Fødevarernes bæredygtighed skal findes i værdikæderne
For at den danske fødevareproduktion kan transformeres til produktion af klimaneutrale fødevarer, et det nødvendigt at se ind i hvert enkelt led i værdikæderne fra jord til bord. Et skridt på vejen, er resultatkontrakten Bæredygtige fødevarer, som Teknologisk Institut arbejder med.
- Den danske fødevareproduktion er en af de største bidragsydere til den danske eksport, og den bygger på erfaringer og produktionsmetoder, som er udviklet og optimeret over en lang årrække. Hvis vi skal nå de ambitiøse mål om reduktion af klimabelastning, skal vi finde løsningerne i både eksisterende og nye værdikæder, siger direktør Lars Hinrichsen, Teknologisk Institut.
I den nye resultatkontrakt arbejder Teknologisk Institut med fire fokusområder: nye råvarer, fremstillingsteknologier, grønne produkter samt logistik og emballering.
Klargøre nye råvarer
I Nye råvarer arbejdes der dels på at identificere og klargøre nye råvarer til ingrediensformål, samt at udvikle og tilpasse procesteknologi til klimavenlig forarbejdning af nye ingredienser
- Den animalske produktion er af meget høj næringsmæssig værdi, og den globale efterspørgsel er stigende. Med den væsentlige del af klimabelastningen fra animalske fødevarer skal vi arbejde mod at gøre produktionen af animalsk protein klimaneutral. Fx ved at optimere husdyrenes foderforbrug og samtidig minimere råvarespild i værdikæderne og udnytte biprodukterne mere optimalt, siger seniorprojektleder Mari Ann Tørngren, Teknologisk Institut.
Ved klimaoptimering af fremstillingsteknologierne skal der dels arbejdes på løsninger, som kan minimere spild i fødevareproduktionen. Men navnlig skal der arbejdes på at minimere energiforbruget med køling og opvarmning i produktionen, som er de mest energikrævende processer i fødevareindustrien, men også udvikle nye processtyringsværktøjer så kvalitet optimeres samtidig med at spild og ressourceforbrug minimeres.
Rigtige egenskaber
Med grønne produkter skal der arbejdes på mulighederne for plantebaseret erstatning eller supplement til animalske produkter. Det er vigtigt, at de nye bæredygtige ingredienser har de rigtige funktionelle eller strukturgivende egenskaber. Samtidig skal færdigretterne gøres sundere – og viden om nye teknologier til fremstilling af celledyrket kød og mælk skal anvendes til at klarlægge alternative produktionsformer for fremtidens proteinkilder.
- Udfordringen er at få de nye fødevarekilder til at falde i forbrugernes smag. Det er det vigtigste, men også det mest vanskelige at opnå. Forbrugerne vil ganske enkelt ikke have mad, som ikke smager godt, uanset hvilken fødevare, man vælger. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder med de nye ingredienser, får lavet pilotproduktion og afprøvet hvordan forbrugerne tager imod de nye fødevarer, siger Lars Hinrichsen.
Plantebaseret emballage
Endelig skal der arbejdes med logistik og emballering. Dels bruges der stadig meget fossilt plast til emballering, og dels kan en optimering af fødevarernes holdbarhed via bl.a. bedre emballering og ved at reducere madspild. Derfor udvikles og testes nye bæredygtige materialer som naturlige fibre af plantebaseret oprindelse.
Fælles for resultatkontaktens samlede arbejde er at både kvalitet, fødevaresikkerhed og graden af klimareduktion i fødevareproduktionen skal kunne dokumenteres.
- Da det ikke at givet, at alle slutmål vil være lige relevante gennem alle fire år, holder vi os løbende ajour med indsatsområdets aktualitet og berettigelse, det gør vi ved at være i tæt kontakt med relevante aktører indenfor erhvervsliv og forskning, i et så kaldt Advisory Board, fortæller seniorprojektleder Mari Ann Tørngren.
- Den grønne omstilling i fødevaresektoren kan ikke løses med teknologiske quick-fixes men ved målrettet arbejde, hvor klimaeffekten kan dokumenteres med hårde data, så vi ved at vi er på rette vej. De danske fødevareerhverv har alle forudsætningerne for at løfte udfordringen med en mere klimavenlig fødevareproduktion. Men det må ikke ske på bekostning af konkurrenceevnen, siger Lars Hinrichsen.
Torsdag d. 4. november 2021 præsenteres projektet og foreløbige resultater på konferencen Torsdag d. 4. november 2021 præsenteres projektet og foreløbige resultater på konferencen Fremtidens fødevareproduktion - omstilling til klimaneutral værdikæde på Teknologisk Institut på Teknologisk Institut. Program opdateres løbende på projektets hjemmeside: Bæredygtige fødevarer - Ydelser - Teknologisk Institut
Resultatkontrakten Bæredygtige fødevarer er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Læs mere om resultatkontrakten på Bedre Innovation: Bæredygtige fødevarer | Bedre Innovation
Resultatkontrakter indgås mellem de syv GTS-institutter, herunder Teknologisk Institut, og Uddannelses- og forskningsministeriet for at styrke innovation og konkurrencekraft i dansk erhvervsliv gennem ny teknologi. GTS står for Godkendt Teknologisk Service og GTS-institutterne tilbyder en kæde af teknologiske kompetencer, der rykker grænsen for, hvad der er muligt for virksomheder i hele landet.
Læs mere om resultatkontrakter her: www.bedreinnovation.dk
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger: Direktør Lars Hinrichsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2663, mail: lhin@teknologisk.dk og seniorprojektleder Mari Ann Tørngren, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2682, mail: matn@teknologisk.dk
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler25.4.2024 08:54:57 CEST | Pressemeddelelse
Bedre tekstiler med længere levetid er målet for nyt tekstilprojekt, der vil bruge millioner af produktdata, design og teknologi til at bane for øget cirkularitet.
Teknologisk Institut styrker dansk innovation og teknologisk udvikling24.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut investerede i 2023 over 90 mio. kr. i nye materialeanlægsaktiver, primært udstyr til højteknologiske test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter.
Decentralt renseanlæg skal sætte tidligere ind mod miljøfarlige stoffer15.4.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt projekt skal udvikle rensning af spildevand direkte ved forureningskilden frem for et renseanlæg. Derved reduceres den mængde spildevand, der skal renses betragteligt.
Testbygning af træ afprøver fremtidens byggematerialer12.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt test- og demonstrationsbyggeri af træ er på vej på Teknologisk Institut i Taastrup. Byggeriet skal demonstrere samt teste brugen af biobaserede byggematerialer, som kan bidrage til den grønne omstilling i byggeriet.
Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en ny renseproces for brugt polyester og forbedret genanvendelsesteknologi til blandingstekstiler har et dansk tekstilprojekt banet vejen for øget genanvendelse af tøjaffald.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum