Forargeligt overgreb mod fugle i Aalborg

Siden februar er Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 blevet væltet af anmeldelser om syge fugle i området nær Østre Anlæg i Aalborg. Nu viser det sig, at fuglene er døde af forgiftning. Nordjyllands Politi meddeler i en pressemeddelelse, at de efterforsker sagen, efter undersøgelser har vist, at fugle er blevet forgiftet med giftstoffet ved navn chloralose. Dyrenes Beskyttelse er dybt forargede fundene.
”Vores værste frygt om, hvad det er der sker med fuglene i Aalborg, er blevet bekræftet. Dyrenes Beskyttelses frivillige dyrereddere og Falck har nu i månedsvis måtte nødaflive syge krager, måger og småfugle i massevis i området omkring Østre Anlæg, og så viser det sig, at der efter alt at dømme står mennesker bag. Det er dybt forargeligt, at nogen kan finde på at lægge gift ud til fugle. Og når jeg tænker over omfanget af dette overgreb mod dyrene, bliver jeg ærlig talt helt mundlam, siger Inger Lund Overgaard, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse har løbende indleveret fugle til undersøgelse hos Fødevarestyrelsen, men da undersøgelser fra styrelsen viste, at der ikke var tale om fugleinfluenza, meldte Inger Lund Overgaard i sidste uge dødsfaldene til Nordjyllands Politi som en mulig faunakriminalitet. Hun roser politiet for at tage sagen alvorligt.
”Vi vil gerne takke Nordjyllands Politi for at rykke så hurtigt på sagen efter anmeldelsen. Det er forbilledligt i lyset af, at forbrydelser mod fauna og flora generelt kan være svære at opklare og ofte bliver nedprioriteret,” siger Inger Lund Overgaard
I februar registrerede Dyrenes Beskyttelse for første gang det stigende antal af henvendelser om syge fugle i og omkring Østre Anlæg i Aalborg. Det drejede sig om kragefugle og måger. Dyrenes Beskyttelse frivilliges dyrereddere og samarbejdspartner Falck fandt som regel fugle i en god konstitution, altså med veludviklet brystmuskulatur og fin og velholdt fjerdragt, men som alligevel lå syge på jorden. Der var ikke synlige skader på fuglene. Fuglene var så dårlige, at dyreredderne umiddelbart kunne samle fuglene op og aflive dem.
Der blev indsamlet døde fugle til undersøgelse for fugleinfluenza, men det blev afvist efter undersøgelse via Fødevarestyrelsen. Miljøstyrelsen, som undersøger såkaldt faldvildt, har efterfølgende haft flere af fuglene til undersøgelse for giftstoffer. Her endte de frosne fugle til undersøgelse på Københavns Universitet, som kunne afsløre, at fuglene var blevet forgiftet af med giftstoffet chloralose.
Det præcise antal af de formodede fugledrab er ukendt. Men Dyrenes Beskyttelses vagtcentral har oprettet 161 sager om nødstedte eller syge fugle i postnummer 9000 fra 1. februar til 13 april i år. Det er fire gange så mange sager som samme periode i 2022.
Kontakter
Søren KrogsgaardPressechefKommunikation
Tlf:42474833Tlf:42474833skr@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Husk det nu: Fra i dag skal strandhunden i snor1.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. april skal hunde være i snor på stranden. Det betyder dog ikke, at strandturen mister sin magi – hunden får stadig masser af sanseoplevelser, samtidig med at fugle og andre dyr får fred til at yngle, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Regeringen vil fortsætte fiskeri efter kritisk truet ål13.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Grønne organisationer kritiserer, at regeringen i udspil til fiskeriforhandlinger lægger op til at lade ålefiskeriet fortsætte, selvom ålen er kritisk truet.
Dyrenes Beskyttelse klager over Fødevarestyrelsen: Strafbare svigt af dyr bliver ikke politianmeldt24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har slækket på kontrollen ved slagterier, så grove dyreværnssager ikke politianmeldes, og dyrlæger tvinges til at bryde deres anmeldepligt. Det har fået Dyrenes Beskyttelse til at klage til Folketingets Ombudsmand
Dyrenes Beskyttelse melder svinebonde til politiet efter TV 2-dokumentar19.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse vil have politiet på besøg hos en af landets største svinebønder på baggrund af TV 2-dokumentaren Hvem passer på grisene? Sagerne peger på hul i kontrollen, lyder det fra dyreværnsorganisationen
Hvalpe lever i egen afføring og urin: Alle har et ansvar for at stoppe ulovlig handel med hunde13.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye sager om hvalpefabrikker får Dyrenes Beskyttelse til at advare mod ulovligt salg af hunde. Kommende hundeejere er nødt til at være mere kritiske, når de er på udkig efter deres næste bedste ven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum