Forskere finder muligt overlap mellem symptomer før og efter HPV-vaccine

Allerede før de blev HPV-vaccineret, var de piger, der blev henvist til landets fem HPV-centre oftere på hospitalet. Det viser et nyt registerstudie fra Aarhus Universitet.
”Der er ingen tvivl om, at de henviste piger er syge. Vi har dog fundet, at en del af dem hyppigere var på hospitalet allerede før, de fik vaccinen,” siger Lene Wulff Krogsgaard, der er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og hovedforfatter bag studiet, der netop er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Vaccine.
Lene Wulff Krogsgaard forklarer, at pigerne, der senere blev henvist til et HPV-center, desuden kom på hospitalet med flere forskellige diagnoser, end de vaccinerede piger, der ikke blev henvist.
”Det kan indikere, at henviste piger i højere grad har haft symptomer, som det har været svært at finde en entydig årsag til. Alternativt kan de have haft flere forskellige tilstande som skulle behandles. De skilte sig altså ud, før de fik vaccinen,” siger hun.
Overlap mellem diagnoser
Et andet interessant fund er ifølge forskerne, at nogle af pigernes diagnoser harmonerer med de mest udbredte rapporterede bivirkninger efter HPV-vaccinen – blandt andet hovedpine, uspecifikke muskelsygdomme og mave-tarm problemer.
”Vi har set systematisk på de hyppigste hospitalsdiagnoser forud for HPV-vaccinen. For de diagnoser, hvor vi finder de stærkeste sammenhænge, er der et overlap med de symptomer, der er rapporteret som mulige bivirkninger efter vaccinen. Vi kan derfor ikke afvise, at nogle af de henviste piger kan have haft lignende symptomerne allerede før, de fik HPV-vaccinen,” siger Lene Wulff Krogsgaard.
Det nye forskningsresultat bygger på data fra 1496 kvinder, som i 2015 var henvist til et af regionernes fem HPV-centre.
80 procent af de henviste havde i årene op til vaccinen haft kontakt til et hospital mindst en gang, og 24 procent seks eller endnu flere gange. Kontrolgruppen bestod af 7480 jævnaldrende vaccinerede piger, som ikke var blevet henvist til et HPV-center. Blandt dem havde 65 procent kontakt med et hospital mindst en gang og 12 procent seks eller flere kontakter med hospitalet.
Det store HPV-puslespil
Det nye studie bekræfter tidligere forskning på området. Forskning fra Statens Serum Institut har vist samme billede, og Aarhus Universitet har i et andet studie baseret på samme studiepopulation vist, at piger henvist til HPV center, oftere havde været i psykiatrisk behandling forud for vaccinen end piger, der ikke var henvist.
”At finde forklaringen på, hvorfor så mange blev syge, er som at lægge et stort puslespil. Vores studie er en vigtig brik, men vi mangler stadig at finde den samlede forklaring,” siger Lene Wulff Krogsgaard.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Registerbaseret case-kontrol studie
Eksterne samarbejdspartnere: Lægerne på HPV centrene
Ekstern finansiering: Kræftens Bekæmpelse og Helsefonden
Den videnskabelige artikel er publiceret i tidskriftet Vaccine:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X19302245?via%3Dihub
Kontakter
Ph.d.-studerende Lene Wulff Krogsgaard
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Telefon: 26 21 98 96
Mail: l.krogsgaard@ph.au.dk
Billeder

Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Opdagelse i lille primat kan bane vejen for bedre stamcellebehandlinger8.7.2025 11:28:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fundet og isoleret voksne stamceller fra en ikke-menneskelig primat. Det kan ændre hele grundlaget for, hvordan vi udvikler behandlinger med stamceller.
Alt, vi troede om løbeskader var forkert, viser dansk studie7.7.2025 13:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Studie med over 5200 løbere viser, at løbeskader ikke opstår gradvist over tid – men oftest i løbet af ét enkelt løbepas. Millioner af løbere får dermed forkert vejledning af sportsure, advarer forsker.
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum