Anima

Forbud mod burhøns kan snart være en realitet

Del

Skal det være forbudt at producere buræg? Det skal Folketinget tage stilling til i dag, når Enhedslistens beslutningsforslag om en udfasning af produktionen går i 1. behandling. Det er uvist, om der er politisk flertal for forslaget – men syv ud af ti danskere mener, at det ikke er acceptabelt at holde høns i bur.

Salget af buræg er faldet markant over de seneste år, ikke mindst efter supermarkederne har udfaset dem. Af den grund antager mange, at der ikke bliver længere bliver produceret buræg i Danmark. Men seks danske burægproducenter holder fortsat op mod en halv million burhøns tilsammen. Og det er en halv million for mange, mener dyreværnsorganisationen Anima, som hilser Enhedslistens forslag velkomment:

“Tiden er helt klart inde til, at man fra politisk hånd sætter en stopper for burægproduktionen. En burhøne lever på, hvad der svarer til lidt mere end et A4-ark, og den kan ikke engang strække vingerne. Det har intet med dyrevelfærd at gøre, og det er et stort flertal af danskerne enige i. Vi håber, det samme gælder flertallet på Christiansborg”, udtaler Joh Vinding, direktør hos Anima.

I en YouGov-undersøgelse* fra 2019 foretaget for Anima mener syv ud af ti danskere, at det er uacceptabelt at holde høns i bur.

Ikke kun forbrugernes ansvar
Anima har stået i spidsen for at få buræg ud af supermarkederne. De buræg, der bliver produceret i dag anvendes blandt andet på restauranter, i kantiner og som ingredienser i fødevarer, hvor det ikke er deklareret, at der er tale om buræg. Derfor kan det være svært for forbrugerne at fravælge dem, og det er ifølge Enhedslistens dyrevelfærdsordfører, Søren Egge Rasmussen, én af grundene til, at man fra Enhedslistens side ønsker at forbyde produktionen:

Vi mener, det er urimeligt, at forbrugerne alene skal stå med ansvaret for, at dyrevelfærden i Danmark er i orden. Folketinget bliver nødt til at sikre et vist bundniveau for, hvordan vi behandler dyr i landbruget, og det indebærer, at man forbyder de værste produktionsformer, fx burægproduktionen”, udtaler dyrevelfærdsordfører for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen.

Baggrund
Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag om udfasning af produktionen af buræg, som skal i 1. behandling den 26. november. Forslaget kan læses her.

Der er i dag seks producenter af buræg tilbage i Danmark. I følge CHR-registret er der 550.940 burhønepladser i Danmark.

Stort set alle danske supermarkeder er stoppet med at sælge hele buræg og benytter ikke længere buræg i deres private label-produkter.

I dag risikerer forbrugerne især at støde på buræg på restauranter og i kantiner, men de indgår også i diverse fødevarer, uden at det er deklareret, at der er tale om buræg. En del buræg finder også anvendelse i medicinalindustrien, hvor de bruges til forskning. 

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 10-13. maj 2019.

 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Anima

Anima
Anima
Tornebuskegade 7, 1. sal
1131 København K

35 10 70 70https://anima.dk/

Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.

Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.

Følg pressemeddelelser fra Anima

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Anima

Ny kattelovgivning skal nedbringe antallet af ejerløse katte22.6.2021 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

I 13 år er udviklingen i antallet af katte, der dumpes på gaden eller ved internater, gået den forkerte vej. Nu har Folketinget ændret i lovgivningen, og fra den 1. juli skal katteejere have mærket og registreret deres kat, hvis de ikke vil risikere at miste det juridiske ejerskab over den. Organisationen Inges Kattehjem glæder sig over lovændringen og kan allerede nu mærke en positiv effekt af de nye regler.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum