Forskningsaftale på plads: DVF ser behov for endnu større beløb til det plantebaserede

Politikerne på Christiansborg har indgået en forskningsaftale med millionbeløb til plantebaserede fødevarer: Men der er behov for endnu større beløb.
Samtlige af Folketingets partier har netop indgået en aftale om fordeling af forskningsreserven i 2022. I aftalen bliver der bl.a. afsat 350 mio., der skal anvendes på projekter indenfor grøn forskning og innovation. Det fremgår, at partierne bag aftalen lægger vægt på, at der kan støttes projekter indenfor seks konkrete områder, hvoraf det område, der nævnes først på listen, er “udvikling af nye bæredygtige plantebaserede fødevarer”.
Derudover er der afsat nogle hundrede millioner kroner i andre forskningsmidler til klima- og miljøvenlig landbrugs- og fødevareproduktion, hvilket også kan komme udviklingen af plantebaserede fødevarer til gode.
Dansk Vegetarisk Forening, som er den centrale aktør inden for det plantebaserede område i Danmark, ser den politiske aftale som endnu et skridt i den rigtige retning i forhold til at bringe Danmark ind i kapløbet om fremtidens grønne fødevaremarked.
“Det er et stærkt og vigtigt signal, at Folketinget fremhæver plantebaserede fødevarer øverst på denne liste over indsatsområder, hvor alle kan søge midler til grøn forskning og innovation. Det viser også erhvervslivet, at det er her, der især bør lægges investeringer i forskning og udvikling. Det globale marked for plantebaserede fødevarer buldrer derudaf, og Danmark bør afsætte så mange midler som muligt til udvikling og forskning – ja, hele værdikæden – inden for området,” siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.
Markedet for plantebaserede fødevarer forventes at nå 1.000 milliarder kroner i 2030 ifølge Bloomberg – og 8.000 milliarder kroner i 2050 ifølge Credit Suisse. Hvis Danmark kan få blot 2 pct. af det globale marked i 2030, vil det svare til 20 milliarder kroner. Ifølge beregninger fra Københavns Universitet vil det svare til mellem 20.000 og 40.000 arbejdspladser.
Lektor og forskergruppeleder fra KU Christian Bugge Henriksen har for nylig i Børsen udtalt, at der er behov for investeringer i omegnen af 1 mia. kr. årligt til forskning og udvikling inden for det plantebaserede område.
På denne baggrund mener DVF, at det er nødvendigt, at staten nu gør, hvad den kan, for at “skubbe på” udviklingen og hjælpe danske virksomheder med at omstille til fremtidens fødevareproduktion.
“Vi ved, at vi i fremtiden kommer til at spise og producere mindre kød. Hvis vi ikke omstiller vores fødevaresystem, kan vi glemme alt om at nå klimamålene. Det er derfor altafgørende nu, at politikerne sætter handling bag de flotte ord om grønne ambitioner og sørger for at understøtte den plantebaserede udvikling, som allerede er i gang, inden Danmark sakker bagud i det globale kapløb. Det er helt afgørende, at vi tager et stort skridt nu,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Nøgleord
Kontakter
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17
Billeder

Links
Information om Dansk Vegetarisk Forening
Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er den centrale aktør på det plantebaserede marked i Danmark og samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere. Vi er samtidig en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis, og vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
“Den smager pissegodt”: Plantebaseret burger overrasker på populær sønderjysk grillbar29.7.2025 05:53:00 CEST | Pressemeddelelse
Hos grillbaren Drej Ind i Jels sælger de stadig masser af kød – men en ny plantebaseret burger overrasker både ejer og stamkunder. Den traditionelle grillbar har knækket en del af koden til, hvordan man kan sælge flere grønne retter.
Ny pris hylder Danmarks bedste plantebaserede takeaway2.7.2025 05:58:00 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med Plantebranchen og Danmarks Restauranter og Caféer hylder Dansk Vegetarisk Forening de bedste plantebaserede takeaway-måltider og produkter i fire kategorier, hvor et kompetent dommerpanel vurderer smag, innovation og kvalitet.
EU skal lære af Danmark: Nyt initiativ skal sprede dansk plantepolitik30.6.2025 05:56:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk initiativ skal udbrede erfaringerne fra Danmarks plantebaserede fødevarepolitik og inspirere EU til politiske løsninger, der styrker klima, sundhed og fremtidens landbrug.
Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation4.6.2025 07:22:00 CEST | Pressemeddelelse
Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU.
Dansk Vegetarisk Forening i kraftig vækst: Fordobler medarbejderstaben og udvider med ernæringskontor9.4.2025 13:27:44 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Vegetarisk Forening styrker med flere nyansættelser sin rolle som videnspartner i omstillingen til fremtidens fødevaresystem, både i Danmark og internationalt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum