Flourstoffer i Fanøs drikkevand overstiger ny grænseværdi
Efter at Miljøstyrelsen den 9. juni sænkede grænseværdien for summen af PFAS-stofferne PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS fra 100 nanogram pr. liter til to nanogram pr. liter, overskrider drikkevandet på Fanø grænseværdien.
Drikkevandet på Fanø overskrider værdierne med op til fire nanogram pr. liter. Mængden af flourstoffer i Fanøs drikkevand har været meget konstant siden 2018, hvor Esbjerg Kommune som myndighed startede med at screene for disse stoffer.
Vandet kan drikkes
Styrelsen for Patientsikkerhed har i dialog med Esbjerg Kommune tilkendegivet, at vandet forsat kan drikkes, indtil der er fundet en anden løsning.
Fanø Vand A/S og Esbjerg Kommune arbejder nu på højtryk for at finde en løsning, så drikkevandet på Fanø kommer til at overholde de nye grænseværdier. En mulighed er at foretage en rensning af vandet fx ved indsætning af et kulfilter.
"Vi har målt på PFAS siden 2018, og niveauet har det seneste år ligget langt under den tidligere grænseværdi. Nu har Miljøstyrelsen sænket grænseværdien markant, hvilket er det helt rigtige at gøre. Men det betyder også, at vi nu hurtigt skal finde en løsning, så vi overholder det skærpede drikkevandskvalitetskriterie", siger Karen Sandrini, der er formand for Plan & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune.
At der overhovedet kan måles spor af de såkaldte PFAS-stoffer i Fanøs drikkevand kan have forskellige årsager. PFAS står for per- og polyfluorerede stoffer, også kendt som flourstoffer, og de har i mange år været fuldt lovlige at anvende. PFAS-stofferne er nu sivet ned gennem jorden, og har nået grundvandet, i lighed med de pesticider, der i dag også kan spores i drikkevandet mange steder.
"Vi arbejder hårdt og intenst på at finde en løsning, så drikkevandet på Fanø hurtigst muligt opfylder de nye og meget stramme grænseværdier,” siger Kaj Clausen Svarrer, bestyrelsesformand, Fanø Vand.
I Esbjerg Kommune ligger drikkevandsmålingerne stadig under de tilladte grænseværdier.
Fakta: PerFluorAlkylForbindelser og PolyFluorAlkylForbindelser (PFAS-forbindelser) er menneskeskabte kemiske stoffer. Deres unikke overfladeaktive egenskaber betyder, at de tilsættes diverse produkter med henblik på at forbedreproduktegenskaberne. De bliver ofte anvendt til imprægnering af tekstiler, tæpper og læder samt i almindelige husholdningsprodukter som bagepapir, madpapir og papemballage. Desuden anvendes de i industrielleprodukter som brandslukningsskum, ved galvanisering, i maling og diverse andre produkter, hvor der er behov for en forbedring af flydeevne og reduktion af overfladespænding.Kilde: Miljøstyrelsen 2016, Spredning og sammensætning i grundvand ved PFAS-forureninger. |
Kontakter
Formand for Plan & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune, Karen Sandrini, karsa@esbjergkommune.dk eller 22 99 81 87.
Bestyrelsesformand for Fanø Vand, Kaj Clausen Svarrer på tlf. 20 47 94 74.
Chef for Miljø & Byggeri i Esbjerg Kommune, Christina Føns på tlf. 20 47 35 63.
Information om Esbjerg Kommune
Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.
I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.
Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Lyskunstner er nu valgt til at sætte lys på Ribe Domkirke9.7.2025 09:10:39 CEST | Pressemeddelelse
Ribe Domkirke skal have ny, udendørs belysning. Lysdesigneren Iben Winther Orton fra designkollektivet Lightscapes er nu valgt til at udføre den krævende opgave, som skal være med til at understrege den unikke arkitektur på Danmarks og Nordens ældste Domkirke.
Esbjerg Festuge samlede over 35.000 gæster7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg Festuge 2025 blev en sand folkefest! Tællinger fra bl.a. Torvet og dronefotos viser, at mere end 35.000 mennesker lagde vejen forbi de mange koncerter, events og oplevelser rundt i hele byen.
Guider hjælper bilister med tryg parkering i Esbjerg4.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens gæster i Esbjerg midtby får ekstra hjælp til parkering, når Esbjerg Kommune i juli og august sætter ind med parkeringsguider til at vejlede bilisterne og sikre en god oplevelse i byen.
Hjælp os med at gøre Esbjerg Festuge endnu bedre2.7.2025 09:42:45 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg Festuge 2025 er netop afsluttet efter ni festlige og farverige dage, der har været med til at løfte fællesskabet i hele byen – og vi vil gerne høre din mening!
Kleveparken tager form – ny grøn oase midt i Esbjerg på vej2.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg Kommunes store byomdannelsesprojekt i Bymidte Vest bevæger sig nu ind i næste fase. Kleveparken – en ny bynær park og et grønt åndehul – begynder snart sin transformation fra asfalteret p-plads til rekreativt område med stiforbindelser, natur og nye opholdsrum.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum