Fødende får nu klimavenlig lattergas på Hvidovre Hospital
Siden 2021 har Hvidovre Hospital tilbudt fødende smertelindring med lattergas. Det var ellers i en periode på 10 år ikke muligt, da afdelingen var bekymret for, om lattergassen kunne være usundt for personalet. Det har vist sig ikke at være tilfældet, og derfor kunne man igen fra 2021 tilbyde lattergas. Det blev fejret med et par års forsinkelse på grund af corona.
Gassen fungerer som en både mild og driftssikker smertelindring til de fødende, og giver færre bivirkninger end mange andre typer bedøvelse.
"Vi ved, at lattergas er den rigtige type smertelindring for mange fødende, og derfor mener jeg også, at behandlingsformen skal være til rådighed, uanset hvilken fødeafdeling man er på. Derfor er jeg rigtigt glad for, at lattergassen er tilbage på Hvidovre Hospital," siger formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Christoffer Buster Reinhardt (K), der samtidig er meget tilfreds med, at lattergassen med det nye anlæg nu er langt mere klimavenlig:
"En fire-timers fødsel har ca. samme CO2-aftryk som at køre 1.500 km i bil, så vi sparer rigtigt meget på klimaregnskabet."
Lattergas er en heftig klimasynder
Med det nye anlæg bliver Hvidovre Hospital det første hospital i Danmark til at nedbryde lattergassen centralt, før den ledes ud i atmosfæren.
Det gør en mærkbar forskel for hospitalets samlede klimabelastning, forklarer Jannick Rasmussen, der er fagleder i Region Hovedstadens Center for Ejendomme:
"Lattergas er en højpotent drivhusgas, der påvirker klimaet godt 300 gange så meget som CO2. Derfor har det været vigtig for os at se på, om vi med installationen kunne gøre noget for begrænse udledningen på det her område, og det har vi kunne med en destruktor-enhed."
Lattergas optages ikke i kroppen, så når patienten udånder gassen igen, ledes den til destruktoren via slangen i masken, forklarer Jannick Rasmussen:
"Destruktor-enheden virker lidt ligesom en bils katalysator, der nedbryder den brugte lattergas til miljøneutrale stoffer. Den gas, der i sidste ende ledes ud, indeholder derfor ikke gasser, der går ud over klimaet."
Faktaboks
- Fødeafdelingen på Hvidovre Hospital er det sted i landet, hvor flest danskere kommer til verden hvert år, og nu er det igen muligt at tilbyde lattergas i behandlingen på hospitalet.
- Som det første hospital i Danmark nedbryder Hvidovre Hospital lattergassen centralt, før den ledes ud i atmosfæren.
- Lattergas (N2O) er en højpotent drivhusgas, der kan have en stor negativ effekt på den globale opvarmning. For at kunne sammenligne gasser omregnes de til CO2-ækvivalanter, og her svarer 1 kg lattergas (N2O) til 298 kg CO2.
- En fire-timers fødsel med anvendelse af lattergas og oxygen brugt ved behov har ca. samme CO2-aftryk som at køre 1.500 km i bil.
- En ny kortlægning viser, at det samlede klimaaftryk fra medicinske gasser i Region Hovedstaden udgør godt 6.000 tons CO2-ekvivalenter – Det svarer til over 10% af det samlede klimaaftryk fra hospitalernes energiforbrug.
- På Hvidovre bliver der årligt brugt cirka 2 tons lattergas, hvilket ville svare til en CO2 udledning på 600 tons. Men takket være destruktoren er det tal nu tæt på nul.
For yderligere information
- Pressevagten i Region Hovedstaden på tlf.nr.: 70209588
- Du kan også læse om regionens arbejde med grøn omstilling på siden om Grønne og ansvarlige hospitaler: https://www.regionh.dk/klima-og-miljoe/groenne-og-ansvarlige-hospitaler/Sider/default.aspx
Billeder
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Ventetid på planlagte operationer styrtdykker15.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter nogle år med lange ventetider på planlagte operationer i Region Hovedstaden er udviklingen nu endegyldigt vendt. I april 2025 var den gennemsnitlige ventetid nede på 43 dage – i samme måned i 2022 var ventetiden 76 dage.
Region H giver flere penge til behandling af et stigende antal kvinder med brystkræft10.7.2025 12:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Målopfyldelsen af pakkeforløb for brystkræft er i bedring efter en længere periode med mangel på det nødvendige personale. Området er imidlertid udfordret af et stigende antal kvinder, der sendes til udredning for brystkræft, så for at fastholde de gode resultater har regionsrådet valgt at afsætte 15 mio. kr. i varig bevilling til behandlingen.
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum