DIN Forsyning

Første PtX-anlæg i Esbjerg leverer grøn varme til 200 husstande

Del

European Energys Power-to-X-anlæg står klar i Esbjerg i første halvdel af 2023 og skal levere grøn brint til Esbjerg Havn. Overskudsvarmen fra produktionen ryger i DIN Forsynings fjernvarmenet og kan levere varme svarende til 200 husstande i nærområdet.

European Energy står i første halvdel af 2023 klar med Esbjergs første PtX-anlæg. Anlægget skal producere grøn brint til skibe, der ligger til i Esbjerg havn, samt til industrikunder i Danmark. DIN Forsyning har indgået aftale med European Energy om at aftage overskudsvarmen fra produktionen. Denne overskudsvarme kan opvarme, hvad der svarer til 200 gennemsnitshusstande i opstartsfasen.

- Vi er rigtig glade for denne aftale, vi har indgået med European Energy. Jo mere overskudsvarme, vi kan benytte i vores fjernvarmesystem fremfor at producere det selv, jo bedre. Når vi kan bruge ressourcer, der er til overs hos andre, i stedet for producere selv, så er det win-win hele vejen rundt. For klimaet, vores kunder, European Energy og for os selv. Anlægget vil desuden bidrage med vigtig viden om, hvordan vi integrerer og drifter denne type sektorintegration, udtaler Claus A. Nielsen, forretningsudviklingschef i DIN Forsyning.  

PtX baseret direkte på lokal grøn strøm
Anlægget er koblet direkte på de store vindmøller i Måde og kører derfor 100 % på lokal grøn strøm. Det betyder også, at det gør overskudsvarmen, som DIN Forsyning aftager til fjernvarmenettet, endnu mere klimavenlig.

- Anlægget er også et demonstrationsanlæg inden for sektorkobling og vil give værdifuld viden til branchen om, hvordan man i praksis kan lave sektorkobling, når der skal opføres endnu større anlæg, fortæller Rene Alcaraz Frederiksen, Head Project Economics & Optimization, Power-to-X, fra European Energy.

I løbet af få år forventes anlægget at kunne udbygges, og dermed blive i stand til at levere endnu mere brint og overskudsvarme.

Nemt at udnytte varmen
Placeringen af anlægget gør det nemt for DIN Forsyning at udnytte fjernvarmen uden, at det kræver store ekstra ressourcer eller investeringer:

- Det kommende PtX-anlæg er placeret således, at det er meget nemt for os at koble overskudsvarmen på vores fjernvarmesystem. Så det kræver ikke, at vi skal bygge en masse ekstra til for at udnytte varmen. Desuden giver overskudsvarmen fra produktionen den rette temperatur til vores fjernvarmevand, så vi skal ikke supplere med ekstra opvarmning, slutter Claus A. Nielsen.Fakta: 

- European Energy’s PtX-anlæg forventes at være klar i første halvdel af 2023
- Anlægget er koblet direkte på lokale vindmøller og skal producere grøn brint til blandt andre Esbjerg Havn
- Den grønne brint produceres ved at spalte vand gennem tilførsel af vindmøllestrøm i et elektrolyseanlæg
- Overskudsvarmen fra produktionen af brint forventes at kunne give fjernvarme svarende til 200 husstande
- Anlægget kan senere udvides, når efterspørgslen på grøn brint stiger

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om DIN Forsyning

DIN Forsyning
DIN Forsyning
Ulvsundvej 1
6715 Esbjerg N

74 74 74 74https://dinforsyning.dk/

DIN Forsyning er et af Danmarks største multiforsyningsselskaber. Forsyningsselskabet leverer  varme og rent vand og håndterer spildevand for tusindvis af kunder i Esbjerg og Varde kommuner. I Varde Kommune står DIN Forsyning for affald og genbrug.

Følg pressemeddelelser fra DIN Forsyning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DIN Forsyning

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum