Beskæftigelsesministeriet

Fra fire til otte uger: Mulighed for virksomhedspraktik for nyuddannede fordobles

Del
Nyuddannede vil som et forsøg kunne komme i virksomhedspraktik dobbelt så længe som i dag. Forslaget udspringer af Partnerskabet for dimittender i arbejde, som torsdag har overleveret 22 idéer til, hvordan man kan få flere nyuddannede i job.

Flere nyuddannede begynder arbejdslivet med at være ledige, og coronakrisen har ikke gjort tingene lettere. Derfor vil regeringen som et forsøg give mulighed for, at ledige nyuddannede kan komme otte uger i virksomhedspraktik. Det er en fordobling i forhold til i dag.

Forsøget kommer efter indspark fra Partnerskabet for dimittender i arbejde, der er etableret for at få flere dimittender hurtigt i job. Forsøget skal køre halvandet år og skal træde i kraft, så hurtigt som det er muligt i forhold til genåbning af beskæftigelsesindsatsen og sundhedssituationen.

Forslaget er det første, der vil blive gennemført, ud fra det idékatalog, som Partnerskabet for dimittender i arbejde i dag har overrakt til regeringen. Der er i alt 22 forslag, som er inddelt i initiativer målrettet beskæftigelsesindsatsen, virksomheder og uddannelsesområdet.

Idéerne skal bruges som inspiration til regeringens videre arbejde og politikudvikling. I idékataloget er bl. a. også nævnt en støtteordning til virksomheder, hvor man kombinerer økonomisk støtte med mere rådgivning, og flere relevante studiejobs og projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer under studietiden.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:

- For mange nyuddannede begynder arbejdslivet med en kæberasler, for det er det, når man går for længe og ikke kan komme ud og bruge det, man har lært. Derfor har vi nedsat et partnerskab, som skal hjælpe med at gøre vejen kortere til første job. Og som et forsøg forlænger vi den periode man kan være i virksomhedspraktik som nyuddannet. Vi ved fra drøftelser i partnerskabet, at dimittender har udfordringer med at finde fodfæste på arbejdsmarkedet – noget der ikke er blevet nemmere under coronakrisen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Jeg har umådelig stor respekt for den indsats de studerende og uddannelsesinstitutionerne har lagt her under corona. Der skal lyde en kæmpe ros. Det har været – og er stadig – nogle ekstraordinært svære vilkår. Derfor skal vi som regering også levere en ekstra indsats for at hjælpe de nyuddannede med at komme ind på arbejdsmarkedet, og det er disse ideer en del af.

Formand for Akademikerne Lars Qvistgaard siger:

- Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at samle alle relevante aktører i et forpligtende partnerskab, der går på tværs af både uddannelsesområdet og beskæftigelsesindsatsen. Det er helt afgørende for at komme med løsningsforslag, der reelt kan bygge bro mellem studie og arbejdsliv. Konkret er vi rigtig glade for, at vores forslag om at udvide virksomhedspraktikken nu bliver til virkelighed, og at der er kommet fokus på problemerne med, at langt de fleste nyuddannede bliver færdige, netop som arbejdsmarkedet går på sommerferie. Arbejdet er dog ikke slut endnu. Vi har stadig en stor opgave i at implementere partnerskabets ideer, og modvirke en corona-generation af unge langtidsledige.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation Ejner K. Holst siger:

- Det er afgørende, at nyuddannede får en god start på arbejdslivet. Både for den enkelte og for samfundet. Derfor er det rigtigt godt, at få drøftet hvilke løsninger der kan være, så alle nyuddannede dimittender – ikke kun akademikerne – kan få en ekstra hånd i en tid med svære vilkår. I drøftelserne er der blandt andet lagt vægt på Trainee-ordningen og sammenspil med virksomhederne. Det er nogle fornuftige veje at gå.

Vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Erik E. Simonsen siger:

- Det er godt, at Partnerskabet kan lægge en række konkrete forslag frem, som vi i DA håber, at der vil være politisk opbakning til. Det er usikkert, om de konkrete forslag er tilstrækkeligt til at få taget det nødvendige livtag med dimittendledigheden. Hvis det viser sig, at der skal mere til, så indgår DA gerne i den dialog.

Partnerskab for dimittender i arbejde blev nedsat af regeringen i oktober 2020. Det består af en lang række aktører på beskæftigelses- og uddannelsesområdet og har bl.a. haft til formål at udbrede erfaringer fra tidligere indsatser, etablere samarbejder og rådgive regeringen om mulige tiltag til at få flere dimittender i arbejde.

Rapporten med forslagene er vedhæftet.

Kontakter

Beskæftigelsesministeriet


Pressevagt: 51232830

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse

I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer

Tæt på uændret ledighed i maj 202519.6.2025 09:02:03 CEST | Pressemeddelelse

Der er 86.300 fuldtidsledige i maj 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed tæt på uændret i forhold til måneden før med et lille fald på 300 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Det er virkelig opsigtsvækkende, at vi fortsat formår at holde ledigheden på under tre procent i Danmark. Det er ikke nogen selvfølge i betragtning af, at vi lever i en verden med stigende politisk uforudsigelighed og økonomisk utryghed. - Vi skal dog være opmærksomme på, at ledigheden udvikler sig forskelligt i landet, og at det i nogle områder er sværere at skaffe jobs til alle end andre. Jeg ser frem til, at kommuner landet over lancerer Ungeløftet, så de alt for mange unge uden job og uddannelse får bedre hjælp til at komme tættere på et meningsfuldt fællesskab. Jeg er stolt af, at alle kommuner har sagt ja til Ungeløftet, og sammen med virksomheder og civilsamfund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye