Fortsat minkavl er forkasteligt

En trist dag for dyrevelfærden i Danmark. I dag har Fødevareministeren meldt ud, at det fra 2023 igen er tilladt at producere mink i Danmark. Den udmeldelse modtages med stor skuffelse og ærgrelse i Dyrenes Beskyttelse.
- Der er absolut ingen gode grunde til at genåbne store minkfarme med millioner af dyr, som stuves sammen i små trådbure, indtil de aflives for deres pels. Det er skidt for dyrene, miljøet og klimaet, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
Produktion blev midlertidigt lukket ned i efteråret 2020 pga. risikoen for mutationer af COVID-19. Fødevareministeriet henviser til, at Statens Serum Institut vurderer, at der er begrænset risiko for folkesundheden ved genoptagelse af en betydeligt reduceret minkproduktion og ved indførelse af smitteforebyggende tiltag. Men Dyrenes Beskyttelse mener, at regeringen blot en dag efter et forbud mod buræg, misser en historisk chance for at forebygge dårlig dyrevelfærd.
- Det er meget sørgeligt, at vi har ladet denne historiske chance for at lukke - produktionen ned, én gang for alle, passere. Mink er territoriale og solitære dyr. Det betyder, at de instinktivt lever alene og forsvarer store territorier, som strækker sig over flere km2. Det kan aldrig forenes med livet i et lille trådbur, siger Britta Riis.
Det Dyreetiske Råd - regeringens eget rådgivende udvalg – har også vurderet at
”hold af mink i de eksisterende bure ikke er acceptabel”. Og mange af de lande, som Danmark normalt sammenligner sig med, har forbudt minkproduktion og andre igen er ved at udfase produktionen. Og alle danskere har bidraget til regningen på ca. 20 millioner kroner for at lukke minkerhvervet ned. Så hvorfor skal vi ikke sikre, at vi får noget for pengene, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
- Minkavl er dyrplageri, en sundhedsrisiko og skadeligt for miljøet. Herhjemme har staten allerede betalt milliardregningen for nedlukningen af industrien. Derfor er det utrolig ærgerligt, at vi ikke sikrer os alle gevinsterne ved en permanent nedlukning af minkindustrien, siger Britta Riis.
Men alt håb er ikke ude. I første omgang håber Dyrenes Beskyttelse, at kravet om smitteforebyggende tiltag gør det uattraktivt at åbne minkfarme. Samtidig arbejder Dyrenes Beskyttelse sammen med mere end 60 organisationer om at få et forbud mod pelsproduktion i hele EU.
Billeder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
Dyrenes Beskyttelse jubler over EU-forbud mod mink20.6.2025 14:34:21 CEST | Pressemeddelelse
Dyrevelfærden bliver styrket i Europa. Fredag satte EU nemlig mink på sin invasivliste, hvilket også betyder forbud mod minkavl fra 2027. Det vækker stor glæde hos Dyrenes Beskyttelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum