Forskere opgør byrden for et liv med psykisk sygdom
Det koster i gennemsnit mere end en fjerdedel af et rask leveår at leve med enten en psykisk sygdom eller et misbrugsproblem. For enkelte diagnoser er det helt op til tre fjerdedele. Det viser en ny dansk kortlægning af de personlige helbredsmæssige byrder, der er forbundet med psykisk sygdom og misbrug.

HeLP (Health Loss Proportion) er en ny måleenhed for, hvor meget en person med psykisk sygdom betaler i tid med sygdom. Den er udviklet af forskere fra Center for Registerforskning på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, og som noget helt nyt giver HeLP et billede af de personlige helbredsmæssige byrder ved at have mere end én psykisk diagnose eller et samtidigt misbrugsproblem – såkaldt komorbiditet.
”De mål for byrder ved psykisk sygdom og misbrug, som hidtil har været brugt, er typisk oppefra-og-ned-studier, som viser byrderne for samfundet som helhed. I vores nye studie har vi lavet et nedefra-og-op-studie, der viser de gennemsnitlige helbredsmæssige byrder for de enkelte individer og for de enkelte diagnoser hver for sig, og når de optræder sammen,” siger Oleguer Plana-Ripoll, som er seniorforsker på Center for Registerforskning ved Institut for Økonomi på Aarhus BSS (Aarhus Universitet), og hvor han har stået i spidsen for studiet sammen med ph.d.-studerende Nanna Weye.
Studiet er netop blevet offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift The Lancet Psychiatry.
Måleenheden HeLP er resultatet af et omfattende registerforskningsprojekt, hvor forskerne har undersøgt data fra knap syv millioner danskere op til 95 år, som levede i Danmark inden for den 16-årige periode fra 1. januar 2000 til 31. december 2015.
HeLP bygger på det i forvejen anerkendte mål for helbredsmæssige byrder som defineret i YLD (Years Lived with Disability), men hvor den hidtil kendte måleenhed er aggregeret og fokuserer på byrden for hele samfundet, er HeLP et mål for, hvad psykisk sygdom og misbrug koster det enkelte menneske i tabt helbred i løbet af et leveår.
18 diagnoser for psykisk sygdom eller misbrug er blevet undersøgt hver for sig, og når de – som de ofte gør – optræder sammen på forskellig vis.
”Med HeLP får vi et langt mere nuanceret og præcist billede af, hvad det reelt koster mennesker at leve med psykisk sygdom eller misbrug, og det er vigtig viden, når sundhedsmyndighederne og politikernes skal planlægge og udarbejde politikker på området,” siger Oleguer Plana-Ripoll.
Svær depression er den mest udbredte psykiske sygdom i undersøgelsen, men det er diagnosen skizofreni, der tegner sig for den største omkostning målt i HeLP. Mennesker med en skizofreni-diagnose tabte i gennemsnit 73 procent af et rask liv hvert eneste år.
For mennesker med for eksempel skizofreni eller autisme skyldes størstedelen af det tabte helbred lidelserne i sig selv, mens komorbiditet spiller en mindre rolle. Derimod er flere forskellige lidelser og misbrugsproblemer en væsentlig forklaring på det tabte helbred, som opleves af mennesker med for eksempel ADHD eller cannabis-misbrug.
”Vi ser altså et meget varieret billede afhængig af, hvordan komorbiditet spiller ind, og det har ikke været tydeligt før. Med denne nye måleenhed håber vi derfor på at kunne sætte endnu mere fokus på behandling og livskvalitet for de mange, mange mennesker, der daglig må leve med psykiske sygdomme og misbrugsproblemer. Omkostningerne for et samfund er måske nok store, men for det enkelte menneske kan prisen altså være enorm,” siger Oleguer Plana-Ripoll.
Nøgleord
Kontakter
Dr Oleguer Plana-Ripoll
Center for Registerforskning
Aarhus BSS, Aarhus University
Tel: +45 42688115
opr@econ.au.dk
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Højtlæsning i hjemmet gavner især børn med adfærdsproblemer30.6.2022 07:59:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet viser, at højtlæsning i hjemmet har forskellige effekter for forskellige børn. Hyperaktive børn har næsten intet sprogligt udbytte af højtlæsningen, mens børn med adfærdsproblemer kan fordoble deres sproglige udbytte, hvis de læser meget med deres forældre.
Danske forskere kortlægger dødelighed for sygdomme16.6.2022 20:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En gruppe forskere på Center for Registerforskning på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet har netop publiceret den hidtil mest omfattende kortlægning af dødeligheden af mere end 1.800 sygdomme. Kortlægningen kan bruges til mere præcist at vurdere dødeligheden af sygdomme til gavn for især læger, forskere samt sundhedsmyndigheder og politikere.
Forskere giver kriseråd til SMV’er3.2.2022 14:44:41 CET | Pressemeddelelse
Buffere i økonomien og på varelageret, innovativ strategi og is i maven er blandt de råd som forskere fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet nu kommer med, efter at have fulgt knap 2000 små og mellemstore virksomheder i Danmark gennem Corona-krisens første halvandet år.
Coronasmitte: Det sker nok ikke for mig20.12.2021 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Aarhus BSS viser, at vi undervurderer vores egen og vores nærmestes risiko for smitte. Den falske tryghed fører til, at vi lemper på restriktionerne, når vi omgås familie og venner, og derved risikerer vi at øge spredningen af coronavirus.
Salling Fondene uddeler legater til Commercial and Retail Management-studerende på Aarhus BSS17.11.2021 10:06:27 CET | Pressemeddelelse
Fondene bag Salling Group uddeler for første gang ’Ferdinand Legatet’ til de tre bedste praktikopgaver på Aarhus BSS’ nye kandidatuddannelse Commercial and Retail Management, som dagligvarekoncernen var med til at etablere sidste år. Med hvert legat følger 25.000 kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum