Beskæftigelsesministeriet

Fra det nye år: Slut med at søge job, når man har et på hånden

Del
Fra næste år er der ryddet op i unødige krav og regler i beskæftigelsesindsatsen, og man skal ikke længere søge job, når man har et på hånden. Med Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats bliver sagsgangene mere enkle og nemmere at forstå.

Ledige og sagsbehandlere i kommuner og a-kasser vågner efter nytår op til et forandret beskæftigelsessystem, der er mere enkelt at forstå.

For de ledige er det slut med at skulle søge job, når man allerede har et job på hånden eller er på vej på barsel eller pension. Kravet om jobsøgning de sidste seks uger før, man forlader ledighedskøen, bliver fjernet. Det fjerner meningsløse jobsøgninger for både ledige og virksomheder. Samtidig fjernes også reglerne om, at man som ledig mindst én gang om ugen skal gå på Jobnet for at tjekke jobopslag.

Der bliver færre proceskrav, hvilket betyder, at det kommer til at handle mindre om at opfylde krav om, at samtalerne afholdes inden for bestemte datoer, og mere om at få ledige i beskæftigelse eller uddannelse. Der bliver kun et fast lovkrav – fire samtaler inden for det første halve år.

Sagsbehandlerne får mere frihed til en individuel tilpasset beskæftigelsesindsats, da ledige er forskellige, og samme indsats derfor ikke virker for alle. I stedet for at den ledige får indsatser, fordi der er krav om aktivering på bestemte tidpunkter, så får de ledige frem over indsats, når det giver mening.

Som et forsøg får udvalgte a-kasser lov til at vise, hvad de kan, når de overtager en del af ansvaret fra landets jobcentre med at hjælpe ledige i job. På den måde kommer a-kassernes kendskab til de enkelte brancher mere i spil.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Jeg ser frem til, at beskæftigelsesindsatsen kommer til at give mere mening for den enkelte. Det er vigtigt for værdigheden i og tilliden til beskæftigelsessystemet. Samtidig viser vi større tillid til sagsbehandlerne, som får mere spillerum og i langt højere grad kan tilrettelægge en individuel indsats for den ledige.

- Vi skal have flere mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet ind i et fællesskab på en arbejdsplads. Ud af hjemmet og ind på arbejdsmarkedet. Alle har ret til en kollega, og det er jeg overbevist om, at den nye beskæftigelsesindsats vil hjælpe med til.

- Jeg glæder mig også til at se, hvordan a-kasserne vil løfte det nye ansvar, de får. Det bliver spændende at se, hvad det betyder, at de kan gå i gang allerede i opsigelsesperioden og i øvrigt kan bringe deres branchekendskab i spil.

-  Med loven er der samtidig aftalt et skærpet tilsyn med kommunernes indsats. For selvom, kommunerne får frihed, så skal de ikke efterlade borgerne passive og uden kontakt. I sidste ende kan kommunerne blive sat under administration med centralt fastsatte krav til indsatsen, hvis de ikke lever op til de ansvar, der følger med de større frihedsgrader.

Kontakt beskæftigelsesministeriets pressevagt: 5123 2830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Uændret ledighed i august 202419.9.2024 09:01:43 CEST | Pressemeddelelse

Der er 87.000 fuldtidsledige i august 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed uændret i forhold til måneden før. Ledighedsprocenten er fortsat på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Noget af det, der driver mig mest som socialdemokratisk beskæftigelsesminister, er, hvordan vi politisk og fra samfundets side giver flere ledige muligheden for at få et arbejde og et fællesskab at stå op til hver dag". "Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at have fokus på at få de sidste med, selvom ledigheden er lav. I år har vi for eksempel gjort det permanent for ufaglærte at tage en faglært uddannelse på 110 pct. af dagpengesatsen". "Med en lav ledighed giver det mulighed for at få flere med i det arbejdende fællesskab. Derfor har vi i regeringen stort fokus på de 43.000 unge uden uddannelse og job. Vi skylder at give dem bedre forudsætninger for at blive en del af det fællesskab, det kan være at have et arbej

I dag behandler EU-Domstolen dansk søgsmål om annullation af EU’s mindstelønsdirektiv17.9.2024 13:11:11 CEST | Pressemeddelelse

I dag behandler EU-Domstolen i Luxembourg det danske annullationssøgsmål mod EU’s mindstelønsdirektiv. Danmark har fra starten været imod mindstelønsdirektivet, da der i regeringen, et bredt flertal i Folketinget og blandt arbejdsmarkedets parter er bred enighed om, at EU ikke skal blande sig i spørgsmålet om løndannelse. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Jeg er tilfreds med, at EU-Domstolen får mulighed for at vurdere sagen. Der er tale om en helt principiel sag. - Regeringen, et bredt flertal i Folketinget og arbejdsmarkedets parter har været imod EU's direktiv om mindsteløn fra starten. Vi står fast på, at løndannelsen skal ske i Danmark og ikke i EU. Vi har 125 års gode erfaringer med at overlade forhandlingerne om løn- og arbejdsforhold til parterne. Regeringen anlagde i januar 2023 et søgsmål ved EU-domstolen med påstand om at få annulleret EU's mindstelønsdirektiv. Direktivet blev endeligt vedtaget den 4. oktober 2022 og trådte i kraft den 14. november 2022.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye