FN’s 17 Verdensmål bliver SDU’s mål
Syddansk Universitet skal i gang med den største transformation i universitetets historie.

Studerende og forskere på SDU skal løfte verden i en bæredygtig retning. De skal skabe den økonomiske, sociale og miljømæssige udvikling, som er besluttet med FN’s 17 verdensmål.
Universitetets bestyrelse vedtog mandag den 17. juni 2019, at verdensmålene skal være omdrejningspunktet for hele SDU’s virke som universitet. Det er en grundlæggende transformation af SDU, der skal slå igennem i alle beslutninger på SDU.
-Vi går “all in” på alle 17 verdensmål og ikke kun nogle få udvalgte. Fattigdom og sult på globalt plan, mindskelse af ulighed, og bekæmpelse af klimaforandringer er tæt forbundne og kræver en integreret indsats for at opnå holdbare resultater, siger Niels Thorborg, formand på SDU.
En omvæltning
Transformationen iværksættes i kraft af mange nye initiativer. Blandt disse er udviklingen af 17 nye masteruddannelser – et for hver af FN´s 17 verdensmål. Studiestarten for alle nye studerende vil også blive gentænkt med verdensmålene som omdrejningspunkt. Og fra 2020 vil SDU være vært for et ungemøde om ”Vores Verdensmål” i Odense – et folkemøde om FN’s 17 verdensmål for elever i folkeskoler og på gymnasier samt studerende på videregående uddannelser.
Grundlaget for transformationen bliver forskningen og uddannelsen.
-Vi har en unik position til at forme vores forskning og uddannelser, så verdensmålene er en naturlig del af de unges perspektiv, når de kommer ind på arbejdsmarkedet. Det handler ikke kun om vores egne dårlige vaner – det handler også om at vi byder ind med løsninger på de behov, som verden har, siger Henrik Dam, rektor for SDU.
-Jeg synes at det er en rigtig god tanke at vi får integreret de eksisterende verdensmål i vores undervisning. Det må selvfølgelig ikke gå ud over kvaliteten, men det får vi heldigvis mulighed for selv at være med til at sikre, siger Morten Kofod Hansen, formand for Syddansk Studerende, der er den største studenterorganisation på SDU.
Transformationen omkalfatrer SDU
I de kommende måneder vil der udfolde sig en proces, der skal involvere og mobilisere forskere og studerende. De skal bidrage med indhold til universitetets transformation.
-På SDU har vi en forpligtelse til at uddanne fremtidens unge til at skabe værdi, ikke bare for det lokale samfund, men også for verdenssamfundet. Det samme gælder vores forskningsaktiviteter. Beslutningen kommer til at omkalfatre den måde, vi driver universitet på, siger Henrik Dam.
Den udmelding glæder studenterformand Morten Kofod Hansen.
-SDU bliver det første universitet i Danmark, ja, måske i verden, som vil gå så helhjertet ind for at arbejde for samtlige verdensmål. Og det synes jeg er fedt. Men det er også meget ambitiøst og det er vigtigt at der kommer handling bag beslutningen.
Kontakter
Bolette Marie Kjær Jørgensen, presseansvarlig: Tlf.: 93 50 72 16.
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Om SDU
- Universitetet tilbyder forskning og undervisning inden for sundhedsvidenskab, samfundsvidenskab, naturvidenskab, teknisk videnskab og humaniora.
- Universitetet har ca. 170 uddannelser.
- Universitetet har campusser i henholdsvis Odense, København, Slagelse, Esbjerg, Sønderborg og Kolding.
- Universitetet har omkring 28.000 studerende.
- Universitetet har omkring 4.000 ansatte, som udgør forskere og administrativt personale.
- Universitetet blev indviet i 1966 i Odense.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Sådan klarer de små virksomheder krisen18.1.2021 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
Knap to tredjedele har klaret sig godt igennem coronakrisen, mens godt en tredjedel af de små og mellemstore virksomheder rammes hårdere. Det viser en ny undersøgelse fra SDU.
ShipWeldFlow: Digital twins in ship production12.1.2021 07:00:00 CET | Press release
Researchers from the Maersk Mc-Kinney Moller Institute of the University of Southern Denmark (SDU) plan to revolutionize the way ships are designed, planned, and produced. This will happen through a new Grand Solution project supported by Innovation Fund Denmark. Together with Odense Maritime Technology A/S (OMT) and Inrotech A/S, SDU aims to bring experiences from the Danish robot adventure back to the maritime sector, focusing on digital twins and artificial intelligence.
Tilbage hvor det begyndte: Skibsproduktion får digitale tvillinger12.1.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU vil sammen med virksomhederne Odense Maritime Technology A/S og Inrotech revolutionere måden, hvorpå skibe designes, planlægges og produceres. Det sker i et nyt Grand Solution-projekt støttet af Innovationsfonden. Omdrejningspunktet er digitale tvillinger og kunstig intelligens, som skal bringe erfaringerne fra det danske roboteventyr tilbage til den maritime sektor.
Engineers and doctors join forces: New Danish center for AI and health11.1.2021 07:30:00 CET | Press release
Today, Denmark opens its first research center for clinical artificial intelligence. Odense University Hospital and the Faculty of Engineering at the University of Southern Denmark are launching a new center named CAI-X, where doctors, engineers, and companies will join forces to develop smart AI solutions designed for the healthcare system
Ingeniører og læger går sammen: Kunstig intelligens skal forbedre sundhedsvæsenet11.1.2021 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark får nu sit første center for klinisk kunstig intelligens. OUH og det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet lancerer i dag CAI-X, hvor læger, ingeniører og virksomheder sammen skal udvikle smarte løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer.
Ny klinisk professor i anæstesi på OUH og SDU4.1.2021 16:47:36 CET | Pressemeddelelse
Fra 1. januar 2021 tiltræder Hanne Berg Ravn stillingen som klinisk professor i Anæstesi ved Anæstesiologisk Afdeling, OUH og Klinisk Institut, SDU.
Professor i klinisk biomekanik på OUH og SDU27.12.2020 00:00:00 CET | Pressemeddelelse
Cand.scient., ph.d. Anders Holsgaard Larsen er udnævnt til professor i klinisk biomekanik ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og Ortopædkirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital (OUH).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum