Forskere udvikler ny teknologi til potentiel tidlig diagnosticering af en række sygdomme

Del

Danske forskere har udviklet en ny og hurtigere teknologi, der kan bane vejen for en ikke-invasiv og meget tidlig diagnosticering af en lang række sygdomme hos mennesker, som vil gøre det muligt at behandle disse med et bedre resultat.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Blodets molekylære sammensætning er en signatur for vores fysiologi, sundhedstilstand, livsstil osv., og er på mange måder en lang række af biologisk information, der er svær at forstå. Forskere fra iNANO har udviklet en ny teknologi, APTASHAPE, til at oversætte dette "svært at læse" sprog til digital information.

APTASHAPE involverer brugen af milliarder af små biosensormolekyler, baseret på RNA, for at give et læsbart aftryk af proteiner og metabolitter, der findes i blot en mikroliter plasma.

Sammen med forskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik og Institut for Klinisk Medicin har forskerholdet offentliggjort deres resultater i det internationale tidsskrift NAR Cancer ved at undersøge prøver fra patienter med blærekræft.

I disse undersøgelser er APTASHAPE-metoden brugt til at vise, at blærekræft efterlader en specifik signatur af proteiner i patienternes blod, og at det endda er muligt at forudsige, hvor fremskreden kræften er.

APTASHAPE bliver i øjeblikket undersøgt yderligere inden for Open Discovery Innovation Network (ODIN), som en hurtig og unbiased metode til at identificere biomarkører for andre sygdomme, herunder lever-, nyre- og Parkinsons sygdomme.

Forskerne håber, at den nye APTSHAPE-teknologi vil bane vejen for en ikke-invasiv og meget tidlig diagnose af en lang række sygdomme hos mennesker, så man kan sætte tidligere ind, og dermed have større mulighed for bedre behandlingsresultater.

Nøgleord

Kontakter

Professor Jørgen Kjems
Department of Molecular Biology and Genetics &
Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)
Aarhus University, Denmark
Email: jk@mbg.au.dk. Phone: 2899 2086

Billeder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum