Flest mulige skal kunne klare sig selv trods handicap
28. juni 2025 skal de mobiltelefoner, smart-tv, e-bøger og mange andre produkter og tjenester, man køber i EU, kunne bruges, selv om man har et handicap. En ny lov om tilgængelighed er 17. maj 2022 vedtaget i Folketinget, og dermed er rammerne sat for, at leverandørerne af produkter og tjenester kan gå i gang med forberedelserne.
- Vi ved, at der er rigtigt mange produkter og tjenester, som bliver omfattet af den ny lov. Derfor er jeg også glad for, at der bliver en tre års frist for de berørte brancher, før de skal leve op til kravene. Det giver tid til at gennemføre de nødvendige ændringer, siger direktør Maibrit Brandt fra Sikkerhedsstyrelsen.
Nogle produkter har allerede tilgængeligheds-funktioner
Mange produkter, som vi køber i dag, har allerede tilgængeligheds-funktioner. For eksempel har mange smartphones funktioner, der gør dem enkle at anvende, selv om brugeren fx har et fysisk handicap eller et læsehandicap. Men med tilgængelighedsloven kommer kravene til at gælde alle produkter i kategorier som computere og smartphones, smart-tv, betalingsterminaler, pengeautomater og billetautomater. Og kravene omfatter også tjenester som online-banktjenester, e-bøger og onlinehandel, blandt andet salg og brug via apps.
Tilgængelighed er et EU-krav
Den danske lovgivning bygger på EU’s tilgængelighedsdirektiv. Direktivet skal efterleves i alle EU-lande, og i Danmark er det besluttet ikke at gå videre end direktivets krav af hensyn til erhvervslivet, der skal tilpasse sig kravene. De har på de fleste områder de næste tre år til at blive klar, mens der kan være længere frister for enkelte typer af produkter, fx selvbetjeningsterminaler, og for tjenester, der allerede er i drift inden 28. juni 2025.
Invitation til dialog
I de kommende måneder vil Sikkerhedsstyrelsen invitere til dialog med brancher, der bliver berørt af de nye regler om tilgængelighed. Formålet er blandt andet at finde frem til, hvordan virksomhederne kan vejledes til at opfylde tilgængelighedskravene for deres produkter og tjenester. Handicaporganisationer vil også blive inviteret til at bidrage med ideer og erfaringer på tilgængelighedsområdet.
- Loven stiller krav om tilgængelighed, men der er ikke konkrete krav til, hvordan kravene skal opfyldes. Derfor er dialog og vejledning en vigtig del af arbejdet de næste tre år, siger Maibrit Brandt.
Fra 28. juni 2025 vil en række myndigheder være involveret i kontrollen med de danske regler om tilgængelighed. Det drejer sig om Sikkerhedsstyrelsen, Trafikstyrelsen, Søfartsstyrelsen og Energistyrelsen.
Kontakter
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon - tlf. 22 38 44 51
Links
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Kampagne skal gøre det normalt at vise ID ved køb af alkohol, nikotin eller tobak7.7.2025 11:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen lancerer nu kampagnen ’Gør det let – Vis ID, når du handler’. Formålet er at sætte fokus på alderskontrol for unge. Med opbakning fra detailbranchen og andre interessenter er målet at styrke forståelsen for, at det er helt naturligt at skulle vise ID, når man handler alkohol, nikotin eller tobak.
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum