Muusholm, leder af det opsøgende arbejde i Reden International.

Fra Menneskehandel til Hvidvask er navnet på en konference, som markerer en ny proaktiv tilgang til forebyggelse af hvidvask og international organiseret kriminalitet. Vi vender den klassiske monitorering af transaktioner fra bankerne ryggen og prøver at skabe grobund for en ny metode, hvor vi forbinder viden fra og om ofre for menneskehandel med finanssektorens sporingsværktøjer, for at hjælpe banker og myndigheder i kampen mod organiseret kriminalitet og hvidvask.

Hvem spørger ofrene

”Samarbejdet mellem finanssektoren og myndighederne kan blive langt bedre end det er i dag. Ved at inddrage viden om ofrene for menneskehandel, spørger vi finanssektoren og de danske myndigheder, hvordan vi kan udnytte ofrenes viden i kampen mod organiseret kriminalitet. Hidtil har hvidvaskforebyggelsens primære fokus været at finde suspekte transaktioner ved en risikobaseret monitorering i bankerne. Banker og andre underretningspligtige rapporterede 73.261 gange i løbet af 2020 om mistænkelige forhold relateret til hvidvask og terrorfinansiering, men hvem spurgte ofrene for menneskehandel eller andre ofre om deres direkte viden og indsigt i den organiserede kriminalitet i Danmark? Det er lige præcis det, vi sætter fokus på ved vores konference i oktober”, siger Kalle Johannes Rose, forsker og lektor ved CBS.

Menneskehandel vurderes af UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) til at være den anden mest indbringende kriminelle aktivitet, kun overgået i økonomisk gevinst af handel med våben og stoffer. Ifølge ILO (International Labour Organization) er der kontinuerligt 24,9 mio. mennesker globalt, der er ofre for tvangsarbejde og menneskehandel.

I 2018 estimerede FATF (Financial Action Task Force) at den samlede indtjening fra menneskehandel i 2018 oversteg $150 mia. Disse pengestrømme skal hvidvaskes før de kan anvendes til reelle investeringer og forbrug. Menneskehandel repræsenterer derfor en væsentlig del af pengestrømmene i de seneste års hvidvaskskandaler.

Nøgleord

Kontakter

Om hvidvask: Kalle Johannes Rose: Kalle Johannes Rose, Lektor, PhD v. CBS, Email: kr.law@cbs.dk, Tlf: 31 21 72 05


Om menneskehandel: Malene Muusholm, Leder i Reden International, Email: mm@redeninternational.dk, Tlf: 22 10 21 62


Om konferencen: Susanne Exner, Indsamlingschef i KFUKs Sociale Arbejde, Email: se@kfuksa.dk, Tlf: 60 78 93 94

Vedhæftede filer

Links

Information om KFUKs Sociale Arbejde

KFUKs Sociale Arbejde
Niels Hemmingsens Gade 10, 2. sal
1153 København K

http://www.kfuksa.dk

Konferencen afholdes den 26. oktober på Hotel Richmond og faciliteres af moderator og lektor Kalle Johannes Rose fra CBS. Oplægsholdere inkluderer Malene Muusholm, leder af Reden Internationals opsøgende arbejde og ekspert i menneskehandel, forskere i menneskehandel Annick Prieur og Mette Rømer, Finanstilsynet ved kontorchef Stig Nielsen, Politiets Efterretningstjeneste samt repræsentanter fra PwC og Nykredit. Alt overskud går til KFUKs Sociale Arbejde med ofre for trafficking.

 

Følg pressemeddelelser fra KFUKs Sociale Arbejde

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra KFUKs Sociale Arbejde

Nyt midtjysk krisecentertilbud skal hjælpe kvinder i misbrug10.1.2022 11:53:23 CET | Pressemeddelelse

Hvis man er voldsramt kvinde og samtidig har et aktivt misbrug eller psykisk sygdom, går man ofte forgæves på landets kvindekrisecentre, hvor der bor familier med børn, og det harmonerer dårligt med et behov for dagligt indtag af stoffer eller alkohol. Der findes i dag kun ganske få pladser på krisecentre, hvor man kan komme med misbrug eller psykisk sygdom – og ofte har de kvinder, der kommer i Rederne, været for svære at rumme selv for disse tilbud.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye