Forskningsprojekt skal komme evighedskemikalier til livs
Novo Nordisk Fonden har bevilget støtte til et projekt, der skal udvikle et multi-step system til at rense vand for per- og polyfluoralkylstoffer. Metoden tager udgangspunkt i naturens egne enzymer samt et helt nyt nanomateriale, som forskere ved Aarhus Universitet udvikler.
Per- og polyflouralkylstoffer (såkalte PFAS) er siden 1940’erne blevet benyttet i et utal af produkter lige fra regntøj og byggematerialer til møbler, brandslukkere, solpaneler, gryder, emballage og maling.
PFAS har dog vist sig at have en række skadelige effekter på mennesker og miljø, og stofferne, som går under betegnelsen evighedskemikalier, er desværre ligeledes meget svære at nedbryde i naturen. Derfor akkumuleres stofferne kontinuerligt i mennesker og dyr og i øvrigt alle andre steder i naturen.
Det skal et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet gøre op med, og projektet, der går under navnet AquaCleaner, har fået tre millioner kr. fra Novo Nordisk Fonden.
”PFAS er nogle af de værste miljøforurenende stoffer, vi har i dag, og desværre findes der endnu ikke grønne metoder, der helt kan bryde de meget stærke kulstof-flour-forbindelser, der netop gør stofferne til evighedskemikalier. Vi foreslår med dette projekt at benytte en synergi af enzymer, der sammen med et nyt kulstof-nano-materiale i et multi-step system fuldstændig kan nedbryde PFAS til ikke-skadelige komponenter,” siger adjunkt Zongsu Wei, ekspert i rensning af vand ved Institut for Bio- og Kemiteknologi ved Aarhus Universitet.
Der eksisterer i dag en række forskellige teknikker, der benyttes til at afhjælpe problemet med PFAS. Men metoderne kræver enten meget energi, andre typer af kemikalier eller fjerner ikke PFAS helt, men overfører dem til en anden fase (f.eks. vand til fast stof).
Ingen af de eksisterende metoder kan nedbryde evighedskemikalierne på en grøn, bæredygtig måde, og det er præcis det, adjunkt Zongsu Wei foreslår med sit projekt.
Baseret på opdagelsen af nye metalloenzymer og dehalogenaser foreslår forskerne en kaskadebehandlingsstrategi, der kan nedbryde PFAS. I sidste step af systemet vil forskerne udvikle en nano-fotokatalysator baseret på et nyt materiale, titanat nanorørs-aktiveret kulstof.
”Med denne teknologi, der benytter væsentligt mindre energi end moderne behandlingsteknikker, kan vi realisere vores mål om en fuldstændig nedbrydning af PFAS. Enzymatisk deflourinering er i sine tidlige år, men vi håber på et gennembrud inden for området. Processen er skalerbar og har derfor enorme perspektiver,” siger lektor Zheng Guo, som leder projektet sammen med adjunkt Zongsu Wei.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Zheng Guo
Institut for Bio- og Kemiteknologi
Mail: guo@bce.au.dk
Tlf.: +4587155528
Adjunkt Zongsu Wei
Institut for Bio- og Kemiteknologi
Mail: zwei@bce.au.dk
Tlf.: +4593522047
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Vejen til nul-emissions fremtid kræver ny form for ammoniakproduktion22.1.2021 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt globalt samarbejde, der skal undersøge nye måder at producere grøn ammoniak på, er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 21 mio. kr. Projektet ledes af ingeniørforsker fra Aarhus Universitet.
Store, vilde dyr kan være en billig genvej til øget biodiversitet21.1.2021 14:18:18 CET | Pressemeddelelse
Alt fra svampe og insekter til planter og rovfugle kan blive påvirket i en positiv retning, hvis flere heste, elge, vildsvin eller krondyr fik lov til at leve vildt, viser ny rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.
Næsten en tredjedel af danskerne har skåret ned på kødet i kosten21.1.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at næsten en tredjedel af danskerne har reduceret eller stoppet deres kødforbrug. Blandt dem er især personer med videregående uddannelse, personer i større byer, kvinder og unge.
Robot-kollega indtager produktionslinjen på traditionsrig Aarhus-fabrik20.1.2021 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag den 18. januar var der demo-dag på Jydsk Emblem Fabrik i Malling – en 135 år gammel familieejet virksomhed, der skal have et intelligent, selvkørende og samarbejdende mobilt robotsystem med i produktionen.
50 millioner til forskning, udvikling og innovation i økologisk jordbrug18.1.2021 14:16:47 CET | Pressemeddelelse
I samarbejde med Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) åbner GUDP for ansøgninger til en pulje på 50 mio. kr. for yderligere at udvikle økologisektoren og styrke økologiens bidrag til samfundet på områder som miljø og klima, biodiversitet, drikkevandsbeskyttelse, dyrevelfærd og sundhed.
Intelligente flow-modeller kan få stor indflydelse på vindenergiprojekter7.1.2021 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Aarhus Universitet udvikle datadrevne maskinlærings-modeller til meget nøjagtigt at simulere luftens flow i vindmølleparker. Målet er at optimere og kontrollere møllerne for at øge deres samlede energieffektivitet. Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum