Forbrug: Derfor køber kvinder hos kvinder, mens mænd er ligeglade

Kvinder vælger bevidst at købe varer, der er produceret af andre kvinder. Mænd, derimod, har slet ikke nogen præferencer i forhold til, hvilket køn de indirekte støtter med deres køb.
Det viser en stor international undersøgelse, som lektor Georgios Halkias fra Institut for Marketing ved CBS har foretaget sammen med Benedikt Schnurr fra Technical University of Munich. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det ansete tidsskrift ”Journal of Consumer Psychology”.
”Vores data viser tydeligt, at kvindelige forbrugere søger kvindelige producenter. Mændene er derimod neutrale. Normalt ville man ellers forvente, at de ville støtte deres eget køn. Eller at de omvendt havde truffet et bevidst valg om at støtte kvindelige producenter. Men det har de ikke, for de tror ikke, at deres valg har nogen betydning”, siger Georgios Halkias og fortsætter:
”Igennem de seneste år har der været en udvikling imod, at folk søger mod mere personlige køb, og at kunderne synes, at det gør købet mere unikt, hvis de kender lidt til producenten. Vi bevæger os altså væk fra masseproducerede varer, og derfor er det interessant at undersøge, hvilken betydning producentens baggrund har for forbrugerne”.
Undersøgelse dækker vestlig kultur
I løbet af to år har han og kollegaen via 13 studier i Tyskland og USA undersøgt indkøbsvanerne hos 3000 forbrugere. Forskerne valgte bevidst at fokusere på produkter, som appellerer til begge køn.
”Deltagerne i undersøgelsen repræsenterer den vestlige forbruger og kultur. På den måde dækker studiet bredt,” siger Georgios Halkias.
Hvis det er manden i familien, der får til opgave at købe det håndlavede bælte til onkel Svend i julegave, har han altså ikke samme bevidsthed om sin magt som sin kone. Men ifølge Georgios Halkias er det ikke fordi, han ikke støtter ligestillingen.
”Men mændene virker til at mene, at ligestilling kun kan reguleres via politiske tiltag. De tror ikke, at små skridt tæller, og at den enkelte forbruger dermed kan gøre en forskel. Det viser, at der et stort potentiale, som måske kan udnyttes via fokuserede kampagner,” siger CBS-forskeren.
Hans ord sættes i relief af, at der sidste år alene på den amerikanske e-handelsplatform, Etsy, var små hundrede millioner kunder, som købte håndlavede produkter, og som altså kunne gøre en forskel.
Kvindelige iværksættere skal i centrum
Hos Tine Cederstrand, der står i spidsen for foreningen ”Kvindelige virksomhedsejere,” vækker konklusionerne på undersøgelsen blandende følelser.
”Jeg er positiv overrasket over, at tendensen hos de kvindelige købere er så markant. Men om den også ville være det i Danmark, ved jeg ikke, for vi er ikke i front med ligestilling – slet ikke, hvis vi sammenligner os med de øvrige nordiske lande.”
”Selvfølgelig betyder det enkelte køb noget. At sige at det modsatte svarer jo til at påstå, at vores stemmeret ikke har betydning, fordi vi kun har en stemme hver.”
Tine Cederstrand peger på, at der herhjemme fortsat er brug for at sætte større fokus på kvindelige iværksættere, så de kan fungere som rollemodeller.
”Det kan både inspirere unge piger til at vælge erhverv uden at være begrænset af traditionelle kønsroller, og det kan synliggøre, hvor mange kvindelige iværksættere, der allerede findes,” siger hun og erklærer sig enig med Georgios Halkias i, at forbrugerne sagtens kan være med til at skubbe til ligestillingen.
”Selvfølgelig betyder det enkelte køb noget. At sige at det modsatte svarer jo til at påstå, at vores stemmeret ikke har betydning, fordi vi kun har en stemme hver,” tilføjer hun.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Georgios Halkias, Institut for Marketing, CBS: Mail: gh.marktg@cbs.dk, arbejdsnummer: 3815 2163
Billeder
Information om Copenhagen Business School
Copenhagen Business School (CBS) er et globalt anerkendt erhvervsuniversitet, dybt forankret i den nordiske samfundsmodel. CBS har oparbejdet et stærkt renomme i Danmark og internationalt på baggrund af forskning og uddannelse af højeste kvalitet.
Vores profil forpligter os til at adressere vigtige globale samfundsudfordringer i forskningen og til at udvikle omstillingsparatheden hos studerende, dimittender og ledere gennem vores uddannelsesaktiviteter og muligheder for livslang læring. Komplekse udfordringer kalder på fælles handling. Vores strategi er derfor fokuseret på partnerskaber med andre forskningsområder, erhvervslivet, offentlige myndigheder og civilsamfundet.
CBS ligger på Frederiksberg og har cirka 21.000 studerende på hel- og deltid, 760 fuldtidsansatte forskere, 210 Ph.d.-studerende, 680 ansatte i administrationen og en bred portefølje af bachelor- og kandidatuddannelser, samt omfattende udbud af efteruddannelse og lederuddannelse på både engelsk og dansk.
Følg pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Twitterbrugere har store problemer med at skelne robotprofiler fra mennesker16.3.2023 13:23:08 CET | Nyhed
Indtil for nylig var det svært at lave overbevisende falske profiler på sociale medier. Billederne kunne spores tilbage til kilden, og ofte klingede teksten ikke som et menneske. De tider er nu forbi, og det er nemmere at misinformere, viser ny forskning fra CBS.
CBS opfordrer medierne til at ringe til flere kvindelige eksperter8.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kvindelige forskere fylder mindst i medierne. Derfor har Copenhagen Business School udarbejdet en liste med kvindelige eksperter, som gerne stiller deres viden til rådighed.
Forskere fra CBS får eliteforsker-hæder20.2.2023 09:30:00 CET | Nyhed
To forskere fra CBS modtager i år EliteForsk-hæder af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Professor Poul Fritz Kjær der forsker i, hvordan jura og økonomi påvirker hinanden, udnævnes til en af årets "fremragende" forskere, og ph.d.-studerende Charlotte Cator, der forsker i bæredygtige byer, modtager et rejsestipendium.
Ubemærkede besparelser på universiteter vil ramme virksomheders vækst og udvikling26.1.2023 10:18:20 CET | Pressemeddelelse
Dansk erhvervsliv efterlyser kvalificeret og højtuddannet arbejdskraft til at skabe økonomisk vækst. Men lige nu hersker der stor usikkerhed om fremtiden for de business- og samfundsvidenskabelige uddannelser, som er storleverandører til den private sektor.
Nyt CBS-ledelsescenter skal øge samarbejdet med erhvervslivets ledere25.1.2023 15:20:19 CET | Pressemeddelelse
Verden står med udfordringer, der gør det mere og mere komplekst at lede virksomheder og organisationer. Copenhagen Business School etablerer nu et ledelsescenter, som skal skabe mere viden på området og sikre en tæt dialog mellem praktikere og forskere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum