Førende fødevarevirksomheder opfordrer EU til at sætte en stopper for hold af landbrugsdyr i bure
I dag har førende fødevarevirksomheder på tværs af hele EU sendt et fælles brev til EU-Kommissionen og medlemmer af Europa-Parlamentet, hvori de opfordrer til en udfasning af brugen af bure i landbrugsproduktionen, først og fremmest berigede bure til æglæggende høns.

ALDI Nord (detailhandler), Barilla Group, Fattoria Roberti (ægproducent), Ferrero, Inter IKEA Group (detailhandler), Jamie Oliver Group, Le Groupement Les Mousquetaires (detailhandler), Mondelēz International, Nestlé og Unilever er medunderskrivere af brevet, hvori det understreges, at business casen for udfasning af berigede bure til æglæggende høns er stærk, især på EU-plan. Brevet påpeger, at "burfrie systemer” er udbredte, økonomisk levedygtige og giver bedre levevilkår for høns.
Underskriverne fremhæver, at revisionen af dyrevelfærdslovgivningen i EU, som i øjeblikket er under forberedelse, er den ideelle mulighed for at sætte en stopper for brugen af bure i landbruget i hele EU - med æglæggende høns i bure som udgangspunkt. De udtaler også: "Vi er parate og villige til at tilbyde vores ekspertise og samarbejde om at nå dette mål".
Burhøns på vej ud i Danmark
I Danmark er vi heldigvis rigtig langt med at få udfaset buræggene. Fra 2016 og frem har alle danske detailkæder sagt stop for salg af skalæg fra burhøns og det har betydet et stort fald i antal producerede buræg. Når det er sagt, så produceres der stadigvæk rigtig mange buræg, som bliver brugt i produkter som pasta, kager og mayonnaise, de såkaldte skjulte buræg.
”Selvom antallet af producerede buræg er faldet stødt siden 2016, så holdes alt for mange høns stadigvæk i små bure med begrænset plads til bevægelse og naturlig adfærd. Derfor er det også så vigtigt at regeringen snart får fuldt op på deres løfte fra 2020 om at forbyde hold af burhøns i Danmark. Lige nu venter vi på en udmelding om, hvornår man forventer, at det skal ske, lige så vel som vi ser frem til at burhøns bliver forbudt i resten af EU.” siger Lena Rohn, Fødevare- og miljøpolitisk chef i Dyrenes Beskyttelse og bestyrelsesmedlem i Eurogroup for Animals.
EU er nu nødt til at følge med og revidere lovgivningen for husdyr, direktiv 98/58/EF, således at dyrplageriet med bure bringes til ophør for alle landbrugsdyr.
I brevet, som fødevarevirksomhederne har sendt ud, roses målene i det europæiske borgerinitiativ "End the Cage Age", som opfordrer til et stop for brug af bure i landbruget i hele EU.
Dyrenes Beskyttelse gik sammen med 170 europæiske NGO'er og lancerede det fælles borgerinitiativ den 11. september 2018. I løbet af et år havde 1,4 millioner EU-borgere skrevet under og støttet det første succesfulde europæiske borgerinitiativ omkring dyrevelfærd for landbrugsdyr. I hele EU holdes over 300 millioner landbrugsdyr i bure hvert år.
Nøgleord
Kontakter
Lena RohnFødevare- og miljøpolitisk chef
Tlf:21363486lro@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forslag om forbud mod bure til landbrugsdyr får overvældende støtte under høring i EU-Parlamentet15.4.2021 15:45:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag (15. april 2021) afholdt Europa-Parlamentet en tre timers offentlig høring om det europæiske borgerinitiativ "End the Cage Age", som blev hilst varmt velkommen af de tre EU-kommissærer, der var til stede under høringen.
Sutteflasker og ildsjæle redder killinger14.4.2021 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2017 startede Dyrenes Beskyttelse et projekt op, hvor moderløse killingerne ned til få timer gamle fik en chance for at overleve. Projektet kaldes flaskekillinger og hver år overlever flere hundrede killinger med hjælp fra fire internater og hundredvis af frivillige ildsjæle.
Dyr lider: Derfor skal handlen reguleres bedre12.4.2021 12:48:30 CEST | Pressemeddelelse
Siden 1980 er handlen med vilde eksotiske dyr steget med 2000 %, og handlen med eksotiske kæledyr er ligeledes alarmerende omfangsrig. Langtfra alle ejere formår at passe de komplicerede dyr, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til, at handlen med kæledyr skal styres i langt højere grad end tilfældet er i dag.
En sejr for dyrevelfærden: Dom afsagt i grov dyreværnssag om krybdyr26.3.2021 14:52:53 CET | Pressemeddelelse
Fredag faldt der dom i sagen over en mand, der var anklaget for groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling af flere krybdyr. Dommen lød på 30 dages betinget fængsel og tiltalte frakendes retten til eje, eller på anden måde beskæftige sig med, dyr i 2 år. Dyrenes Beskyttelse kalder det et stort skridt for alle krybdyr.
Guide: God dyrevelfærd på påskebordet25.3.2021 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Selvom påsken igen bliver holdt i skyggen af covid-19, så forbinder de fleste påsken med positive ting som forår, fuglefløjt og ikke mindst lækker mad og hyggeligt samvær. Om end samværet bliver under andre former i år, så er valget af menu, sikkert ikke så anderledes, end det plejer.
1. april skal strandhunden i snor23.3.2021 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra 1. april skal hunden i snor, når du lufter den på stranden. Heldigvis ødelægger det ikke strandturen for hunden, der stadig får en masse sanseoplevelser.
Solopgang til hønen før ægget21.3.2021 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
En velvoksen milliard. Så mange æg satte danskerne til livs i 2020. Det er flere end året før, og det kræver en hel del læggehøner. De fleste var skrabehøns, som går i flokke på flere tusinde og aldrig ser dagens lys. Ved at give få kroner mere for en bakke med økologiske æg, kan du give hønen før ægget et langt bedre liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum