RealMæglerne

Først flere ejerboliger til salg fra uge 9

Del

Beregninger for nettotilgangen af boliger viser, at udbuddet er lavt lige nu, men det er der intet usædvanligt i, mener adm. direktør i ejendomsmæglerkæde. Derfor er det for tidligt, når bankøkonomer og eksperter er bekymrede for, om manglen på boliger til salg vil få kvadratmeterpriserne til at sige, og dermed kan medvirke til at puste til en boligboble.

Foto: RealMæglerne

Bankøkonomer har for travlt med at tænde advarselslamper, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne med mere end 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark.

Senest er det dét lave udbud af boliger, der har skabt bekymring. Men kan man overhovedet mene noget om det aktuelle udbud af boliger, når året lige er begyndt? – Nej, mener Preben Merrild Angelo:

– I marts 2020 sagde de, at nu kollapsede boligmarkedet. Det gjorde det ikke. Tværtimod. Det rettede sig selv og kom i balance. Så var det overophedet, mente man. Det var det heller ikke. Nu siger man så, at det lave udbud vil give stigende kvadratmeterpriser og risiko for boligboble. Men alle ved jo, at udbuddet vil rette sig over de næste 2-4 måneder. Det viser statistikken, og det viser historien, siger han.

Ikke overraskende

Fra 2015 til 2021 lå den gennemsnitlige nettotilgang på boligmarkedet på 27,5 pct. fordelt som gennemsnit pr. uge over 52 uger (7 år). Det vil sige, at der kom flere nye boliger til salg end antallet af solgte boliger. Det er bl.a. nødvendigt, fordi et lavt udbud af boliger kan medvirke til at puste kvadratmeterpriserne kraftigt op, hvis efterspørgslen pludselig stiger, som den fx gjorde det i forbindelse med pandemien i 2020, hvor mange så efter ny bolig, og der samtidig var få boliger til salg i markedet.

Der er dog store udsving uge for uge, og derfor er det heller ikke overraskende, at der nu igen her i begyndelsen af 2022 er eksperter, der taler om boligbobler. For udbuddet er lavt. Men alligevel skal man være påpasselig med at dømme i begyndelsen af året, hvor markedet pr. definition altid er for lavt blus.

Umuligt at forudse før uge 9

RealMæglerne har derfor, på baggrund af statistik fra Boligsiden.dk, beregnet et gennemsnit for nettotilgangen af ejerboliger. Det vil sige antallet af nye boliger, der kommer til salg i markedet, i forhold til antallet af boliger, der sælges. Beregnet uge for uge i perioden 2015-2021 og sammenholdt med gennemsnittet for nettotilgangen i hele perioden.

– Af grafen kan man se, at det er umuligt at forudse noget før uge 9. Først da er nettotilgangen højere end gennemsnittet. Året begynder og slutter altid i et lavt niveau, men frem imod de travle måneder (maj, juni, juli og august) vokser beholdningen stille og roligt. Det er derfor for tidligt, at bankøkonomer og andet nu begynder at snakke om advarselslamper, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne.

Vil udvikle sig normalt

Al ting tyder på, at boligmarkedet vil fortsætte i et roligt niveau i 2022, som 2021 lagde an til.

Læs mere her: Boligmarkedet fortsætter i roligt niveau i 2022

– Det gik stærkt i 1. halvår af 2021, og det betød, at året sluttede i et samlet rekordsalg. Men kigger man på 2. halvår, mindede det om 2019, altså før pandemien kom, og sådan vil det formentlig fortsætte i 2022. Det vil sige, at prisniveauet for ejerlejligheder og parcelhuse vil udvikle sig normalt, mens sommerhuse nok vil falde lidt, fordi prisniveauet her har toppet, slutter han.

Flere pressefotos her: https://www.scanpix.dk/spdk/ (Appr via Scanpix)

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om RealMæglerne

RealMæglerne
RealMæglerne
Stenmosevej 15
2620 Albertslund

3634 0800http://www.realmaeglerne.dk

RealMæglerne A/S er en fri og uafhængig ejendomsmæglerkæde, som blev grundlagt i 1988. Med sine 105 butikker i hele Danmark - og flere på vej - er RealMæglerne i dag blandt de største ejendomsmæglerkæder i landet.

Vidste du, at RealMæglerne planter to træer i RealMægler Folkeskoven for hver bolighandel i kæden - ét træ for køber og ét træ for sælger.

Læs mere her: RealMægler Folkeskoven

Boliger og byggeri står ifølge Energistyrelsen for 40 procent af energiforbruget i Danmark, og en stor del af CO2-udslippet er dermed relateret til produktion af varme og energi i boliger.

Med klimaberegneren ønsker RealMæglerne at inspirere boligejerne til at vælge de rigtige løsninger, når de energiforbedrer boligen. Vi kalder det: Sammen om et bedre klima

Følg pressemeddelelser fra RealMæglerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra RealMæglerne

Mere til salg: Boligmarkedet har stabiliseret sig selv27.9.2021 13:06:18 CEST | Pressemeddelelse

RealMæglernes BoligBarometer / september (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal og boligstatistikker fra Boligsiden.dk) viser, at antallet af boliger til salg er støt stigende, hvilket er et tegn på, at boligmarkedet har stabiliseret sig selv. Et underskud af boliger til salg var under Covid-19 pandemien årsag til, at boligpriserne blev presset op på grund af høj efterspørgsel og lavt udbud. Antallet af nye boliger til salg i markedet stiger nu også uge for uge.

Boligsalget faldt 20 % i juli27.7.2021 13:36:00 CEST | Pressemeddelelse

RealMæglernes BoligBarometer / juli (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal og boligstatistikker fra Boligsiden.dk) viser, at det er blevet hverdag på boligmarkedet igen. Festen er forbi, og nu er det ferietid: – I takt med, at køberinteressen er svagt aftagende, betyder det også, at priserne fremover vil bevæge sig imod en normalisering med bedre balance mellem købere og sælgere, hvor vi vil se en årlig gennemsnitlig prisudvikling på 4 %, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum