Fødevarebanken

FødevareBanken udvikler madfællesskaber i 45 boligområder over hele landet

Del
Mødet med andre mennesker over et måltid kan gøre en kæmpe forskel i at komme problemer som ensomhed og isolation i udsatte boligområder til livs. Derfor vil FødevareBanken udvikle madfællesskaber til 45 boligområder fordelt over hele landet.
I Karlemoseparken i Køge har de hver uge morgenmadscafé for beboerne
I Karlemoseparken i Køge har de hver uge morgenmadscafé for beboerne

Madfællesskaber styrker beboernes trivsel og sammenhængskraften i boligområder. Det ved FødevareBanken fra erfaringer med Boligselskabet Sjælland. Nu kan 50.000 beboere i 45 boligområder se frem til nye madfællesskaber takket være ny støtte fra Nordea-fonden og Lauritzen Fonden. De næste tre år kan beboere således se frem til at mødes i nye madfællesskaber.

Forskning peger på, at beboere i socialt udsatte boligområder føler sig mere isolerede og ensomme sammenlignet med befolkningen generelt fx pga. ledighed, lav indkomst, mangelfuld integration eller sygdom. I kølvandet på COVID-19 – hvor isolation og ensomhed tilmed har vokset sig større – er der i høj grad behov for fællesskaber.

”Vi kan se, hvordan mødet med andre mennesker over et måltid kan gøre en kæmpe forskel i at komme problemer som ensomhed og isolation i udsatte boligområder til livs. Derfor er vi glade for, at vi nu kan bidrage til at mange flere i udsatte boligområder kan blive en del af et madfællesskab, og dermed forhåbentligt mærke en gavnlig effekt på deres livssituation” fortæller direktør i FødevareBanken Lea Gry von Cotta-Schønberg.

Fra 3 til 45 boligområder
I 2019-2020 gik FødevareBanken og Boligselskabet Sjælland sammen i projektet Madfællesskaber med Mening, støttet af Nordea-fonden, hvor madfællesskaber med overskudsmad blev etableret i tre almennyttige, socialt udsatte boligområder. Den eksterne evaluering viste, at madfællesskaberne styrker beboeres trivsel og sammenhængkraft, og de frivillige oplever at være med til at udvikle deres eget boligområde.

”Vores evaluering fra projektet ”Madfællesskaber Med Mening” viste, at 90 % af deltagerne oplever, at de til madfællesskabet indgår i et fællesskab, og 96 % fortæller, at det har betydning for dem at spise måltider sammen med andre ved madfællesskaberne i deres boligområder. Det er dén forskel, vi gerne vil sørge for, at flere får gavn af,” fortæller direktør i FødevareBanken Lea Gry von Cotta-Schønberg.

Evalueringen har været medvirkede til, at Nordea-fonden fortsætter støtten til projektet med 3,4 mio. kr. Derudover har Lauritzen Fonden også valgt at støtte udvidelsen af projektet med 600.000 kr. Den samlede støtte har muliggjort at FødevareBanken nu kan udvide madfællesskaberne fra 3 til 45 boligområder.

”Madfællesskaber mætter både socialt og fysisk. FødevareBanken har fundet en god metode til at gøre overskudsmad til en samlende kraft, og derfor er vi glade for, at endnu flere kan være med om køkken- og langbordet", siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden, der støtter gode liv.

”FødevareBanken taler ind i en vigtig dagsorden og har vist, at det er muligt at distribuere endnu mere overskudsmad. En håndsrækning der er vigtig for de fællesskaber, som er så afgørende for menneskers trivsel. Et fælles måltid kan nemlig skabe dialog, forståelse og møder på tværs af generationer. Velkommen til bords”, udtaler Inge Grønvold, direktør i Lauritzen Fonden.

Madfællesskaberne bekæmper også madspild
FødevareBanken er en nonprofitorganisation, som bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. På den ene side smides der hver dag flere tons frisk overskudsmad ud i fødevaresektoren, hvilket udgør en stor belastning for miljøet. På den anden står sociale organisationer, der har brug for varer til at tilberede et dagligt måltid til en stadig større gruppe af socialt udsatte. FødevareBanken sørger for, at overskudsmaden sikkert bliver leveret til dem, der har brug for det.

”Brugen af overskudsmad i madfællesskaberne taler direkte ind i den aktuelle dagsorden om bæredygtige og klimaansvarlige måltider. Fra vores eksterne evaluering af projektet har vi også erfaret, at frivillige og deltagere er stolte over at være med til at bekæmpe madspild. Sammen gør vi madspild til måltider,” fortæller Lea Gry von Cotta-Schønberg.


OM PROJEKTET: UDVIKLING OG SKALERING AF MADFÆLLESSKABER
FødevareBanken vil etablere og forankre madfællesskaber med overskudsmad i 45 almennyttige boligområder over hele landet for dermed at give en bredere gruppe af socialt udsatte adgang til fællesskaber over mad. Projektet er en udvidelse af Madfællesskaber med Mening og løber over en treårig periode indtil 31.5.2024.


OM NORDEA-FONDEN
Nordea-fonden støtter gode liv. Nordea-fonden har et almennyttigt formål og støtter projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Fonden har støttet FødevareBankens Madfællesskaber Med Mening med 3,4 mio. kr.

OM LAURTIZEN FONDEN
Lauritzen Fonden er en erhvervsdrivende fond, der yder støtte til almennyttige aktiviteter med fokus på stærke fællesskaber, kultur og uddannelse for at give sårbare børn og unge de bedste muligheder for et godt liv og for at blive en aktiv del af samfundet. Lauritzen Fonden har støttet FødevareBankens Madfællesskaber Med Mening med 600.000 kr.

OM FØDEVAREBANKEN
FødevareBanken er en nonprofitorganisation, som bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. FødevareBanken sørger for, at overskudsmaden sikkert bliver leveret til dem, der har brug for det. I 2020 leverede FødevareBanken 1.377 tons frisk overskudsmad til 311 modtagerorganisationer i hele landet.


Yderlig Kontaktinformation:

Rebecca Rasmussen-Kihl, kommunikation og presse, FødvareBanken.

Tlf: 60 11 16 45 mail: reb@foedevarebanken.dk

Det er muligt at få et interview med direktør for FødevareBanken Lea Gry von Cotta-Schønberg og/eller Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Kontakter

Billeder

I Karlemoseparken i Køge har de hver uge morgenmadscafé for beboerne
I Karlemoseparken i Køge har de hver uge morgenmadscafé for beboerne
Download

Information om Fødevarebanken

Fødevarebanken
Fødevarebanken
Birkedommervej 31, 2. sal
2400 Købehavn NV

https://foedevarebanken.dk/

FødevareBanken reducerer madspild og afhjælper samtidig madfattigdom i Danmark. 

FødevareBanken er den største organisation i Danmark, der arbejder struktureret og fødevaresikkert med at fordele madoverskud til socialt udsatte.

Følg pressemeddelelser fra Fødevarebanken

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarebanken

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye