Forskningen møder fynboerne ved Active Living Festival

Inden sommerferien hugges den første spade i jorden til etableringen af et projekt, der har potentiale til at blive Fyns nye store attraktion: Et 55 hektar stort bevægelseslandskab i verdensklasse med den foreløbige arbejdstitel Active Living Area.
Men allerede fredag den 17. maj – Store Bededag - kan man komme til forpremiere på en række forskellige aktiviteter arrangeret af lokale foreninger i samarbejde med forskere fra SDU. Og her vil de besøgende kunne give forskerne et nyttigt medspil i udviklingen af det færdige projekt.
Det kaldes ’Citizen Science’ - når forskere udvikler noget nyt i samspil med borgerne – og er et princip, som Syddansk Universitet i stigende grad anvender. Forskerne kan fx få input i form af forslag og kommentarer til deres arbejde, eller ved at forskerne lærer af folks konkrete adfærd.
Invitation til at være medskabere
- Det, vi kommer til at lære noget om ved festivalen, er for eksempel, hvordan skoleelever, familier, foreninger og borgere i al almindelighed indtager landskabet. Hvordan bevæger de sig rundt i det? Hvordan bruger de det?
Sådan siger professor Jens Troelsen fra Institut for Idræt og Biomekanik, hvor han leder forskningsenheden Active Living, der er den primære drivkraft i udviklingen af Active Living Area.
- Ved at invitere folk ind, får vi også en værdifuld viden om, hvordan man kan organisere aktiviteter i området, og om hvilke krav det så stiller til landskabet i form af faciliteter og anlæg, forklarer Jens Troelsen.
Kan se arkitektens tegninger og kommentere dem
På festivalen vil der være en stand, hvor man kan møde landskabsarkitekt Mikkel Hjort, som har udviklet skitserne til Active Living Area. De foreløbige planer er udviklet på baggrund af data og ideer, som forskerne har indsamlet fra borgere,foreninger og eksperter i løbet af projektets udvikling.
Nu får de besøgende ved festivalen så også mulighed for at se tegningerne og komme med flere forslag og kommentarer. På den måde vil forskerne, med de besøgendes hjælp, validere de resultater, de er nået frem til - inden tegningerne bliver omsat til anlægsarbejde.
Forskerne har siden 2017 målrettet arbejdet med at udvikle ’verdens bedste bevægelseslandskab’ i samarbejde med Odense Kommune, Nyt OUH, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, en række private aktører – og ikke mindst de lokale foreninger og borgerne, der har været inddraget undervejs i arbejdet.
’Citizen Science’ knytter befolkningen tættere til videnskaben
Universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind er begejstret for, at forskere, foreninger og folk fra området samarbejder om at afprøve og vurdere holdbarheden af de ideer, der arbejdes med.
- Active Living Area og den kommende festival er et glimrende eksempel på ’Citizen Science’, der er en af de måder, som vi ønsker at arbejde på ved Syddansk Universitet, forklarer Thomas Buchvald Vind.
- Vi åbner os mod samfundet omkring os, vi inddrager borgere - uanset baggrund - i udviklingsprocesser, og vi har fokus på, at universitetets forskning omsættes til konkret værdi for danskerne, siger han.
Hvad kan man opleve?
Active Living Festival markerer, at parterne bag projektet er ved at være klar til at prøvekøre nogle af de aktiviteter, der får plads i det færdige bevægelseslandskab.
Der vil være i alt 28 forskellige aktiviteter, som lokale foreninger, virksomheder og Odense Kommune, arrangerer i samarbejde med studerende, forskere og medarbejdere fra Campus Odense.
Og der er noget for hele familien. Blandt andet vil der være lerduer, brevduer, droner, petanque, quidditch, raketaffyring, boldspil og masser af bevægelse rundt i natur- og kulturlandskabet omkring Danmarks smukkeste campus.
Active Living Festival foregår fredag den 17. maj fra klokken 10 til 14 og er gratis for alle.
Nøgleord
Kontakter
Jens Troelsen, professor og centerleder
Active Living, Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mobil: 60 11 34 93
E-mail: jtroelsen@health.sdu.dk
Bo Kousgaard, kommunikationsmedarbejder
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mobil: 23 23 86 24
E-mail: bkousgaard@health.sdu.dk
Billeder




Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum