Fødende får nu klimavenlig lattergas på Hvidovre Hospital
Siden 2021 har Hvidovre Hospital tilbudt fødende smertelindring med lattergas. Det var ellers i en periode på 10 år ikke muligt, da afdelingen var bekymret for, om lattergassen kunne være usundt for personalet. Det har vist sig ikke at være tilfældet, og derfor kunne man igen fra 2021 tilbyde lattergas. Det blev fejret med et par års forsinkelse på grund af corona.
Gassen fungerer som en både mild og driftssikker smertelindring til de fødende, og giver færre bivirkninger end mange andre typer bedøvelse.
"Vi ved, at lattergas er den rigtige type smertelindring for mange fødende, og derfor mener jeg også, at behandlingsformen skal være til rådighed, uanset hvilken fødeafdeling man er på. Derfor er jeg rigtigt glad for, at lattergassen er tilbage på Hvidovre Hospital," siger formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Christoffer Buster Reinhardt (K), der samtidig er meget tilfreds med, at lattergassen med det nye anlæg nu er langt mere klimavenlig:
"En fire-timers fødsel har ca. samme CO2-aftryk som at køre 1.500 km i bil, så vi sparer rigtigt meget på klimaregnskabet."
Lattergas er en heftig klimasynder
Med det nye anlæg bliver Hvidovre Hospital det første hospital i Danmark til at nedbryde lattergassen centralt, før den ledes ud i atmosfæren.
Det gør en mærkbar forskel for hospitalets samlede klimabelastning, forklarer Jannick Rasmussen, der er fagleder i Region Hovedstadens Center for Ejendomme:
"Lattergas er en højpotent drivhusgas, der påvirker klimaet godt 300 gange så meget som CO2. Derfor har det været vigtig for os at se på, om vi med installationen kunne gøre noget for begrænse udledningen på det her område, og det har vi kunne med en destruktor-enhed."
Lattergas optages ikke i kroppen, så når patienten udånder gassen igen, ledes den til destruktoren via slangen i masken, forklarer Jannick Rasmussen:
"Destruktor-enheden virker lidt ligesom en bils katalysator, der nedbryder den brugte lattergas til miljøneutrale stoffer. Den gas, der i sidste ende ledes ud, indeholder derfor ikke gasser, der går ud over klimaet."
Faktaboks
- Fødeafdelingen på Hvidovre Hospital er det sted i landet, hvor flest danskere kommer til verden hvert år, og nu er det igen muligt at tilbyde lattergas i behandlingen på hospitalet.
- Som det første hospital i Danmark nedbryder Hvidovre Hospital lattergassen centralt, før den ledes ud i atmosfæren.
- Lattergas (N2O) er en højpotent drivhusgas, der kan have en stor negativ effekt på den globale opvarmning. For at kunne sammenligne gasser omregnes de til CO2-ækvivalanter, og her svarer 1 kg lattergas (N2O) til 298 kg CO2.
- En fire-timers fødsel med anvendelse af lattergas og oxygen brugt ved behov har ca. samme CO2-aftryk som at køre 1.500 km i bil.
- En ny kortlægning viser, at det samlede klimaaftryk fra medicinske gasser i Region Hovedstaden udgør godt 6.000 tons CO2-ekvivalenter – Det svarer til over 10% af det samlede klimaaftryk fra hospitalernes energiforbrug.
- På Hvidovre bliver der årligt brugt cirka 2 tons lattergas, hvilket ville svare til en CO2 udledning på 600 tons. Men takket være destruktoren er det tal nu tæt på nul.
For yderligere information
- Pressevagten i Region Hovedstaden på tlf.nr.: 70209588
- Du kan også læse om regionens arbejde med grøn omstilling på siden om Grønne og ansvarlige hospitaler: https://www.regionh.dk/klima-og-miljoe/groenne-og-ansvarlige-hospitaler/Sider/default.aspx
Billeder
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Nu skal studerende lære at køre sammen30.3.2023 10:26:38 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om samkørsel skal få elever på en række uddannelsessteder i Hillerød til at køre sammen.
Region Hovedstaden stikker den sidste pind i halsen28.3.2023 15:43:23 CEST | Pressemeddelelse
Efter 24 mio. PCR-tests i Region Hovedstaden, lukker regionens sidste covid-19 testcentre ned den 31. marts. Nedlukningen sker som følge af, at de nationale sundhedsmyndigheder har besluttet, at alle regioner skal afrunde den offentlige PCR-testindsats.
Ny undersøgelse: Kronisk sygdom rammer socialt skævt28.3.2023 06:09:04 CEST | Pressemeddelelse
Stor undersøgelse viser, at borgere i hovedstadsregionen med kort uddannelse og uden arbejde har flere kroniske sygdomme som diabetes, KOL, slidgigt og angst. Den sociale ulighed er vokset for flere kroniske sygdomme. Ca. dobbelt så mange unge kvinder har i 2021 fået konstateret angst sammenlignet med 2013. Næsten hver tredje har kroniske smerter. Færre har depression; til gengæld rammes næsten dobbelt så mange kvinder som mænd.
Succesfuldt samarbejde fører nu til permanent First Responder-ordning ved hjertestop24.3.2023 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
For at sikre borgerne en hurtig og effektiv livreddende hjælp ved hjertestop blev der i juni 2018 igangsat et samarbejde i form af et pilotprojekt mellem Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst, Tårnby Brandvæsen og Region Hovedstaden. Formålet var at sikre borgerne en hurtigere hjælp ved hjertestop, samt en mere optimal udnyttelse af ressourcer og kompetencer på tværs af redningsberedskaberne og sundhedsberedskabet. Efter en række gode resultater gøres samarbejdet – også kaldet First Responder-ordningen – nu permanent.
Region Hovedstadens Center for IT og Medicoteknologi bliver tilpasset og omorganiseret23.3.2023 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Digitalisering er fuldstændig centralt for at udvikle, forbedre og afbøde nogle af de store udfordringer sundhedsvæsnet står over for i disse år. Samtidig bliver ressourcerne knappe og prioriteringerne på tværs af hele sundhedsvæsnet skærpes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum