Førstegangskøbere kan ikke låne penge til bolig
Det er stadig svært for førstegangskøbere at låne penge til at købe en bolig. Selv om boligsalget slog alle rekorder i det 2020, vi netop har vinket farvel til, blev det sværere at være ung på boligmarkedet. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark. Udfordringerne skyldes bl.a. nye krav fra Finanstilsynet, siger adm. direktør.

Foto: Shutterstock
Stramninger fra Finanstilsynet betød i 2020, at det blev sværere at være ung og førstegangskøber på boligmarkedet. Det viser en ny spørgeundersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark.
Læs om stramningerne her
Det er blevet sværere
I undersøgelsen svarer 50 % af ejendomsmæglerne i kæden, at det i løbet af 2020 er blevet sværere for unge at købe deres første bolig. 30 % af mæglerne svarer, at situationen er uændret i forhold til 2019.
Mæglerne har svaret ud fra deres indsigt i og erfaringer fra det lokale boligmarked, hvor de har fingeren på pulsen, og dagligt er i kontakt med boligkøbere og boligsælgere.
Læs mere her: Finanstilsynet strammer op for låneregler
Om baggrunden for stramningerne skrev Finanstilsynet således:
»Finanstilsynet har særligt fokus på, at virksomhederne efterlever reglerne om god skik for boligkredit, og at de udviser ansvarlig adfærd. Som långiver skal man bedst muligt sikre sig, at der ikke ydes lån til forbrugere, der er særligt økonomisk udsatte, så de ikke påtager sig gældsforpligtelser, som de ikke kan honorere … «
Stramninger har slået igennem
”Udsatte” eller ”sårbare” boligkøbere var et finansielt fænomen, der i løbet af 2020 poppede op og fik landsdækkende omtale, da Realkredit Danmark forsøgte at hæve udbetalingskravet til boligkøbere til 10 procent med begrundelsen, at man ville ”beskytte de sårbare boligkøbere”.
Læs mere her: Sårbare boligkøbere er en myte
Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne, oplever dog, at det generelt set er hele lånemarkedet, der har flyttet sig:
– Stramningerne fra Finanstilsynet har slået igennem, og det betyder bl.a., at det er blevet sværere at være ung boligkøber. Kravene har ligeledes ramt boligkøbere i aldersgruppen +50 og/eller boligkøbere i landdistrikterne, fortæller han.
Flere årsager
Dog viser undersøgelsen fra RealMæglerne, at der også er andre årsager til, at det er blevet sværere for nogle grupper af boligkøbere at skaffe finansiering:
30 % mener, at det skyldes stramningerne fra Finanstilsynet, mens 20 % mener, at det er individuelle vurderinger i banken lokalt, og 30 % mener, at det er købers privatøkonomi, der sætter en stopper for boligdrømmene for mange.
Kravene fra Finanstilsynet betød bl.a., at ”… udlåneren ved lån med afdragsfrihed til brug for nedsparing bør betinge sig, at lånets hovedstol er væsentligt mindre end lånegrænsen for realkreditlån med pant i ejendommen, hvad enten det er en ejer- eller fritidsbolig. Og at ejendomskreditselskabet i vurderingen bør tage udgangspunkt i en belåningsgrænse på maksimalt 60 pct. af boligens markedsværdi.”
Risikovurdering spøger
Derudover betød de nye krav, at lånegiveren ”… som udgangspunkt heller ikke må indgå aftaler om risikable lån eller realkreditlignende lån med høj belåningsgrad, hvis forbrugeren får en høj gældsfaktor, hvilket defineres som gældsfaktor fire eller derover.”
– Det er risikovurderingen, der spøger i de her sager med unge mennesker, der tidligere godt kunne låne og stifte familie. Vi har generelt set en udfordring i Danmark med, at førstegangskøbere bliver ældre og ældre, fortæller Preben Merrild Angelo og uddyber:
– Det skyldes bl.a., at det tager længere tid at spare op til en udbetaling, fordi mange af de her unge mennesker er fanget i dyre huslejer i de store byer. De kan godt sidde til leje for 16.000 kr. om måneden, men de kan ikke eje billigere. Det er en ”uheldig generation”, og stramningerne fra Finanstilsynet har ikke gjort det nemmere for dem. Der ligger en stor opgave foran politikerne, så de kan sørge for, at vi ikke ender i generationel regression, slutter Preben Merrild Angelo.
Læs mere her: Den uheldige generation
Nøgleord
Kontakter
Mikkel MilsgaardPresse- & Kommunikationsansvarlig
T: 3634 0812
Preben Merrild AngeloCEO
T: 3634 0800
Billeder
Information om RealMæglerne
RealMæglerne A/S er en fri og uafhængig ejendomsmæglerkæde, som blev grundlagt i 1988. Med sine 105 butikker i hele Danmark - og flere på vej - er RealMæglerne i dag blandt de største ejendomsmæglerkæder i landet.
Vidste du, at RealMæglerne planter to træer i RealMægler Folkeskoven for hver bolighandel i kæden - ét træ for køber og ét træ for sælger.
Læs mere her: RealMægler Folkeskoven
Boliger og byggeri står ifølge Energistyrelsen for 40 procent af energiforbruget i Danmark, og en stor del af CO2-udslippet er dermed relateret til produktion af varme og energi i boliger.
Med klimaberegneren ønsker RealMæglerne at inspirere boligejerne til at vælge de rigtige løsninger, når de energiforbedrer boligen. Vi kalder det: Sammen om et bedre klima
Følg pressemeddelelser fra RealMæglerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra RealMæglerne
Nedslag i prisen styrtdykker12.2.2021 10:32:03 CET | Pressemeddelelse
Det er godt at være boligsælger lige nu. I januar 2021 var det gennemsnitlige nedslag i prisen for villaer og rækkehuse blot 2,5 %, mens det for ejerlejligheder var 1,6 % og for fritidsboliger var 3 %. – Det er Corona-effekten, som har sendt efterspørgslen og priserne i vejret, og boliger handles til udbudsprisen, siger adm. direktør i stor ejendomsmæglerkæde.
M2-priser eksploderer i København: ”Sælg lejligheden med stor fortjeneste nu”3.2.2021 11:04:21 CET | Pressemeddelelse
Den er store aktivitet på boligmarkedet i 2020 fortsætter i 2021. Salget tordner frem, og den store efterspørgsel gør det attraktivt at sælge nu. Det gælder også for ejerlejligheder, hvor den gennemsnitlige m2-pris i nogle bydele i København er steget med 40 procent.
Svært at låne til boligkøb for danskere +5018.1.2021 15:03:46 CET | Pressemeddelelse
Det kan være svært at blive boligejer, hvis man i en sen alder finder ud af, at man gerne vil købe en bolig. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark. – Du skal have en god pose penge med, hvis du skal gøre dig nogen forhåbninger. Som ældre førstegangskøber skal du ikke regne med noget, siger adm. direktør.
Stadig svært at låne til boligkøb i landdistrikter17.1.2021 11:39:14 CET | Pressemeddelelse
Nye politiske indgreb skulle gøre det nemmere at købe bolig i landdistrikterne, men undersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark viser, at situationen er uændret, mens det endda lokalt er blevet sværere.
Tjek boligen før efterårsstormen5.11.2020 11:11:13 CET | Pressemeddelelse
Det er højsæson for efterårsstorme, men ved du, hvad du som boligejer kan gøre for at sikre dit hjem imod stormvejr? Læs RealMæglernes top 5 tjekliste og kom overraskelserne i forkøbet.
Boligmarkedet amok: Omvendt oktober29.10.2020 11:39:56 CET | Pressemeddelelse
RealMæglernes BoligBarometer / Oktober (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal) viser, at salget af boliger er steget med 39 procent i kæden ift. oktober 2019. – Normalvis vil boligsalget i Danmark begynde at falde fra oktober og hen imod december og januar, hvor der ikke sker ret meget. Men i år er det ’Omvendt oktober’ for vores vedkommende, siger Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum