FødevareDanmark

FødevareDanmark: Nyt forbud på Storebælt giver store problemer for fødevarevirksomheder

Del

Beslutningen om af ”forbyde” ”vindfølsomme køretøjer” at køre over Storebæltsbroen, hvis der kan forekomme vindstød på over 15 m/s, skaber store problemer for navnlig små og mellemstore fødevarevirksomheder på begge sider af broen. Disse virksomheder benytter typisk køretøjer, der vejer mindre en 3.500 kg.

Virksomhederne har i vidt omfang kunder på den anden side af broen. Disse kunder er både offentlige institutioner og private virksomheder og etablissementer. De nye forbudsregler medfører en betydelig forøgelse af usikkerheden med hensyn til leverancer af fødevarer fra disse virksomheder, der derfor stilles væsentligt ringere i konkurrencen med de store catervirksomheder, som med store sættevogne har større muligheder for at passere broen under omhandlede vindforhold.

Det skal understreges, at hverken FødevareDanmark eller virksomhederne ønsker at svække sikkerheden på broen. Blot ønsker vi, at det inddrages i overvejelserne om fremtidige forbud ved vindstød over 15 m/s, men under 20 m/s, at

  • Ikke mindst på denne årstid vil der meget ofte forekomme blæst med vindstød over 15 m/s
  • Meget få køretøjer med en totalvægt under 3.500 kg (om nogen?) er forulykket på broen på grund af blæst
  • Det er afgørende vigtigt for navnlig fødevarevirksomheder at kunne leve op til leveringsforpligtelserne
  • At fødevarer er let fordærvelige varer, som derfor skal frem uden store forsinkelser
  • At små og mellemstore virksomheder har en særlig udfordring med det indførte forbud på grund af de mest anvendte typer af køretøjer for

På denne baggrund foreslår FødevareDanmark, at

  • Kommerciel transport af fødevarer undtages fra udstedte forbud og underlægges de tidligere regler om anbefaling, i det mindste for køretøjer med en totalvægt under 3.500 kr. (kølebiler).
  • At passage eventuelt kan tillades efter samme regler som på Vejlefjordbroen, dvs. med hastighedsbegrænsninger ned til 50 km/t ved stærk blæst og storm
  • At der ved vindstød over 15 m/s ”frarådes” passage med vindfølsomme køretøjer, og at ”forbud” gælder ved vindstød på 20 m/s eller derover – igen: i det mindste for varevogne/kølebiler med en totalvægt under 3.500 kr.

Den aktuelle nedlukning med flere udsættelser af genåbning for de handlede køretøjer viser, at forbuddene kan være langvarige og uforudsigelige, hvilket i sig selv afstedkommer store problemer for små og mellemstore fødevarevirksomheder, som lige nu tvinges til at benytte færgeoverfarten Spodsbjerg/Tårs, hvor sejlads aktuelt pågår, mens passage på broen er ”forbudt” for omhandlede køretøjer.

FødevareDanmark håber på en drøftelse af disse udfordringer med såvel A/S Storebælt som med de politikere, herunder transportministeren, som er ansvarlige for de regler, som tillader indførelse af forbud som det omhandlede. Herunder ønskes en drøftelse af begrebet ”vindfølsomme køretøjer”, navnlig under kategorien ”varevogne, kassevogne […]med en totalvægt under 3.500 kr.”.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Direktør Michael Gertz, BF-Oks og Suvit, tlf. 61 20 00 19
Direktør Ronni Black Nielsen, Nørre Søby Slagteren, tlf. 21 68 20 21
Direktør Torsten Buhl, FødevareDanmark, tlf. 21 27 41 50

Information om FødevareDanmark

FødevareDanmark
FødevareDanmark
Poppelvej 83
5230 Odense

63 73 00 00http://www.fodevaredanmark.dk/

FødevareDanmark er en paraplyorganisation for navnlig små og mellemstore fødevarevirksomheder i Danmark. Paraplyen dækker over Danske Slagtermestre, SMV Fødevarer, Smagen af Danmark, Sammark, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerforeningen for Danmark og KonditorBager A/S og repræsenterer en samlet omsætning på ca. 10 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra FødevareDanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FødevareDanmark

Synspunkt: Dejlige dage på Lolland21.6.2022 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse

”Det er jeg helt enig i.” Cirka sådan lød den mest anvendte replik under debatterne på Madens Folkemøde i år, hvor det gennemgående tema var klimaet. Alle var enige med hinanden om, at vi skal spise mindre kød og flere grøntsager, og at landbruget skal omstille sig i pagt hermed. For så vidt kunne debattørerne lige så godt have diskuteret, om Jorden er flad eller rund – de kunne ikke have været mere enige.

Kommentar: Det er godt at se, at regeringens landbrugsudspil på klimaområdet forholder sig klogt og sagligt til de udfordringer, der er.28.4.2021 17:17:34 CEST | Aktuelt

"Det ville være dumt for Danmark og skadeligt for klimaet, hvis regeringen havde fulgt de mange opfordringer til at drosle ned for den animalske produktion i Danmark, når vi er blandt de bedste i verden til klimavenlig kød- og mælkeproduktion og, ja, læder kan jo også godt tælle med i den forbindelse. Derfor glæder det mig, at regeringen lægger op til udvikling, også på klimaområdet, og ikke afvikling. Vi er jo trods alt kun i år to efter Klimaloven og dens målsætninger, og al erfaring viser, at vi kan nå langt med teknologisk udvikling – alene og i samspil med andre lande, som jo har samme udfordringer. Det er den helt rigtige vej at gå," lyder det fra Formand i FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum