Erhvervsministeriet

Forhøjelse af kravet til den kontracykliske kapitalbuffer for Danmark

Del

Regeringen har besluttet at forhøje den kontracykliske buffersats til 1,5 pct. i Danmark med virkning fra den 30. juni 2020.

Erhvervsminister Simon Kollerup begrunder beslutningen med hensynet til fremtidige udsving i økonomien:

“Justeringen betyder, at det selv i dårlige tider vil være muligt at låne penge for erhvervslivet og bankkunder i det hele taget.”

Hensigten med forhøjelsen er, at sikre at bankerne udnytter de nuværende positive økonomiske vilkår til at være forberedt på dårlige.

”Det er ansvarlig politik at øge bankernes polstring i øjeblikket, hvor der er gode tider i dansk økonomi og bankerne har høj indtjening. 

En øget polstring vil sørge for, at bankerne også kan låne penge ud, hvis økonomien vender.

Det er nu engang afgørende, at vi sørger for, at den finansielle sektor er robust og kan klare perioder, hvor der ikke er samme fart på dansk økonomi som nu,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Krav binder mere kapital i bankerne

Den kontracykliske kapitalbuffer er et kapitalkrav til penge- og realkreditinstitutternes polstring, der varierer med den økonomiske udvikling. Kravet øges, når det går godt og reduceres, når tiderne vender. Kapitalen bliver i instituttet, men bindes, så der kan tæres på den i dårligere tider.

Formålet med den kontracykliske kapitalbuffer er at understøtte udlånet ved at frigive hele eller dele af bufferen i dårlige tider. Det forebygger, at der opstår en situation, hvor bankerne ikke kan låne ud til rentable projekter.

Det Systemiske Risikoråd henstillede den 26. marts 2019 til regeringen, at bufferen for Danmark øges med 0,5 procentpoint til 1,5 pct. med virkning fra den 30. juni 2020. Regeringen deler Rådets vurdering af, at bufferen bør forhøjes til 1,5 pct.

Ingen danske banker eller realkreditinstitutter kommer i konflikt med kapitalkravene ved, at bufferen øges til de 1,5 pct., som Det Systemiske Risikoråd anbefaler, og en forøgelse af bufferen begrænser ikke bankerne i at låne ud.

“Det er muligt, at nogle banker vil opleve, at de ikke kan udbetale helt så meget i aktieudbytte som de ellers ville have gjort. Der vil dermed være mere på kistebunden til dårligere tider,” siger erhvervsministeren.

Kontakt presserådgiver i Erhvervsministeriet Ulrik Scheibye på mail ulrsch@em.dk eller telefon 91 33 70 17 for yderligere information.

Nøgleord

Kontakter

Information om Erhvervsministeriet

Erhvervsministeriet
Erhvervsministeriet
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K

33 92 33 50https://www.em.dk/

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Erhvervsministeren og dansk erhvervsliv på fælles mission i Silicon Valley8.9.2019 09:00:00 CESTPressemeddelelse

Fra den 8. til 11. september besøger erhvervsministeren Silicon Valley. Sammen med repræsentanter fra dansk erhvervsliv og lokale iværksættere inden for tech og innovation sætter erhvervsministeren fokus på hvordan vi understøtter og udvikler danske styrkepositioner. Erhvervsministeren besøger en række virksomheder i området og får lejlighed til at se nærmere på mulighederne i innovation og digitalisering samt gå i dialog med tech-virksomheder om samfundsansvar og dataetik.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum