Forskere opgør byrden for et liv med psykisk sygdom
HeLP (Health Loss Proportion) er en ny måleenhed for, hvor meget en person med psykisk sygdom betaler i tid med sygdom. Den er udviklet af forskere fra Center for Registerforskning på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, og som noget helt nyt giver HeLP et billede af de personlige helbredsmæssige byrder ved at have mere end én psykisk diagnose eller et samtidigt misbrugsproblem – såkaldt komorbiditet.
”De mål for byrder ved psykisk sygdom og misbrug, som hidtil har været brugt, er typisk oppefra-og-ned-studier, som viser byrderne for samfundet som helhed. I vores nye studie har vi lavet et nedefra-og-op-studie, der viser de gennemsnitlige helbredsmæssige byrder for de enkelte individer og for de enkelte diagnoser hver for sig, og når de optræder sammen,” siger Oleguer Plana-Ripoll, som er seniorforsker på Center for Registerforskning ved Institut for Økonomi på Aarhus BSS (Aarhus Universitet), og hvor han har stået i spidsen for studiet sammen med ph.d.-studerende Nanna Weye.
Studiet er netop blevet offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift The Lancet Psychiatry.
Måleenheden HeLP er resultatet af et omfattende registerforskningsprojekt, hvor forskerne har undersøgt data fra knap syv millioner danskere op til 95 år, som levede i Danmark inden for den 16-årige periode fra 1. januar 2000 til 31. december 2015.
HeLP bygger på det i forvejen anerkendte mål for helbredsmæssige byrder som defineret i YLD (Years Lived with Disability), men hvor den hidtil kendte måleenhed er aggregeret og fokuserer på byrden for hele samfundet, er HeLP et mål for, hvad psykisk sygdom og misbrug koster det enkelte menneske i tabt helbred i løbet af et leveår.
18 diagnoser for psykisk sygdom eller misbrug er blevet undersøgt hver for sig, og når de – som de ofte gør – optræder sammen på forskellig vis.
”Med HeLP får vi et langt mere nuanceret og præcist billede af, hvad det reelt koster mennesker at leve med psykisk sygdom eller misbrug, og det er vigtig viden, når sundhedsmyndighederne og politikernes skal planlægge og udarbejde politikker på området,” siger Oleguer Plana-Ripoll.
Svær depression er den mest udbredte psykiske sygdom i undersøgelsen, men det er diagnosen skizofreni, der tegner sig for den største omkostning målt i HeLP. Mennesker med en skizofreni-diagnose tabte i gennemsnit 73 procent af et rask liv hvert eneste år.
For mennesker med for eksempel skizofreni eller autisme skyldes størstedelen af det tabte helbred lidelserne i sig selv, mens komorbiditet spiller en mindre rolle. Derimod er flere forskellige lidelser og misbrugsproblemer en væsentlig forklaring på det tabte helbred, som opleves af mennesker med for eksempel ADHD eller cannabis-misbrug.
”Vi ser altså et meget varieret billede afhængig af, hvordan komorbiditet spiller ind, og det har ikke været tydeligt før. Med denne nye måleenhed håber vi derfor på at kunne sætte endnu mere fokus på behandling og livskvalitet for de mange, mange mennesker, der daglig må leve med psykiske sygdomme og misbrugsproblemer. Omkostningerne for et samfund er måske nok store, men for det enkelte menneske kan prisen altså være enorm,” siger Oleguer Plana-Ripoll.
Nøgleord
Kontakter
Dr Oleguer Plana-Ripoll
Center for Registerforskning
Aarhus BSS, Aarhus University
Tel: +45 42688115
opr@econ.au.dk
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg25.10.2024 08:25:50 CEST | Presseinvitation
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
Kære landmand, hvor digital er du?23.5.2024 10:29:24 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forventninger til, at digitale teknologier kan sætte yderligere skub i landbrugets udvikling. Men hvad mener den enkelte landmand egentligt om at gøre sit landbrug mere digitalt? Det får 4000 landmænd nu mulighed for at svare på i en spørgeskemaundersøgelse, der både skal høste erfaringer og så nye idéer til udviklingen af landbrugets grønne omstilling.
Tronskiftet fører til nyt navn på forskningscenter20.3.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse er det nye navn på et seks år gammelt forskningscenter ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
”Kan du huske, da vi….” – er en vigtig vending for forældre, der vil understøtte deres børns sprog19.3.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt forskningsstudie fra TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet viser, at helt almindelige hverdagssamtaler om oplevelser, forældre og børn har haft sammen, kan give 3-5-årige børn lige så gode muligheder for at udvikle deres sprog som boglæsning med far eller mor. Begge aktiviteter er dog vigtige, for de giver børn forskellige typer af sprogligt input.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum