Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

Forældre skal have vished om plads i dagtilbud fire måneder før start

Del
Telefonlinjerne hos pladsanvisningen er ofte travlt optaget af forældre, der forsøger at få afklaring på, hvornår deres børn kan starte i den fortrukne institution. Det er dog ikke altid muligt at få svar på, fordi en del dagtilbud først åbner for pladser til nye børn kort tid før børnene skal starte i institutionen. Det vil Børne- og Ungdomsudvalget i København lave om på nu. Politikerne har onsdag aften besluttet at indføre en model, hvor forældre får besked om en tilbudt plads typisk fire måneder før deres barn skal starte.

-Jeg er utrolig glad for, at vi med den nye anvisningsmodel skaber mere forudsigelighed og ro i maven ved at tilbyde en plads allerede fire måneder før, at barnet skal starte. Når forældrene har ro i maven, er der også mere ro blandt børnene. Der er ingen grund til, at forældre skal opleve uvished og frustration, fordi de går og venter i månedsvis på, at få vished for, hvor deres barn skal passes.Modellen giver tilmed også ro og budgetsikkerhed i daginstitutionerne, fortæller børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager.

I den nuværende pladsanvisningsmodel bestemmer dagtilbuddene selv tidspunkt og antal for opstart af nye børn i institutionen. Pladsanvisningens rolle er primært at styre, hvilke børn der tilbydes plads ud fra ventelister og anciennitet. Den centrale ændring i modellen er, at pladsanvisningen fremover har det fulde ansvar for, hvornår tilbud om pladser sendes til forældrene.

På baggrund af møder med klyngeledere og det pladsansvarlige personale i dagtilbuddene lægges der også en plan for, hvor mange pladser dagtilbuddene ønsker at få besat de kommende 6-9 måneder. Ved at fastlægge aktuelt aftalte normeringerne for hver institution i et længere tidsperspektiv og give pladsanvisningen mulighed for at disponere frit over pladserne, kan man give forældrene besked om en institutionsplads i bedre tid.

Den nye model bliver også hilst velkommen hos Københavns forældreorganisation.

-Vi havde brug for en ny model I København, fordi den gamle var for uigennemsigtig. Den betød bl.a. at institutionsledere kunne bruge meget tid på forældre som ringede og spurgte til plads i den lokale institution. Nogle forældre fik også alt for sent besked om, hvornår og hvor de havde fået en plads. Det håber vi meget bliver bedre med den nye model. For os er gennemsigtigheden i den nye model ret afgørende. Fortæller Signe Nielsen, der er formand for Københavns forældreorganisation

Justeringerne i pladsanvisningsmodellen har været i høring i seks uger. På baggrund af høringssvarene har udvalget behandlet sagen d. 16. november i år.

 

Fakta: 

  • Hvert år starter godt 9.200 nye børn i kommunale og selvejende dagtilbud. 
  • Der går over 32.000 børn i kommunens institutioner 
  • I maj og april åbnes der typisk op for flest pladser i daginstitutionen (Vuggestue, børnehave og KKFO). Det skyldes børn i vuggestuer og børnehaver rykker op i henholdsvis børnehave og skole og skaber mere plads til nye børn. 
  • Pladsanvisningen modtager hver dag ca 300-400 henvendelser, hvoraf ca 200 af dem er telefonisk.  
  • I dag er der ikke regler for i hvor god tid, forældrene skal have besked om, at deres barn har fået plads i daginstitutionen. Hvis man har en garantiplads, skal forældrene dog have en plads indenfor 2 måneder. 

 

 

Nøgleord

Kontakter

Janni BrixenPressechefBørne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune

Tlf:51336860p97w@kk.dk

Information om Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1550 København V

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

Store elever er langt gladere for skolen, end deres kammerater – og alle andre - tror27.3.2023 08:06:34 CEST | Pressemeddelelse

De ældste folkeskoleelever er langt mere glade for at gå i skole, end både deres forældre og lærere og deres kammerater går og tror. Forskere undersøgte elevernes skoleglæde på otte folkeskoler i København, og fandt, at der hos både elever og de voksne omkring dem hersker en udbredt negativ forventning til elevernes tilfredshed med skolen. Og det kan gå ud over elevernes trivsel og læring, advarer en af forskerne bag Københavnsundersøgelsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum