Forskere udvikler ny teknologi til potentiel tidlig diagnosticering af en række sygdomme

Blodets molekylære sammensætning er en signatur for vores fysiologi, sundhedstilstand, livsstil osv., og er på mange måder en lang række af biologisk information, der er svær at forstå. Forskere fra iNANO har udviklet en ny teknologi, APTASHAPE, til at oversætte dette "svært at læse" sprog til digital information.
APTASHAPE involverer brugen af milliarder af små biosensormolekyler, baseret på RNA, for at give et læsbart aftryk af proteiner og metabolitter, der findes i blot en mikroliter plasma.
Sammen med forskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik og Institut for Klinisk Medicin har forskerholdet offentliggjort deres resultater i det internationale tidsskrift NAR Cancer ved at undersøge prøver fra patienter med blærekræft.
I disse undersøgelser er APTASHAPE-metoden brugt til at vise, at blærekræft efterlader en specifik signatur af proteiner i patienternes blod, og at det endda er muligt at forudsige, hvor fremskreden kræften er.
APTASHAPE bliver i øjeblikket undersøgt yderligere inden for Open Discovery Innovation Network (ODIN), som en hurtig og unbiased metode til at identificere biomarkører for andre sygdomme, herunder lever-, nyre- og Parkinsons sygdomme.
Forskerne håber, at den nye APTSHAPE-teknologi vil bane vejen for en ikke-invasiv og meget tidlig diagnose af en lang række sygdomme hos mennesker, så man kan sætte tidligere ind, og dermed have større mulighed for bedre behandlingsresultater.
Nøgleord
Kontakter
Professor Jørgen Kjems
Department of Molecular Biology and Genetics &
Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)
Aarhus University, Denmark
Email: jk@mbg.au.dk. Phone: 2899 2086
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Forskere udvikler nyt RNA-værktøj mod ALS - kan bane vej for fremtidige behandlinger8.7.2025 09:29:26 CEST | Pressemeddelelse
Forskere ved Aarhus Universitet har som de første brugt cirkulært RNA til at nedbryde sygdomsassocierede proteiner i humane celler og peger på nye fremtidige veje til behandling af ALS.
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum