Flytteforberedelser af stråleklinik med nyt apparatur til strålebehandling

Tonstung last med acceleratorer ankom i Gødstrup på Store Bededag. Foto: Ledende fysiker Mette Skovhus Thomsen, stråleklinikken.
To nye acceleratorer ankom fredag den 5. maj til Gødstrup, hvor de skal anvendes til helbredende strålebehandling af patienter med brystkræft og prostatakræft og til lindrende behandling af patienter, der lider af gener fra deres kræftbehandling.
Udover selve strålebehandlingen som foregår med en særlig form for røntgenstråling, har maskinerne også udstyr, så man inden hver behandling kan tage almindelige røntgenbilleder eller en CT- scanning af patientens behandlingsområde for at sikre, at behandlingen gives som planlagt.
Acceleratorerne er også forsynet med udstyr, så man kan starte og stoppe for strålingen under behandlingen, for eksempel så patienten kun behandles i en udvalgt del af åndedrætsbevægelsen.
De første patienter med bopæl i Regionshospitalet Gødstrups optageområde forventes at kunne komme i behandling mandag den 11. september, og stråleklinikken forventer at udføre 50 strålebehandlinger om dagen.
Oversygeplejerske Malika Uth, stråleklinikken, var med under hele indflytningen af det nye udstyr Store Bededag. Foto: Søren Braad Andersen.
Før indflytningen er der flere ting, der skal klappe, fortæller oversygeplejerske Malika Uth, der var med under hele indflytningen af det nye stråleapparatur.
- Fysikerne skal først sikre, at acceleratorerne giver præcis den stråledosis, som de skal, og sygeplejerskerne skal oplæres i at betjene det nye udstyr, inden vi kan tage imod patienterne, hvilket vi glæder os meget til, fortæller oversygeplejerske Malika Uth, og tilføjer:
- De nuværende acceleratorer i Herning kører på 14. år. De er slidte, og de har krævet meget service i de sidste år, hvorimod det nye stråleapparatur i Gødstrup er magen til det, vi anvender i stråleklinikken i Aarhus. Patienterne får blandt andet mulighed for at hvile øjnene ved en blå himmel med blade i loftet, mens de modtager strålebehandling. I det hele taget er der meget mere lys i de nye rammer i Gødstrup, så der er noget at glæde sig til både for patienter og medarbejdere.
Patienterne vil få mulighed for at hvile øjnene på en blå himmel med blade i loftet, mens de modtager strålebehandling. Foto: Søren Braad Andersen.
Stråleklinikken flytter med sine 17 medarbejdere - sygeplejersker, radiografer, teknikere, sekretærer, serviceassistenter, læger og fysikere - fra de nuværende lokaler i Herning til Gødstrup den 8. september.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikation
Regionshospitalet Gødstrup
kommunikation@goedstrup.rm.dk
Billeder

Information om Regionshospitalet Gødstrup
Regionshospitalet Gødstrup er et af fem akuthospitaler i Region Midtjylland. Hospitalet åbnede i februar 2022 og samler aktiviteterne fra de tidligere sygehuse i Herning og Holstebro. Hospitalet varetager regionale specialer og hovedfunktioner for ca. 300.000 borgere i den vestlige del af Region Midtjylland.
Regionspsykiatrien og NIDO | center for forskning og uddannelse deler adresse med Regionshospitalet Gødstrup.
Regionshospitalet Gødstrup har godt 4000 fuldtidsansatte.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum